StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVisoki upravni sud

Presuda Frani Barbariću: ‘Raspolaganje javnim novcem ne može biti HEP-ova tajna, recite kome i koliko ste platili spot‘

Piše Slavica Lukić/JL
22. studenog 2023. - 17:55

Predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću i njegovoj Upravi ovih je dana stigla vrlo neugodna presuda Visokog upravnog suda RH.

- HEP-ovi podaci o raspolaganju javnim novcem nisu i ne mogu biti poslovna tajna, već predstavljaju javni podatak pa ih je HEP dužan dostaviti bilo kojem građaninu koji to od njega zatraži. HEP je u ovom slučaju prekršio ne samo Zakon o pravu na pristup informacijama, već je pokazao i da ne poštuje pravni poredak, sudove i neovisne institucije.

To je sukus presude kojom je Visoki upravni sud odbio HEP-ovu tužbu protiv povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana i naložio HEP-u da osam dana od primitka presude dostavi građaninu podatke koje je zatražio, piše Jutarnji list.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

A građanin koji je od HEP-a zatražio podatke je redatelj Dario Juričan. On je u veljači ove godine zatražio podatke o tome kome je ta državna tvrtka povjerila izradu i distribuciju promotivnog videospota "HEP energija koja pokreće Hrvatsku/iza utičnice" i koliko je to platila. Postoje različite verzije tog spota kojima se HEP reklamira kao efikasna, društveno odgovorna tvrtka koja prije svega šiti interese zajednice u kojoj posluje.

HEP je, međutim, Juričanov zahtjev glatko odbio, ustvrdivši da su ti podaci - poslovna tajna. Dostavljanje traženih podataka bez pristanka druge ugovorne strane, stoji u odbijenici HEP-a upućenoj Juričanu, predstavljalo bi protupravno ponašanje i nanošenje štete drugoj ugovornoj strani. Kako nije doznao ni tko je "druga ugovorna strana", to jest tvrtka kojoj je HEP povjerio izradu spotova i zakup medijskog prostora za njihovo emitiranje, niti koliko je HEP to platio, Juričan se žalio povjereniku za informiranje Zoranu Pičuljanu.

image

Zagreb, 080120.
ZG holding Vukovarska 41.
Predsjednicki kandidat Dario Jurican zauzima Zagrebacki holding. Postavio je sator pred zgradu Holdinga
Na fotografiji: Dario Jurican.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Zeljko Puhovski/Cropix

Povjerenik je od HEP-a zatražio preslike ugovora i račune vezane uz promotivni spot kako bi odlučili mogu li se oni svrstati u poslovnu tajnu, ali su mu iz HEP-a rekli da mu ne mogu dati preslike, već mu samo mogu dati uvid u te dokumente.

Nakon uvida, povjerenik je donio rješenje da se informacije koje Juričan traži od HEP-a nikako ne mogu svrstati pod poslovnu tajnu jer one ne predstavljaju proizvodnu tajnu, niti se radi o rezultatima istraživačkog ili konstruktivnog rada, što su zakonski razlozi za proglašenje nekog podatka poslovnom tajnom.

Povjerenik je naložio HEP-u da Juričanu na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama i već ustanovljenoj praksi u istovjetnim situacijama dostavi tražene informacije. Povjerenik je naložio HEP-u da Juričanu dostavi preslike ugovora o zakupu medijskog prostora iz srpnja 2020. s troškovnikom, dodatak tom ugovoru od srpnja 2022. i šest računa koje je HEP izdao tvrtki s kojom je sklopio posao, a koje je izdao u siječnju ove godine.

HEP je, međutim, odbio provesti nalog i protiv povjerenika podnio tužbu Visokom upravnom sudu koji je nadležan za konačnu odluku u ovakvim situacijama.

Sudsko vijeće Visokog upravnog suda, kojim predsjedava sutkinja Mirjana Juričić, a čine ga Blanša Turić i Boris Marković, 27. rujna zatražilo je od HEP-a da im dostavi preslike dokumenata s podacima koje Juričan traži kako bi mogli presuditi je li u pravu povjerenik Pičuljan ili HEP.

Međutim, HEP je 2. listopada odgovorio da za to mora tražiti suglasnost druge ugovorne strane, to jest tvrtke kojoj su povjerili izradu spota i zakup medijskog prostora, i da će to potrajati. Sudsko je vijeće nakon toga još dva puta HEP-u uputilo upozorenje da su prema zakonu dužni sudu dostaviti dokumentaciju koja je predmet spora, ali ni HEP-ov službenik za informiranje, niti direktorica Sektora za tržišno-marketinšku strategiju te državne tvrtke nisu pokazali nikakvu namjeru udovoljiti zahtjevu suda.

Kako HEP niti nakon više sudskih zahtjeva nije sudu dostavio dokaze na kojima temelji svoju odluku da Juričanu uskrati tražene informacije, a sud je na temelju raspoloživih informacija, slobodnog sudačkog uvjerenja i cijeneći ponašanje HEP-a u ovom sporu presudio da se HEP-ova tužba protiv povjerenika odbija i naložio HEP-u da Juričanu dostavi tražene informacije.

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

U obrazloženju sud navodi kako "HEP nije ni na ponovljeno pisano traženje postupio po nalogu suda, čime je dao do znanja da ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske niti sudove, na što ga obvezuje Ustav Republike Hrvatske... Ignoriranje naloga povjerenika za informiranje kao i naloga suda ukazuje na nepoštivanje legitimnih i neovisnih institucija Republike Hrvatske", istaknuo je Visoki upravni sud.

Idući tjedan, kad istekne osam dana od primitka presude, HEP će napokon Juričanu morati otkriti kome je i koliko platio izradu promotivnog spota i zakup medijskog prostora za njegovo emitiranje.

"HEP je jedan od vodećih bastiona netransparentnosti u Hrvatskoj. Nadam se da će vladari uvidjeti da javni novac nije ničija privatna prćija", rekao je za Jutarnji list nakon primitka presude Juričan.

28. travanj 2024 02:22