StoryEditorOCM
KulturaU 88. GODINI ŽIVOTA

Adio, maestro: preminuo dirigent i skladatelj, akademik Pavle Dešpalj. Njegov umjetnički rad usko je bio vezan za Dubrovnik, bio je ravnatelj glazbenog programa Igara

Piše Dv
17. prosinca 2021. - 11:51

Umro je Pavle Dešpalj, hrvatski dirigent, skladatelj i akademik. Rođen je u Blatu na Korčuli 18. lipnja 1934. godine. Odrastao je u uglednoj glazbeničkoj obitelji uz brata Valtera, violončelista, i sestru Maju, violinisticu, a prve glazbene poduke dobio je od oca Šime, također skladatelja.

Studij kompozicije završio je 1960. u razredu Stjepana Šuleka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1962. do 1967. bio je šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radiotelevizije Zagreb, a od 1963. i Komornog orkestra RTZ-a te gost dirigent Zagrebačke filharmonije. 

Od 1980. do 1985. bio je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije te od 1987. profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je i glazbeni ravnatelj Dubrovačkog festivala, a od 1988. član HAZU. 

Prigodnim se riječima od velikog maestra oprostio i Dubrovački simfonijski orkestar. 

- Njegov je umjetnički rad bio uvijek usko vezan za Dubrovnik i njegovu glazbenu tradiciju, a često je vodio naš Orkestar u nezaboravnim koncertima. Upravo je zbog tog velikog traga dobio titulu našeg počasnog dirigenta. (...) Njegov odlazak bolno doživljava cijela hrvatska javnost, a posebno njegovi kolege, prijatelji i obitelj jer iza njega ostaje golema praznina koju će se popunjavati ljubavlju, sjećanjima i poštovanjem, a nadasve njegovanjem njegove kulturne i glazbene ostavštine. Dubrovački simfonijski orkestar izražava sućut obitelji, rodbini i prijateljima! - stoji u objavi DSO-a. 

Višestruki je dobitnik Porina, među ostalim i onim za životno djelo, a o njegovom radu tom je prigodom autorica Sanja Raca napisala:

"Akademik Pavle Dešpalj, dirigent, skladatelj i pedagog, glazbenik je izrazito autorskog profila, ne samo po svojemu skladateljskom opusu, nego i po izvedbenim dirigentskim dosezima koji su ga u fokus javne pozornosti doveli netom nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Od tada do danas njegova umjetnost desetljećima intenzivno živi pred hrvatskom i međunarodnom publikom kroz žive izvedbe i studijske snimke zabilježene na više albuma u domovini i inozemstvu, a za koja je primio nekolicinu Porina.

Točke koje su pokretale njegovu karijeru predstavljali su Simfonijski orkestar Hrvatske radio televizije i Zagrebačka filharmonija čiji je bio šef dirigent, Simfonijski orkestar i Opera u Orlandu na Floridi gdje je bio na dužnosti glazbenog direktora i dirigenta te Tokyo Geidai Filharmonija i Tokijsko nacionalno sveučilište za lijepe umjetnosti i glazbu, gdje je također bio dirigent, odnosno profesor, sada s počasnim statusom professor emeritus.

image
Dirigent Pavle Dešpalj i violinist Orest Shourgot sa Simfoničarima HRT-a
Bruno Konjević/Cropix

U Zagrebu je djelovao kao profesor na Muzičkoj akademiji, osnovao je zadarske Glazbene večeri u Sv. Donatu, bio je glazbeni ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, gost dirigent HNK Zagreb i gost dirigent uglednih europskih i svjetskih orkestara, poput Pittsburškog simfonijskog orkestra, Londonske kraljevske filharmonije, Mozarteum orkestra u Salzburgu, Budimpeštanske filharmonije i brojnih velikih ansambala u Europi, Rusiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Izuzetnom umjetničkom životopisu Pavla Dešpalja, potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pripada rad s mladim glazbenicima u Hrvatskom komornom orkestru te Varaždinskom, Zadarskom i Splitskom komornom orkestru čiji je počasni šef dirigent, a u primjeru splitskog ansambla, njegov umjetnički ravnatelj." 

02. lipanj 2024 03:07