StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRG BANA JELAČIĆA

Završio veliki prosvjed protiv covid potvrda u Zagrebu, napadnut novinar, a okupljenima se obratila dubrovačka odvjetnica Ivana Kolić: ‘Naša temeljna ljudska prava nisu nešto za što bismo trebali moliti‘

Piše Anamaria Hanžek/Hajdi Karakaš Jakubin/JL
20. studenog 2021. - 15:12

U Zagrebu je organiziran prosvjed protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera. Prvo su se prosvjednici okupili na Trgu Francuske Republike, a zatim na Trgu žrtava fašizma. S tog mjesta prosvjednici su krenuli prema Trgu Bana Jelačića, koji je ujedno i središnje mjesto prosvjeda, donosi Jutarnji.

Među prosvjednicima su bili Zlatko Hasanbegović, Miro Bulj, Nino Raspudić, Marin Miletić, Nikola Grmoja, ali i medicinske sestre, vojnici, pravosudni policajci, djelatnici Zagrebačkog holdinga, trgovci, profesionalni vozači, ali i majke koje se bore za roditeljski status.

Na Trgu bana Josipa Jelačića je tijekom prosvjeda napadnut televizijski reporter RTL-a Goran Latković. Navodno je zadobio lakat u rebra, a napadači su s leđa dali i dva šamara u glavu.

Hrvatska se pokrenula. Nema nazad. Aplauz za sve vas, poručeno je na kraju prosvjeda, a organizatori su pozvali ljude da se raziđu u miru uz taktove 'Moje domovine'.

Na pozornici je govorila dubrovačka odvjetnica Ivana Kolić: 'Naša temeljna ljudska prava nisu nešto za što bismo trebali moliti. Temeljna prava stjecano rođenjem. Bez njih nemamo zdravlja. Bez njih nismo ljudi, nego robovi.” - poručila je. 

Prosvjednici su aplauzom pozdravili policiju i skandiraju: 'Stanite uz nas'.

Uglavnom novinari nisu bili dobro prihvaćeni na prosvjedu jer su građani uvjereni da su mediji plaćenici Stožera.

Organizatori prosvjeda iz Inicijative Prava i slobode prije prosvjeda objavili su kako iz Splita stiže čak 10 autobusa. Prema njima, iz Zadra je došlo pet autobusa, iz Šibenika, Rijeke, Osijeka i Istre po četiri, iz Vinkovaca i Varaždina po dva, a Bjelovara i Dubrovnika po jedan. To je ipak nešto manje od stotinu buseva koje je večer prije na Markovom trgu najavio je medijski najeksponiraniji član organizacije prosvjeda Andrija Klarić.

Klarić je početkom ove godine postao poznat javnosti kada je, unatoč mjerama, otvorio svoju teretanu. Zbog toga je prenoćio u pritvoru i dobio dvije kaznene prijave. Protekli tjedan, istaknuo se kao najčešći govornik na prosvjedima u 17:30 sati na Markovom trgu.

Po svojim govorima istaknuo se i vjeroučitelj u Drvodjeljskoj školi Zagreb, Josip Tomičić. Često spominje štetne učinke maski, iako se prošle godine, čini se pridržavao mjera. S kolegama nastavnicima i učenicima fotografirao se s maskom.

- Odvojite vrijeme za molitvu, pokoru i post. Uzmimo svi oružje jer ovo je duhovna borba, govorio je u četvrtak nakon što je zajedno s prosvjednicima izmolio krunicu.

Današnji prosvjed podržava konzervativno katolička udruga Vigilare. Njen čelnik, Vice Batarelo, govorio je da se nameće prisilno cijepljenje. On je pak predstavio Tomislava Stockingera, pravnika koji je nedavno dao otkaz u Ministarstvu zdravstva. Stockinger je rekao kako je u tijeku najveći specijalni rat u povijesti čovječanstva.

28. rujan 2024 22:36