StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJedni u kupe, drugi u špade

Pad drona u Zagrebu ‘nije bio prijetnja Hrvatskoj‘, a istovremeno je bio ‘čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati‘!? A da se hrvatski političare dogovore što će pričati i ne ispadaju smiješni...

Piše DV
14. ožujka 2022. - 20:05

Pad starog sovjetskog drona ispred Studentskog doma Stjepan Radić nije bila prijetnja Republici Hrvatskoj, a Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. To je prvi zaključak hrvatskog ministra obrane upućen javnosti 12 sati nakon što je šest tona teška letjelica prošla preko dvije članice NATO-a i za malo promašila dom pun studenata. Budući da je udaljenost s koje je doletjela iznosi oko 1000 kilometara, tih stotinjak metara od mjesta pada do studentskog doma toliko su neznatno kutno odstupanje da bi se moglo govoriti i o pogotku. Samo da je prijetnja doista i postojala, a ministar nam je objasnio da nije. Da bi umirio javnost, rekao je još i da je služba Zrakoplovnog motrenja i navođenja svo vrijeme pratila spomenuti dron, donosi Slobodna Dalmacija.

Stručnjaci za odnose s javnošću ovih dana posramljeni gledaju u vrhove svojih cipela, jer je za komunikacijski debakl koji je trajao danima vjerojatno odgovoran i netko od njihovih kolega. Štoviše, Aleksandra Kolarić, bivša glasnogovornica premijera Ivice Račana, a danas poduzetnica u odnosima s javnošću, svoje je koleg(ic)e prozvala imenom i prezimenom. No, tome valja dodati da niti jedan dobar PR ne može lošeg ministra pretvoriti u dobrog komunikatora, niti loš PR može dobrog komunikatora pretvoriti u dobrog predsjednika. Na koncu su dužnosnici ipak sami odgovorni za svoje izjave i svoju sliku u javnosti.

A počelo je s time da je predsjednik Milanović rekao da Hrvatska nema ništa s ratom u Ukrajini, te garancijom da neće ni imati. Da mediji nisu objavili da je nešto veliko palo na Jarunu i da je imalo dva padobrana, da mediji ujutro nisu objavili da je moguće riječ o starom sovjetskom dronu kojeg u današnje vrijeme koristi još samo Ukrajina, tko zna bi li se Sustav domovinske sigurnosti ikad oglasio. Ili bi u višem interesu; u zaštiti turističkih kapaciteta naše metropole, mudro šutjeli?! Da, riječ je o špekulaciji. Novinari se time služe kad ne mogu dobiti suvisle informacije od službenih tijela. A službena tijela su s 12 sati zakašnjenja javili da se ništa strašno nije dogodilo i da je istraga u tijeku, te da će javnost biti pravodobno obaviještena.

Načelnik glavnog stožera je odmah nakon ministra Banožića rekao da je "incident vrlo ozbiljan", "da dosta toga znaju, ali još tragaju za svim informacijama". Ukratko, o samoj letjelici i njenom podrijetlu nije rekao ništa što mediji već nekoliko sati ranije nisu objavili. Ni o poduzetim mjerama u ovom slučaju nije mogao ništa reći, osim što je naglasio da je sustav PZO-a na vrhu liste prioriteta, te da u ovom trenutku ima ograničene kapacitete. Banožić je u nastavku rekao da bi ovaj incident prošao "drukčije da su se neke stvari (op.a., oko PZO-a) uradile ranije" ali da sustav nije zakazao.

Iako pad starog sovjetskog drona "nije bio prijetnja Republici Hrvatskoj", premijer Plenković je dan kasnije rekao "Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad, na gusto naseljen dio grada". I nije rekao samo to, nego je rekao "Ovdje je očito da nije došlo do dobre reakcije ni komuniciranja s drugim zemljama. Ovo je srećom završilo ovako". Znači li to da se Sustav domovinske sigurnosti, koji eto nije zakazao, oslanja na puku sreću? Bismo li ga onda mogli korisititi i na kladionicama? No, ruku na srce, Plenković je priznao da bi bili ridikulozno reći da je sve dobro. Također je bio i veoma precizan oko izjave za raketni sustav Patriot. Nije, naime, rekao da će Hrvatska nabaviti ovaj raketni sustav, nego je rekao da će od SAD-a zatražiti da kod nas razmjesti Patriote. To je bitna razlika jer nitko u HV ne bi znao upravljati takvim sustavom.

Kad se činilo da se stvar s dronom smiruje, "visoki izvor" iz MORH-a proslavio se izjavom da je dron nosio avio bombu tešku 120 kg. Što samo "potvrđuje" da RH nije bila u opasnosti, zar ne? Protiv takve je izjave i u korist zdravog razuma odmah istupila struka, ljudi koji su u svojoj karijeri bili u prilici gađati takvim bombama ili vidjeti njihovo razorno djelovanje. Da je bomba pukla i to još u zemlji, u krateru sigurno ne bi ostali dijelovi letjelice teški stotinjak kilograma. Našli bi ih na Trešnjevačkom placu.

Cijelu komunikacijsku priču vezano uz pad ovog drona najbolje opisuje meme koji ovih dana kruži društvenim mrežama. Meme prikazuje ministra Medveda, premijera Plenkovića i ministra Božinovića kako stoje na rubu kratera i promatraju dijelove drona. Medved pritom kaže: - Kako je uspio pogodit točno u rupu, što vi mislite? Navođenje?. Plenković na to odgovara: - Ne mora bit. Rupa je ispod ostatka atmosfere pa se stvara podtlak: Usisala ga je. A Božinović objašnjava zakone fizike: - Mislim da je u rupi jača gravitacija jer je bliže središtu zemlje. Privukla ga je.

26. lipanj 2024 03:42