StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEĆE STIĆI

Popis stanovništva najvjerojatnije se neće dovršiti do 17. listopada, produljit će se rok, evo do kada!

Piše slobodna dalmacija
14. listopada 2021. - 17:05

Popis stanovništva teško će se dovršiti do 17. listopada kako je bilo planirano, pa se u Državnom zavodu za statistiku (DZS) barata s novim datumom - 29. listopada ove godine, piše Slobodna Dalmacija.

- Državni zavod za statistiku razmišlja o produljenju roka za drugu fazu Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. do 29. listopada ove godine, te će u slučaju donošenja takve odluke pravovremeno o tome obavijestiti cjelokupnu javnost - glasi odgovor DZS-a na upit hoće li se u planiranom roku dovršiti popis stanovništva, a iz njega proizlazi kako je izvjesno da neće.

Prva faza popisa u kojoj su se građani mogli samopopisati preko sustava e-Građani od 13. do 26. rujna također je bila produljena, ali samo za jedan dan i to zato što je nekoliko sati prije isteka roka pao sustav i mnogi građani koji su se željeli samopopisati u zadnji čas, to nisu mogli. U toj prvoj fazi popisano je više od milijun i 400.000 građana.

Pozitivna iskustva

U Drugoj fazi na teren su izašli popisivači i oni obilaze građane koji nisu iskoristili blagodat modernih tehnologija.

- Prema dobivenim informacijama od popisivača iskustva s građanima su izuzetno pozitivna i popisivači su bili ugodno iznenađeni ljubaznošću i komunikativnošću naših građana - kažu u DZS-u.

Osim što trebaju evidentirati preostale građane, popisivači trebaju preuzeti i šifre onih koji su se samopopisali. Zanimalo nas je kako to funkcionira, te kako građani koji su dobili uputu da na vratima ostave šifru koju su dobili nakon popisa online mogu znati da su ih popisivači preuzeli.

- Vezano za preuzimanje šifre, neki popisivači su ostavljali poruku s napisanim datumom da su preuzeli šifru, neki kvačice, neki ništa od toga. Svaki popisivač u aplikaciji ima informaciju o samopopisanim kućanstvima. Popisivač ne kontrolira podatke niti ulazi u stan samopopisanih niti mu šifra tome služi. Naime, ako na adresi postoji više od jednog stana, popisivač bez dobivenog koda ne može točno odrediti u kojem stanu na adresi se kućanstvo samopopisalo, a koji stan je prazan. Na primjer u zgradama katnicama na svakom katu može biti nekoliko stanova, neki stanovi su prazni, u nekima se nalazi kućanstvo koje se nije popisalo, dok se u nekim nalazi kućanstvo koje se samopopisalo, te ima kontrolnu šifru. Kako bi popisivač povezao samopopisano kućanstvo s njezinim stanom, a ne nekim drugim praznim stanom, potrebna nam je poveznica. Ta poveznica je kontrolna šifra - kažu u DZS-u.

Bez znatnih nepravilnosti

Također napominju kako prilikom prikupljanja kontrolne šifre građani mogu pitati popisivače za određena pojašnjenja, ili ako je neki građanin zaboravio popisati člana svog kućanstva popisivač može popisati tog zaboravljenog člana.

U DZS-u navode kako tijekom samopopisivanja nisu uočene znatne nepravilnosti, ali se pomalo ograđuju navodeći kako je to nešto što će utvrđivati tijekom obrade podataka. Ističu da su građani imali brojna pitanja vezana za popisivanje pojedinih članova kućanstva, te upisivanja točne adrese stanovanja.

Zanimao nas je i slučaj čitatelja iz Velike Gorice koji ima odraslu djecu koja su odselila i živi u kući zajedno sa suprugom. On i supruga su se samopopisali i dočekali su popisivače s kontrolnom šifrom. - Došla je mlada simpatična djevojka i nakon što je u svoj laptop ukucala šifru koju smo joj dali kazala je kako je na našoj adresi već popisana četveročlana obitelj i navela njihovo prezime. Za to prezime nikada nisam čuo, a vjerujem da ga ni nema u Velikoj Gorici - kazao je naš čitatelj i naveo da mu je popisivačica rekla kako će se utvrditi greška i ispraviti, i da je uzela njegov mail kako bi ga obavijestila o ishodu.

- Što se tiče slučaja iz Velike Gorice, moguće je da je kućanstvo tijekom samopopisivanja upisalo pogrešan broj ulice, no takve pogrešne upise popisivač na terenu bilježi u napomenama i to će se ispraviti tijekom obrade podataka. To su doista vrlo rijetki slučajevi. Zavod će prve rezultate Popisa objaviti 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate Popisa prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Zavoda - odgovorila je Ivana Sopta iz DZS-a, piše Slobodna Dalmacija.

17. travanj 2024 08:05