StoryEditorOCM
KulturaU DVORU

Dubrovačka glazbena jesen ovog tjedna donosi koncert popularne klasike i gostovanje Makedonske filharmonije

Piše D. V.
23. rujna 2024. - 10:44

Dubrovačka glazbena jesen, ciklus Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji će trajati sve do kraja listopada, ovoga tjedna publici donosi dva koncerta u atriju Kneževa dvora.

U utorak 24. rujna Dubrovački simfonijski orkestar priređuje koncert popularne klasike i salonske glazbe. Pod ravnanjem Slobodana Begića, orkestar će izvesti niz svima dobro poznatih djela kako iz klasičnog repertoara, tako i filmske glazbe, pa će primjerice publika imati priliku čuti teme iz filma Sjećanja jedne gejše, koncertni potpuri mjuzikla Isus Krist Superstar i druga djela.

Drugi koncert ovoga tjedna zakazan je za četvrtak 26. rujna, a u goste stiže Filharmonija Republike Sjeverne Makedonije. RSM filharmonijski orkestar je prvi i jedini simfonijski orkestar u Republici Sjevernoj Makedoniji, te samim time jedini stalni predstavnik simfonijskog stvaralaštva na makedonskoj glazbenog sceni. Tokom godina, Filharmonija RSM je postala jedan od glavnih nositelja glazbenog života zemlje i ambasador makedonske umjetnosti širom svijeta.

image
Vedran Levi

Filharmonijom će ravnati Borjan Canev, njezin rezidencijalni dirigent i jedan od najboljih umjetnika na makedonskoj sceni. Nakon obrazovanja u Skopju i Sofiji, usavršavao se u Londonu na Kraljevskom glazbenom koledžu te kod uglednih dirigenata poput Sir Simona Rattlea. Ravnao je uglednim orkestrima diljem svijeta poput London Symphony Orchestra. Wagner Society Orchestra Tokyo, Sofijska filharmonija i brojnim drugima. Na programu koncerta su Mediteranska suita iz baleta Dubrovačke legende za gudački orkestar hrvatskog i makedonskog skladatelja Ljubomira Brangjolice.

Kao solistica u Mozartovom Koncertu za violinu i orkestar u A duru nastupit će dubrovačka violinistica Đana Kahriman, a koncert će završiti Schubertovom Simfonijom br.5 u B-duru.

Koncerti započinju u 21 sat.

Koncert se održava unutar ciklusa Dubrovačka glazbena jesen koju organizira Dubrovački simfonijski orkestar uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

23. rujan 2024 10:44