StoryEditorOCM

Sarme vam izlaze na nos, od odojka se još danima nećete oporaviti... Nazvali smo stručnjakinju čiji bi vas savjeti trebali vratiti u normalu do Silvestrova: ‘Nemojte gladovati‘

Piše Marija Vuković/sd
26. prosinca 2021. - 19:19

Sarme, francuska salata, odojak, kolači... Sve su to stvari koje smo posljednjih nekoliko dana trpali na tanjure, željni ponekad i samo zbog činjenice da to nisu stvari u kojima uživamo svakodnevno. Ipak, Božić je sada iza nas, ostalo je samo nekoliko redaka mađarice, a dobar dio odojka ste podijelili s članovima obitelji koji su bili na ručku. Kako se sada s ovoga luksuza vratiti na uobičajenu hranu? 

Ako pitate Olju Martinić, vlasnicu savjetovališta za prehranu „Olja“ i nutricionisticu s dugogodišnjim iskustvom, to morate učiniti polako, piše Slobodna Dalmacija.

- Nikako ne ići na gladovanje. Nakon nekoliko dana u kojima ste konzumirali hranu koja je puna šećera, morate imati i nekoliko dana prilagodbe. Ne treba nas to zbunjivati, objašnjava nutricionistica koja tvrdi kako s naglim i radikalnim potezima u prehrani trebamo pripaziti. 

image
Nutricionistica Olja Martinić
Duje Klarić/Cropix

- Ljudi sada obično idu na detox programe, a mnogi uzimaju i dodatne prehrani. Sve je to u redu, ali obavezno moraju potražiti pomoć stručne osobe koja bi im pomogla savjetima jer u suprotnom mogu učiniti više štete nema pomoći, nastavlja. 

Čaj bez zaslađivača

Laički rečeno, nezdravom i masnom hranom svoj smo organizam sada isprovocirali i trebamo ga vratiti na "stare postavke". Pitamo ju kakvu hranu je sada poželjno konzumirati i što će nam najbolje pasati nakon teških obroka koji su nas, htjeli to mi ili ne, značajno usporiti i zamorili. 

- Sada je važno jesti hranu s niskim glikemijskim indeksom. Ono što je važno reći je i da sada nipošto ne smijemo pretjerivati sa smoothijima, a pogotovo ne s onima koji sadrže puno voća, govori te dodaje kako i za to postoji rješenje. Zaželimo li se voća, pametnije ga je zamijeniti šalicom mlakog čaja. Bez zaslađivača, naravno, kako ne bi provocirali inzulin u krvi. 

image
Yoshitaka Nishi/AFP

Sada kada znamo što izbjegavati, pitamo ju i što nam preporuča. Visoko na listi poželjnih jela su salate, a nije nužno da se radi o zelenim i lisnatim na koje smo naviknuti. 

- Kisele salate su jako dobre jer imaju nekoliko pozitivnih učinaka, dodaje nutricionistica, a mi se moramo složiti i kako su u ovom periodu godine iznimno ukusne. 

Ono što je važno je i da se ne baca hrana koju ste priredili za blagdane što će pomoći ne samo vašeg novčaniku nego i okolišu. Naša sugovornica ima prijedlog za lagani i zdravi ručak kojim ćete svoje tijelo i organizam lako vratiti 'na normalno'. Za predjelo predlaže smaragdnu juhu odnosno juhu od luka, a za glavno jelo se vraćamo na ranije spomenute salate. Uz ostatke mesa i povrća od blagdana poslužite salatu od kiselog kupusa i uživajte u jednostavnom i ukusnom jelu. 

02. lipanj 2024 01:55