StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBizarna situacija

Sustav uzbunjivanja radi, ali kako? Osječanima stiglo upozorenje na njemačkom: ‘Wir bitten die Burger, di Fenster zu...‘

Piše JL, Hina
4. listopada 2023. - 08:54

Zbog velikog požara u osječkoj tvrtki "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu i dima koji se širi, Sustav uznemiravanja Civilne zaštite - SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka da zatvore požare i da se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

No neki građani javljaju da im je stigla poruka SRUK-a - ali na njemačkom jeziku.

- Sustav nacionalnog upozorenja radi! Jedino sam dobio, na moj hrvatski mobilni broj, engleski nuklearni ‘presidental alert‘ na njemačkom jeziku. I sad ne znam trebam li stavljati u google prevoditelj ili pojesti taj Burger od Fenstera iz obitelji Adams i tko će me to Gasen, napisao je na Facebooku Petar Barišić.

Jutarnjem se javilo još nekoliko stanovnika Osijeka koji su također dobili poruku uzbunjivanja na njemačkom jeziku.

Zbog požara i gustog dima, nastavu za danas su otkazale škole s područja Antunovca, Ernestinova, Laslova, Čepina i Vuke. Vjetar čestice nosi prema tim mjestima.

Veliki požar buknuo je noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International". Gasi ga velik broj vatrogasaca, objekt je zatvoren, a djelatnici evakuirani, izvijestio je ranije jutros Stožer Civilne zaštite Osijeka.

Načelnik Stožera osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, koji je planuo iza ponoći, kada se govori o osječkom području, do sada nezapamćenih razmjera.

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više tisuća četvornih metara, još uvijek nije pod kontrolom, a jutros se proširio i do proizvodnog objekta tvrtke.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

29. travanj 2024 17:35