StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSA KVASCEM IZ MORA|

Prvo morsko pivo na svijetu: ‘Morski kukumar‘ proizveo je student splitskog Sveučilišta Petar Puškarić, a profesori su ga među prvima degustirali

Piše Mila Puljiz/Universitas
10. studenog 2021. - 09:37
Marin Ordulj i Petar Puškarić: od uzorkovanja do proizvodnje piva bilo je potrebno pola godine i, naravno, mnogo proučavanja znanstvene literatureJakov Prkić/Cropix


Ova zanimljiva i prva takva priča dolazi sa splitskog Odjela za studije mora, a ideja proizvodnje piva s kvascem izoliranim iz mora došla je na predavanju iz mikrobiologije mora na preddiplomskom studiju Biologija i ekologija mora. Sve što je za to trebalo bili su jedan student koji se u slobodno vrijeme bavi pivarstvom, zainteresirani profesor te oprema i laboratorij za mikrobiologiju Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Nakon nekog vremena nastao je "Morski kukumar", proizveden u sklopu diplomskog rada, a koji su profesori na obrani imali priliku i degustirati, donosi Slobodna Dalmacija. 

Tadašnji student diplomskog studija Ekologija i zaštita mora, a sadašnji magistar inženjer ekologije i zaštite mora Petar Puškarić i njegov mentor doc. Marin Ordulj navukli su laboratorijske mantile i krenuli izolirati kvasce iz uzorka mora uzetog u priobalju srednjeg Jadrana, točnije na punti Kašteleta.

- Cijeli postupak izrade diplomskog rada, odnosno piva od morskog kvasca, bio je utrka na 100 metara s preponama. Prepone su predstavljale pojedinačne aktivnosti, izolacija, test sposobnosti fermentacije, uzgoj i na kraju varenje piva, i svaka od njih nosila je određenu težinu. Od uzorkovanja do proizvodnje piva bilo je potrebno pola godine i, naravno, mnogo proučavanja znanstvene literature prije toga.

image
Jakov Prkić/Cropix

Iz uzoraka morske vode ukupno je izolirano 16 kvasaca, dok su četiri pokazala mogućnost fermentacije, a na kraju je samo jedan, Candida famata, fermentirao pivo. Unatoč zahtjevnosti trke, cilj je prijeđen i osvojeno je prvo mjesto. Naime, imajući u vidu informacije iz znanstvene literature, 'Morski kukumar', kako ga je kolega Puškarić nazvao, prvo je pivo na svijetu napravljeno pomoću kvasca izoliranog iz mora", kazao nam je mentor Ordulj.

Znanstveni dio istraživanja obavljen je koristeći opremu i laboratorij Odjela za studije mora, dok je Puškarić u svojem aranžmanu skuhao pivo. Cijeli diplomski rad financiran je sredstvima doc. Ordulja, no ona su nedostatna za daljnji razvoj proizvoda do njegove komercijalne primjene. Za to je potrebno osigurati dodatna sredstva različitih državnih i sveučilišnih fondova namijenjenih razvoju studentskih ideja poput ove.

"Morski kukumar" jedna je lijepa priča studentske radoznalosti i iste razigranosti profesora u znanstvenom pristupu istraživanja novih primjena mikroorganizama kojima obiluje more. Za sada se ovo pivo ne može kupiti, ali Petar planira svoj proizvod dignuti na višu razinu, što zahtijeva više opreme i sredstava, donosi Slobodna Dalmacija.

24. travanj 2024 12:42