StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjesu li popisivači zabušavali?

Zaboravljeni Hrvati: ‘Nitko me nije popisao, sada ne znam jesam li među živima ili umrlima... A da imam kakvu ovrhu, našli bi me i u mišjoj rupi‘

Piše Mirela Goreta/ sd
15. studenog 2021. - 22:45

"Kakav je to popis, kod nas nije nitko bio niti ostavio obavijest u sandučiću", "Sesvete, Kraljevečki Novaki i jedan dio naselja Kobiljak, uopće nisu potpisani niti su ostavljene poruke da su bili, kome se obratiti", "lažu, kod nas u Dubokoj nije nitko dolazio".... – mnoštvo ovakvih i sličnih komentara zaredalo se na društvenim mrežama s istekom posljednjeg dana popisivanja stanovništva u nedjelju u ponoć, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je, prema prvotnom planu, prvi digitalni popis stanovništva trebao biti završen prije gotovo mjesec dana, rok je produljen zbog epidemiološke situacije i teškoća na terenu s kojima su se suočavali popisivači. Popis je trebao biti gotov 17. listopada, ali je rok za završetak posla produljen čak dva puta – najprije do 29. listopada, a potom i do 14. studenoga.

Zatečeni istekom potonjeg roka za popisivanje mnogi su, čije smo komentare mogli pročitati na društvenim mrežama, ostali iznenađeni činjenicom da ih ni do danas nitko nije kontaktirao niti to pokušao, čak i u slučajevima kada su se opetovano prijavljivali da ih obiđe netko od popisivača.

Podsjetimo, popisivanje se provodilo u dvije faze. U prvoj su se građani popisivali sami putem sustava e-građani, pa je popisivačima trebalo samo predati šifru s kontrolnim brojem – ili je zalijepiti na vrata, a u drugoj su, svi oni koji to nisu učinili sami, popisivani na terenu.

image
Boris Kovačev/Ilustracija/Cropix

"Znam najmanje četiri obitelji skupa s mojom i da popisivači nisu bili. Tko je to popisivao i kako, božesačuvaj", javila se na Facebooku jedna Kninjanka; "kod nas nisu bili, nismo popisani", potvrdilo je dvoje članova kućanstva u Zabrđu u Zagrebačkoj županiji; "ja sam taman izlazila iz stana jer sam išla po unuku u školu, od mene je tražila samo OIB, datum i mjesto rođenja i je li živim sama, i to je to. Kad sam se vratila iz škole još je bila u našem ulazu i pitala sam je hoće li sada ući, ona je rekla da ima dosta podataka, a što je napisala sve ostalo ne znam", otkrila je jedna velikogorička umirovljenica; "u našem mjestu nitko nije bio, sada se pitam na kojem sam popisu, živih ili umrlih", ironično je komentirala mještanka Osora na Cresu, a jedan je otac sarkastično zaključio: "Kći i ja nismo popisani. Dok se radilo olovkama i papirima, nije bilo pogreške. Sada s napretkom tehnologije, naravno, da je neka ovrha, našli bi me u mišjoj rupi".

Začuđujuće je kako među zaboravljenim stanovnicima Hrvatske koji su, prema vlastitim riječima, preskočeni s netom okončanim popisivanjem ima i onih koji su gotovo pa molili da ih se popiše. Jedan je Splićanin na Fejsu ustvrdio kako se "prijavljivao tri puta da dođu popisati i ništa" ("ako nam je sve ka ovi popis daleko ćemo stići"), a isto nam je potvrdila i građanka Rijeke Željkica Kezić.

– Vidim da nisam jedina... Dva ili tri puta sam slala mail na e-mail adresu za popis stanovništva i onda su mi se javili da će netko doći. Poslala sam i broj telefona da mi se popisivač javi, jer imam krojački salon i nisam doma tijekom dana. Rekli su da će me nazvati... Kako nitko nije došao do onog prvog zaključnog datuma, zvala sam ih, zvala i zvala, dok ih nisam dobila. Gospođa, koja se javila, rekla mi je: "Ne brinite, popisivač će vas nazvati". I ništa. Opet sam zvala... I opet ništa. I onda kad sam vidjela objave u nedjelju da popisivanje završava u ponoć, upitala sam se: "Pa, gdje sam ja?" I moj cimer, koji živi na istoj adresi, a također nije popisan – pita se Željkica Kezić.

image
Iako je putem e-maila zvala popisivače, naša sugovornica ostala je - nepopisana
Privatni Album

Isto pitanje sebi postavlja i Zadranka Mira Karlović. Puno ih je, kaže, poput nje u Donatovu gradu...

– Mislim da u našu zgradu, a ima 31 stan, nitko nije ni dolazio... Pogotovo ovdje, na Poluotoku, u nekim zgradama uopće nisu bili. Pričam sa susjedima, znala bih da su dolazili. Ne, nisam pokušala sa samopopisivanjem, jer to ne znam, ali sam očekivala nekog od popisivača. Nikakvu poruku nisam pronašla ni u sandučiću ni na vratima. A to je zato što nisu ni bili. Oni moraju triput doći na vrata, a svaki čovjek kad vidi poruku zna planirati idući dan i bude kući, kad oni kažu da će doći. Ovako im je sve ovo baš traljavi posao – zaključuje gospođa Karlović.

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković izjavila je u Dnevniku HTV-a kako će Zavod za šezdeset dana objaviti prve privremene rezultate popisa stanovništva.

– Prema EU regulativi Hrvatska, kao i sve druge države članice, ima 27 mjeseci za objavu rezultata. Prve privremene rezultate objavit ćemo nakon šezdeset dana, tj. polovicom siječnja – izjavila je Brković, dodajući kako će točan broj kućanstava, osoba i stanova biti objavljen nakon završene obrade.

– Ovaj broj koji smo dobili nakon popisivanja nije konačan broj ukupnog stanovništva. Mi ćemo sada prema metodologiji izračunati koliki je ukupan broj stanovnika koji žive u Republici Hrvatskoj – kazala je Lidija Brković, objasnivši kako je popis bio odgađan zbog epidemiološke situacije.

– Uvjet da bi netko bio popisivač bila je EU COVID potvrda ili negativan test, ako je netko bio pozitivan, to je dodatno usporilo stvari na terenu – ustvrdila je Brković razloge zbog kojih je bilo kompliciranije provesti popis stanovništva.

ČEKAMO ODGOVOR
Što s građanima poput ovih iz našeg teksta?
Što s građanima poput onih spomenutih u tekstu, koje popisivači nisu obišli, pa čak ni usprkos njihovim opetovanim molbama, upitali smo nadležne u Državnom zavodu za statistiku. I ima li, što nepopisane građane zanima, načina da uđu u evidenciju i nakon isteka roka?
Odgovore nismo dobili do zaključenja ovoga teksta.
Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku iznijela je podatak kako je više od 40 posto građana iskoristilo mogućnost samopopisivanja. No, nije htjela, prije privremenih rezultata, komentirati koliko je točna informacije da u Hrvatskoj živi manje od četiri milijuna stanovnika.

19. travanj 2024 19:52