StoryEditorOCM
KulturaUz 700.-tu obljetnicu smrti velikog talijanskog autora

Doktor Antun Car o udruzi ‘Dante Alighieri‘ koja je spajala dvije obale: ‘Želio sam da oplemenimo kulturne sadržaje grada, da ga više vratimo skladnosti koja je bila njegova odlika‘

Piše PSD.
5. studenog 2022. - 20:30

Udruga Dante Alighieri Dubrovnik nastala je u poraću. U to doba imali smo procvat nastanka brojnih udruga koje su i u Dubrovniku nastojale otvoriti se Europi. Među njima je Udruga “Dante Alighieri” osnovana 11. svibnja 1999. Utemeljena je s ciljem promicanja talijanske kulture u Dubrovniku, kulture koja je bila neizostavan dio kulturne baštine Dubrovnika kroz stoljeća. Željeli smo ojačati kulturnu sponu dviju naroda na obalama istog mora čiji stanovnici pripadaju istom kulturnom krugu, da ne bi upali u izolacijski kulturni provincijalizam kojeg smo svjedoci danas.

image

Predsjednik Udruge na kongresu u Palermu

Privatni album

Obnova kulturnih sveza

Dubrovnik je u prošlosti oduvijek bio spreman za strane utjecaje i kulture. Njegovi znanstvenici i umjetnici odlazili su u Italiju i na tamošnjim sveučilištima dobivali znanja ali i ostavljali značajne tragove naše kulture i znanosti onoga vremena. Iz Italije u doba Dubrovačke Republike dolazili su pozvani majstori. Pamte u Italiji našeg Marina Držića, Gjura Baglivija i 38 profesora Padovanskog sveučilišta rodom s ove obale Jadrana. Dubrovačko pomorstvo je gospodarilo morima i donosilo Mediteran iza zidina, unutar zidina grada. Zahvaljujući tome razvila se specifična dubrovačka, hrvatska književnost koja nije zaostajala za svjetskom. I danas živimo na njegovo slavi svjesni da ne uspijevamo ni zaštititi ono po čemu nas drugi poštuju i znaju, umjetnost, književnost ali i da njeno svojatanje od drugih možemo samo smatrati vrijednošću koja je svjetska. Moje je viđenje udruge “Dante Alighieri” bilo iznad njenih uobičajenih uloga a to je da kroz nju oplemenimo kulturne sadržaje grada, da ga više vratimo skladnosti koja je bila njegova odlika. Želja mi je bila i da se obnove utrnute kulturne sveze dviju obala u vremenu socijalizma kada su udruge tipa “Dante Alighieri” bile zabranjene ali dolaskom demokracije u našu zemlju uz višestranačje se i to promijenilo.

image

Profesor Tommaso Pisanti za vrijeme predavanja

Privatni album

Kao svjetlo u noći uspavanog toplog hrvatskog juga pojavio se prof. Grytzko Mascioni kulturni ataše Republike Italije i podržao me u formiranju udruge. Slijedila je Osnivačka skupština Udruge “Dante Alighieri” u hotelu Argentina kada je usvojen status udruge i izabrani predsjednik i upravni odbor. Udruga “Dante Alighieri” registrirana je 2. lipnja 1999. Prva godišnja skupština održana je 14. lipnja 1999.u prostorima Međunarodnog središta hrvatskih sveučilišta. Za predsjednika izabran sam ja a za potpredsjednicu gospođa Berta Dragičević. Prve tajnice bile su Ivana Skvrce i Ana Vrtiprah. Formiran je i upravni odbor te nadzorni odbor Udruge. Po osnivanju slijedile su brojne aktivnosti udruge. Izdvajam brojna predavanja u organizaciji Udruge. Posebno za spomenuti je bilo predavanje prof. Vicenza Cappellettija “L’Europa e la scienza” s rimskog sveučilišta “La Sapienza”.

Na Međunarodnom LXXIV kongresu “Dante Alighieri” u Palermu osobno sam kao predsjednik udruge uručio i poziv ambasadoru i predsjedniku središnjice gospodinu Brunu Bottaiju da se jedan takav kongres održi u Dubrovniku. Pokrenuli su se i tečajevi talijanskog jezika. Prve tečajeve talijanskog jezika vodile su prof. Mariangela Buogo i prof. Ana Vrtiprah. U hotelu “Excelsior” organizirale su se projekcije talijanskih filmova. Udruga je pružala pomoć i kod događaja organiziranih od strane talijanskog konzulata, talijanskog veleposlanstva ili Grada Dubrovnika. Tako je pružila suradnju u organizaciji koncerta “Taranta Power” Eugenija Bennata. Povremeno su se organizirali domjenci za polaznike tečaja uz upoznavanje djela talijanskih književnika. Dobro je poznato da je hrvatska književnost bila u plodotvornim dodirima s talijanskom a i to da je talijanska poezija pronašla odjeke u hrvatskih pisaca u hrvatskom pjesništvu 15. i 16. stoljeća u lirici Šiška Menčetića i Đore Držića. Stoga smo organizirali večeri talijanske poezije i književnosti. Jedna od tih večeri Lectura dantis, bila je posvećena Božanstvenoj komediji Dantea Alighierija.

image

Redatelj Silvio Soldini i scenaristica Doriana Leondeff na projekciji filma "Pane e tulipani", dobitnika talijanskog Oscara "David di Donatello"

Privatni album

Tjedan talijanske kulture i brojne aktivnosti

Jedna on najposjećenijih i najvažnijih događaja koje je Udruga pomogla organizirati bio je Tjedan talijanske kulture u Hrvatskoj. Bila je organizirana izložba slika suvremenih talijanskih slikara u palači Ranjina, izložba knjiga u reprezentativnom prostoru Luže, a posebnu pažnju je izazvala projekcija filma Silvija Soldinija, dobitnika talijanskog Oscara “David di Donatello” za film “Pane e tulipani” uz nazočnost redatelja i glavne scenaristice Doriane Leondeff. Slijedila su predavanja renomiranih talijanskih predavača i hrvatskih talijanista. Nakon koncerta Michele D’Ambrosija slijedili su i drugi koncerti. Udruga je pomogla i u Okruglom stolu o utjecaju talijanske kulture u Hrvatskoj u MSHS-u i u dodjeli nagrade “Frano Čale” onima koji su približili bogatu talijansku kulturu Hrvatskoj. Nakon tjedna talijanske kulture, nastavili smo s brojnim aktivnostima. Osim samog tečaja talijanskog jezika, u suradnji s talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i MSHS-om, organizirali smo izložbu “Omaggio a Sandro Penna” Adevorove slike s lirikom Sandra Penne.

image

Polaznice jednog do tečaja

Privatni album

Udruga zajedno s MSHS-om organizira predavanje prof. Mladena Machieda uz nazočnost Grytzka Mascionija i Gio Ferrija. Iste godine organiziran je susret s talijanskim književnikom Ernestom Ferrerom dobitnikom nagrade Strega. U više navrata svojim sadržajnim predavanjima gost je Udruge Tommaso Pisanti koji nas upoznaje s kulturom sjevera i juga Italije, maskama u narodnoj talijanskoj drami, sa salernitanskom školom medicine i Via appijom. Predavanje o graditeljskoj sprezi talijanskih i hrvatskih graditelja kroz povijest održao je arhitekt Livio Ricciardi. Udruga je okupljala brojne entuzijaste. Vjerna udruzi i najdužeg statusa tajnice udruge bila je Rita Car. Rita je kao članica Upravnog odbora a kasnije i tajnica Udruge osiguravala logističku pomoć Udruge u dolasku i smještaju grupa talijanskih turista koji su bili članovi udruga “Dante Alighieri” iz Italije, pomagala je organizirati besplatne tečaje talijanskog jezika, uspijevala osigurati studijska putovanja i učenje talijanskog jezika mladima Dubrovnika u Italiji po povoljnim uvjetima, dostavljala finacijska izvješća udruge i sudjelovala na konferenciji središnjice u Rimu. Njezina velika uloga bila je i u komunikaciji s medijima kojima zahvaljujem na velikom interesu i praćenju tijekom postojanja udruge. Rita je i koordinirala rad s drugim udrugama koje su radile na suradnji između građana Dubrovnika i Francuske ili Austrije.

image

Tajnica Rita Car na sastanku središnjice u Rimu s glavnim tajnikom Privatni album

Privatni album

Bilo bi nepravedno ne istaknuti neke od entuzijasta koji su u temeljnim početcima udruge dali veliki obol radu. Tako se sa simpatijom sjećam profesorice Daniele Desimoni koja je volonterski pomogla u organiziranju tečaja talijanskog jezika kao i svim profesoricama talijanskog jezika koje su držale tečajeve. Posebna zahvalnost ide MSHS-u i Gradu Dubrovniku uz čiju pomoć i suradnju smo organizirali najveći broj događaja a time i obogatili kulturni život Grada. Pomoć gospodina Grytzka Mascionija bila je presudna u mnogim aktivnostima Udruge a on se potvrdio kao veliki prijatelj Dubrovnika.

Nakon mog odlaska na daljnju profesionalnu edukaciju u Zagreb, potpredsjednik i članovi Upravnog vijeća nisu uspjeli nastaviti s aktivnošću udruge koja bi zadovoljila središnjicu u Rimu tako da je udruga ugašena. Osobno me je jako pogodila ta odluka kao i nedostatak entuzijazma članova Upravnog vijeća.

Ostaje ipak zadovoljstvo za ono što je učinjeno u tom kratkom vremenskom razdoblju u pokušaju da Dubrovnik, bude ono što je stoljećima bio, dio jedinstvenog mentaliteta, isprepletenog brojnim stranim kulturama, dio otvorene modrine Mediterana.

Prim. dr.sc. Antun Car

21. lipanj 2024 07:41