StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU Jarun pao NLO?

Poznati ruski medij ‘Moskovskaja Pravda‘ opširno piše kako je na Zagreb pao NLO, sumnjaju u spremnost NATO-a na obranu i pitaju se: ‘Kako je dron dospio u srce glavnog grada?‘

Piše dv
11. ožujka 2022. - 15:08

Ruski mediji izvještavaju o tome kako je u glavni grad Hrvatske pao "neidentificirani leteći objekt".

Nepoznati predmet pao je na tlo u blizini studentskog doma izazvavši snažnu eksploziju koja je rezultirala velikim kraterom, a oko jedan sat iza ponoći na mjesto događaja stigla je vojna policija koja je ogradila područje, piše Moskovskaja Pravda, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U nastavku su prenesene i tvrdnje hrvatskih izvora prema kojima su na mjestu pada pronađeni dijelovi letjelice s crvenom zvijezdom i ćiriličnim slovima, kao i dva padobrana. 

image
Goran Mehkek/Cropix

Ruski novinari nisu ispustili ni jedan detalj incidenta pa se tako u nastavku teksta na ćirilici navodi da s jednog od padobrana visi "nepoznat predmet" koji se trenutno ispituje, dok područje uz jezero Jarun i korito rijeke Save pretražuje policija. Citirane su i izjave nekih svjedoka koji su opisali sinoćnju scenu, a posebno "neugodan miris". 

Kako navodi Moskovskaja Pravda, na hrvatskim društvenim mrežama pojavile su se razne informacije pa tako neki spekuliraju o padu meteorita, dok drugi vjeruju kako je riječ o svemirskom brodu ili satelitu. 

Prema američkom vojnom stručnjaku Tyleru Rogoveyju, pali objekt je, zapravo, izviđački UAV Tu-141 Strizh, razvijen još u sovjetsko vrijeme, navodi se na portalu.

Kako je objašnjeno, takvi su uređaji u službi 321. zasebne eskadrile bespilotnih izviđačkih zrakoplova, sa sjedištem u regiji Odessa. Prema riječima stručnjaka, bespilotna letjelica "mora biti ozbiljno u kvaru i prešla je cijeli teritorij Mađarske ili dijelove susjednih zemalja te u Hrvatsku iz Ukrajine, iako od granice do Zagreba ima 560 kilometara".

image
Ministar obrane RH Mario Banožić
Davor Pongračić/Cropix

Ruski izvjestitelji naglašavaju kako Rogoway smatra da bi "dron mogao djelovati i kao mamac tijekom borbe, premda se ovaj kretao u potpuno pogrešnom smjeru za takav zadatak", ali i da "postoje ozbiljna pitanja o spremnosti protuzračne obrane NATO-a ako je dron doista dospio tako daleko".

Isti portal prenosi i izjavu gradonačelnik Zagreba Tomislava Tomaševića koji je na konferenciji za novinare "izjavio da se radi o relativno velikoj letjelici, no nije htio javnosti otkriti njezin tip, jer tu informaciju treba javno objaviti tužiteljstvo". 

Autor napisa nije se izravno osvrnuo na neka druga nagađanja prisutna u hrvatskim medijima, na pitanja o tome je li riječ o ruskoj ili ukrajinskoj vojnoj letjelici te o motivima njezina slanja u zračni prostor države, ali nije propustio istaknuti da su se na društvenim mrežama "već počeli pojavljivati ​​prijedlozi za smjenu ministra obrane RH jer je dopustio nesmetan prolazak nepoznatog objekta u srce glavnog grada". 

10. svibanj 2024 01:49