StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPostoje teorije

Znate li zašto Ukrajinci ruske agresore od prvoga dana rata nazivaju ‘orcima‘? Evo što ih inspirira i kakve su veze između Putina i Gospodara Tame

Piše davor krile/sd
19. travnja 2022. - 20:46

Za ruske vojnike Ukrajinci gotovo od prvoga dana agresije koriste pogrdni izraz „orci", prema vojsci nakaza iz Tolkienove mitologije. Rat u Ukrajini time se odmah definirao i kao pop-kulturni rat u kojemu su literarne metafore također jedno od važnijih i ubojitijih oružja, piše Slobodna Dalmacija.

„Dobrodošli u pakao, orci. Nemoguće je pregovarati s orcima. Oni nisu Slaveni, oni su orci. Orci su granatirali crkvu na Cvjetnicu. Orci ostavljaju za sobom tijela svojih kolega. Ovo područje je slobodno od orka…“ - samo su neke od rečenica kojima ukrajinska strana dehumanizira ruske agresore, nazivajući ih vrstom koja, prema literarnoj predaji, jedinu radost nalazi isključivo u boli i patnjama drugih. Ukrajinci time iznimno vješto izbjegavaju i stigmatiziranje svih Rusa, kao naroda, za zločine u svojoj zemlji: ne razaraju Ukrajinu Rusi, poručuju cijelom svijetu, nego Putinovi orci.   

image

Uruk-hai Orci iz filma Gospodar prstenova

Ande Mertl/AFP

Naziv orci dolazi od staroengleske riječi 'orc' koja označava demona. Ova je stvorenja njihov tvorac, pisac John Ronald Reuel Tolkien, u popularnu kulturu najsnažnije lansirao kroz svoj roman Gospodar prstenova, tiskan na više od 50 jezika i u više od 150 milijuna primjeraka. Gospodar prstenova je najprodavanija svjetska knjiga nakon Biblije, a planetarna popularnost njezinih likova posebno je eksplodirala nakon što ih je redatelj Peter Jackson prenio na film.

image

Scena iz Gospodara prstenova

AFP

No, Tolkien je orke kao kreature spominjao i u svojim drugim djelima: Hobit, Silmarillion, Nedovršene pripovijesti, Hurinova djeca, Povijest Međuzemlja…

'Krv je u ovim stvorenjima crna i hladna. Njihova su obličja prilično jeziva – imaju zgrbljena leđa, krive i zdepaste noge, dugačke i snažne ruke, crnu kožu. Zubi su im žuti, jezici crveni i debeli, nosnice i lica plosnata, no najružnije od svega su njihove oči – zagasito crvene pukotine iz kojih plamti golema mržnja.'

image

Orci u Mariupolju

Alexander Nemenov/AFP

Orci su u svim Tolkienovim djelima bili žestoki ratnici jer su se puno više plašili svoga gospodara nego bilo kojega neprijatelja. To je jedna od izravnijih poveznica ovih mitskih bića s ruskom vojskom: oni se također na cijelome svijetu najviše boje svojega gospodara, Vladimira Putina. Orci su u čuvenoj trilogiji zapravo i rođeni kao robovi Gospodara tame (Saurona), baš kao što je i većina ruskih vojnika rođena za vlasti Vladimira Putina.

Za drugi autoriret ne znaju, pa su se orci zato jako plašili svjetla koje ih je slabilo i peklo. Dobro su vidjeli jedino po mraku, a živjeli su u gadnim i prljavim jamama u kojima su se množili brže od bilo kojih drugih bića.

Postoji i druga teorija iz Tolkienova Silmarilliona koja kaže da su orci nastali jezivim mučenjem vilenjaka od strane Neprijatelja. Zarobljene vilenjake je glavni antagonist u djelu neslobodom i teškim patnjama pretvorio u bezobličnu i demonsku rasu robova. I ova se metafora može rutinski primijeniti na Putina i njegove poslušnike koji su u dugim godinama služenja okrutnome gospodaru Kremlja zaboravili na dobro i na svoju iskonsku narav. 

image

Prvi uhićeni Orci: ukrajinska se propaganda otvoreno ruga 

facebook screenshot

 

10. svibanj 2024 06:13