StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJE LI ‘PROCURILA‘?

Sateliti otkrili rupe na krovu najveće Ukrajinske nuklearke, mještanima se počele dijeliti tablete joda. Prijeti li katastrofa za cijeli Europu?

Piše Hina
30. kolovoza 2022. - 12:39

Ukrajinske vlasti počele su stanovnicima u blizini najveće europske nuklearne elektrane dijeliti tablete joda, radi straha da bi žestoke borbe koje se odvijaju oko kompleksa mogle prouzročiti curenje radijacije, a možda i veću katastrofu.

Tablete joda daju se ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara u Energodaru, kazao je Volodimir Marčuk, glasnogovornik regionalne vojne administracije Zaporižja za NBC News.

Mještanima je rečeno da ne uzimaju tablete preventivno, nego u slučaju curenja radijacije, kada će vlada dati upute, donosi Jutarnji list. 

Nije kazao koliko je tableta distribuirano i tko ih je dobio, no u zasebnoj objavi na Telegram kanalu gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov kazao je kako je u grad iz regionalnih rezervi dostavljeno 25.000 tableta. Pritom je napomenuo kako je razina radijacije oko elektrane zasad normalna.

Inače, tablete kalijevog jodida koriste se kako bi pomogle zaštititi štitnjaču u slučaju radioaktivnog zračenja.

Naime, satelitske snimke prikazuju rupe na krovu okupirane nuklearke Zaporižje nastale uslijed granatiranja proteklih dana zbog čega se strahuje od mogućeg širenja radijacije. - Kao rezultat konstantnog bombardiranja oštećena je infrastruktura zbog koje bi moglo doći do curenja radioaktivnog sadržaja, ali i požara - napisao je na Telegramu ukrajinski Energoatom.

03. lipanj 2024 18:16