StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetenergetski vrutak

Prihvati li Frane Barbarić šutke odluku o svojoj smjeni, premijer će višestruko profitirati. No, rizik ipak postoji

Piše Davor Krile/SD
3. prosinca 2023. - 14:21

Premijer Andrej Plenković je jutros potvrdio da je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić na odlasku s čelne dužnosti u hrvatskoj elektroenergetskoj kompaniji. Nakon što je DORH podignuo optužnicu protiv njega zbog bespravne gradnje na Hvaru, a Barbarić iznova postao glavna tema i u medijskim i u oporbenim krugovima, premijer očigledno više nije imao nikakva izbora, objavila je Slobodan Dalmacija.

image

Andrej Plenkovic s zemljakom Barbarićem

Luka Gerlanc/Cropix

Andrej Plenković je smatrao za shodno javno istaknuti kako odluku o smjeni Barbarića nije donio zbog javnih pritisaka iz opozicije. Riječ je, naravno, tek o prigodnoj verbalnoj pirueti: i djeci je jasno da bi Barbarić HDZ-u i Vladi u nadolazećoj izbornoj kampanji bio naprosto prevelik uteg i posve neobranjiva tema. Šef izvršne vlasti bi nastavkom nesankcioniranja čovjeka koji na javnoj dužnosti bezočno krši zakon i uporno ignorira odluke državnih tijela i sam prilično svjesno širio malignu društvenu pedagogiju. Smjenom Barbarića Plenković će, osim toga, pokušati dekonstruirati i uporne oporbene tvrdnje o tome kako ga Frane Barbarić nekim zajedničkim mračnim tajnama zapravo odavno drži ucjenjenog. Izostane li nakon svega Barbarićeva javna osveta, propasti će i javna priča o ‘hvarskom energetskom kartelu‘, što je aktualnoj vlasti u ovom osjetljivom razdoblju također prilično opipljiv politički profit. No, rizik u svemu ipak nesumnjivo postoji, a o njemu svjedoči premijerovo dosadašnje oklijevanje.

image

Dudo Šimenc i Frane Barbaric: tradicionalni stranački pozdrav

Ronald Goršić/Cropix

Zašuti li trajno Frane Barbarić i mirno prihvati svoju smjenu, Plenković i HDZ će zabilježiti punat i u još jednom smislu: aferu ‘Plin za cent‘, u kojoj je HEP oštećen za najmanje 12 milijuna eura a profitiralo Prvo plinarsko društvo Pavla Vujnovca, prekriti će na dulji rok prašina Barbarićeve bespravne gradnje. Jednako efikasno kao što činjenica da je nedavno obijesnom i nesavjesnom vožnjom na cesti ubio nedužna čovjeka prikriva sve druge dužnosničke grijehe i propuste Marija Banožića. Bivšeg ministra koji je još donedavno bio medicinski posve nesvjestan sebe i nesposoban za policijsko saslušanje, a sad se ležerno baškari s društvom po vinkovačkim kafićima.

27. travanj 2024 23:00