StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeobični pokreti

Što mu se to događa s nogom?! Bizarna snimka sa sastanka s Kim Jong Unom ponovo je uzburkala javnost

Piše Dv
13. rujna 2023. - 19:53

Vladimir Putin viđen je kako bizarno okreće stopalo i navodno se bori s trzanjem noge na sastanku s Kim Jong Unom, što je dodatno pojačalo glasine da ruski predsjednik ima zdravstvenih problema.

Dok su čelnici sjedili u ruskoj svemirskoj bazi Vostočni na istoku Rusije, video snimka koju je objavio Daily Mail prikazuje Putina kako više puta podiže i spušta lijevo stopalo dok mu koljeno pada prema unutra.

Putin je kasnije namjestio svoj položaj u stolici, ali činilo se da mu se lijevo stopalo nastavilo nepravilno savijati dok je sjevernokorejski vođa govorio da vodi ‘sveti rat‘ sa Zapadom i da će se njihove dvije zemlje zajedno boriti protiv ‘imperijalizma‘.

Dvojica čelnika trebala bi razgovarati o opskrbi Rusije prijeko potrebnim topničkim granatama i protutenkovskim projektilima kako bi pomogla Putinovom ratu u Ukrajini u sklopu rijetkog Kimovog državnog posjeta.

70-godišnji čelnik Kremlja bio je opterećen tvrdnjama o pogoršanom zdravlju mnogo prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu. Ali u 18 mjeseci nakon toga glasine su se samo pojačale jer izgleda da je rat uzeo svoj danak.

Parkinsonova bolest, poremećaj mozga koji utječe na motoričke sposobnosti, jedno je od stanja koje komentatori često navode s kojim bi se Putin mogao suočiti, prenosi Jutarnji list.

Prošle godine Putin je viđen kako šepajući izlazi iz aviona u Iranu s mlohavom rukom i također uvijajući stopalo, a isto je radio i tijekom sastanka s Aleksandrom Lukašenkom.

Drhtavica je jedan od glavnih simptoma Parkinsonove bolesti, stanja od kojeg se smatra da je Hitler bolovao pred kraj Drugog svjetskog rata.

Dok je Putin sjedio s Lukašenkom, također je viđen kako se uhvatio za rukohvat svoje stolice, možda u pokušaju da spriječi daljnje podrhtavanje.

Zauzeo je sličnu pozu, ovaj put držeći se za rub stola, i dok se nekoliko tjedana kasnije sastajao sa svojim ministrom obrane, Sergejem Šojguom.

image
Vladimir Smirnov/Afp

Zatim je uslijedila misa na uskrsnu nedjelju tijekom koje je činio neobične pokrete usnama dok je slušao službu.

Isto je radio i nakon svibanjske parade povodom Dana pobjede, dok je hodao sa Šojguom položiti vijenac.

Također je tjednima nestajao iz javnosti, što je pokrenulo glasine da ide na operaciju.

Valerij Solovej, profesor na Moskovskom državnom institutu za vanjske poslove, prvi je nagovijestio Putinove zdravstvene probleme. On je još 2020. rekao da je Putin bio podvrgnut operaciji raka.

Drugi neimenovani izvor tvrdio je da je operacija bila na Putinovom abdomenu.

‘Jedan je psihoneurološke prirode, a drugi je problem raka. Ako nekoga zanima točna dijagnoza, ja nisam liječnik i nemam etičko pravo iznositi te probleme‘, rekao je Solovej.

Inače, Kremlj je stalno negirao da nešto nije u redu s Putinovim zdravljem.

Drugi su također primijetili njegov ‘hod revolveraša‘, odnosno jasno smanjeni zamah desne ruke u usporedbi s lijevom.

Asimetrično smanjeni zamah ruku klasična je značajka Parkinsonove bolesti i može se manifestirati kod ‘klinički intaktnih subjekata s predispozicijom za kasniji razvoj‘ bolesti, piše British Medical Journal.

U međuvremenu, dok traju razna nagađanja o njegovom fizičkom stanju, Putin je nazdravio ‘jačanju buduće suradnje‘ sa Sjevernom Korejom.

image
Artem Geodakyan/Afp

Pohvalio je povijesne veze Moskve i Pjongjanga, citirajući rusku poslovicu da je ‘stari prijatelj bolji od dva nova‘.

‘Naši odnosi uspostavljeni su još u borbi Koreje za slobodu 1945., kada su se sovjetski i korejski vojnici borili rame uz rame protiv japanskih militarista‘, rekao je Putin.

‘I danas također težimo jačanju prijateljskih i dobrosusjedskih veza. Djelujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta naše zajedničke regije‘, zaključio je na sastanku s Kim Jong Unom ruski predsjednik.

27. travanj 2024 10:15