StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUOČI UTAKMICE HAJDUKA I VITORIJE

Pogledajte video i fotografije! Napravili smo đir po Guimaraesu dan nakon nereda Torcide. Policija s dugim cijevima je okupirala središte grada, nema navijača, na trgu su i kamere CNN-a

Piše Slaven Alfirević iz Guimaraesa za SD
10. kolovoza 2022. - 13:31

Policija je „okupirala” središte Guimaraesa u jutro prije utakmice i tijekom srijede, suočena i poučena incidentima koji su se dogodili večer ranije, negdje iza ponoći po hrvatskom vremena, u noći s utorka na srijedu.

Bio je to trenutak nasilja, utrčavanje skupine navijača, zapravo huligana prema turistima koji su u povijesnom središtu Guimaraesa ugodno dokoličarali...

Ultrasi, da pokažu ono što su htjeli... Evo, mi smo tu, bježite ljudi.

Nije ni trajalo dugo, ali dovoljno za ružne slike bježanja i panike, oni nas gađaju...

Mediji su odmah izvijestili o nemilom događaju, pa da ponovimo kako se smatra da je skupina oko 150 ultrasa „posijala paniku među turistima, te su napravili i materijalnu štetu na šetnicama i ugostiteljskim objektima”. Bacali stolice, boce, palili baklje. Turisti su se dali petama vjetru, razbježali su se pred nasrtljivim huliganima.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Sofia Santana, naša novinarska kolegica s portugalskog CNN-a montirala je kameru na povijesnom trgu i javlja svaki čas kako se to sve dogodilo, a sad se više ne događa ništa...

Evo tu je, do nas, pitali smo je što se događa, a ona zna što i mi, rekla je:

- Srećom, nema štete, dobro je...

Nakon blic-udara i potom intervencije policije nastalo je zatišje, čeka se utakmica, izvještava Slobodna Dalmacija.

Kolegica Santana priča nam „evo vidite, to se tu dogodilo gdje sad na istom mjestu opet mirno sjede i uživaju”.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Nema navijača Hajduka u centru Guimaraesa s obilježjima, ali tu je Denis Kosor, bivši član Nadzornog odbora Hajduka i poznat lik iz nogometnog miljea. Susret na trgu gdje su se noć prije incidenti desili.

- Došla nas je nekolicina, kombijem iz Porta. Do Porta avionom iz Muenchena, pa kombi-taksijem za 80 eura. Ostat ćemo nekoliko dana u Portugalu. Što je to bilo, pita nas...

Ispričali smo mu... Pun je nade da će Hajduk proći, kao pravi navijač.

Policija je u međuvremenu izvijestila kako je na dojavu intervenirala, te presrela potom autobuse koji su se kretali između Guimaraesa i Porta, te da su u noćnoj akciji identificirali 154 osobe, među njima i hrvatske, ali i portugalske državljane.

Incident su snimile nadzorne kamere u Rua de Santo Antonio, Largo do Toural, Largo das Oliveiras i Praca de Santiago, tu su mjesta na kojima su navijači izazivali, da bi se potom dali u bijeg sa crvenim bakljama i bacajući petarde i boce.

Nema sumnje da su hrvatskim navijačima, kako se navodi, pomagali i navijači Benfice, No Name Boysi kako se zovu pristalice Benfice. Prijatelji su Torcide i pričalo se o tome kako će se ovdje u Portugalu zajedno naći i navijati protiv Vitorije. Možda su stigli iz Lisabona, ali No Name Boysa ima po Portugalu...

U ponoći iznenadili su organe reda, policiju, snage sigurnosti, pa su u Guimaraesu neki zatražili i ostavku šefa policije jer nisu reagirali pravodobno.

Stoga ih sad ima na svakom koraku, patroliraju i kombiji, „marice” u blizini pješačke zone. Trg je mali prostor, kao da smo recimo u Trogiru ili Sinju na pjaceti ispred crkve, ali uokolo prolaze i plave uniforme s pendrecima pri ruci, piše Slobodna Dalmacija. 

Nogometaši Hajduka svo to vrijeme u svome hotelu su u Bragi, čekaju utakmicu, Braga i Guimaraes udaljeni su tridesetak kilometara...

image

Domingos Braganca

Ante Cizmic/Cropix

Na trgu u centru Guimaraesa je i gradonačelnik, Domingos Braganca. Davao je izjave za CNN portugalski, a tu smo i mi, hrvatski novinari, prišli smo mu, predstavili smo se, rado nam se odazvao.

Senhor Braganca rekao nam je:

- Nikad se ništa slično nije dogodilo u našem gradu, bilo je incidenata na stadionu, sukoba navijača, ali se nikad nešto ovakvo nije dogodilo u gradu, na našem trgu. Nismo nikad doživjeli da dođu ljudi koji stvaraju paniku na ulici - rekao je Braganca hrvatskim novinarima.- Odmah smo intervenirali, pozvali pojačanje federalne, odnosno državne policije, naručili smo brojnu policiju da danas prođe sve u redu. Mi ćemo mirno nastavit živjeti i nakon ovoga, ali pozivam sve da naprave sve što mogu kako bi se ovakvi događaji iskorijenili. Huligane treba kažnjavati, a svi su u našem gradu uvijek dobro došli... Pozivam sve Hrvate, pozivam sve ljude dobre volje da nam uvijek dođu, da nas posjete, Guimaraes je otvoren grad za sve, ima se što vidjeti. A ovo je incident kakav nismo imali, nadam se da se neće ni ponoviti... - rekao nam je Braganca.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
30. travanj 2024 11:35