StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJEN PROGRAM ŠESTOG IZDANJA

DUBROVNIK U POZNO LJETO Festival čija reputacija raste u međunarodnim glazbenim krugovima

Piše PSD.
27. kolovoza 2018. - 15:38

Konferencijom za medije u atriju palače Sponza najavljeno je šesto izdanje Međunarodnog glazbenog festivala „Dubrovnik u pozno ljeto“. Sudionici konferencije bili su ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, glazbeni direktor festivala Christoph Campestrini, dirigent Nicholas Milton te direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić. Ravnatelj Dubrovačkih simfoničara prisjetio se samih početaka festivala.

- Šestu godinu zaredom organiziramo ovaj festival. Ideja je bila ponuditi kvalitetna kulturna glazbena događanja i u rujnu. Nešto i vidimo, nešto smo i naučili, a nakon svih ovih godina, naučili smo da nije lako održati festival. Naš festival je niskobudžetni, a festival koji dolazi nakon Dubrovačkih ljetnih igara ima obavezu da bude kvalitetan odnosno neću reći "kvalitetan", nego vrlo kvalitetan. Mislim da smo mi vrlo kvalitetni, a što uspijevamo zahvaljujući umjetnicima s kojima surađujemo i koji rado dolaze u naš grad, kazao je Milat.

Milton se pak podsjetio svoje prve suradnje s DSO-om otkrivši kako se ona dogodila prije 18 godina. Isto je tako naglasio dugu vezu s Dubrovnikom i s Orkestrom. Također, spomenuo je i nedavni susret s Campestrinijem u Beču gdje su, pored profesionalne suradnje, shvatili kako dijele podjednaku ljubav prema Dubrovniku.

Campestrini je naglasio kako je sretan što ruptacija festivala raste u međunarodnim glazbenim krugovima te je iznio detalje programa i naveo imena sudionika. Naveo je kako program, pored klasične glazbe, u svom off-programu nudi i jazz. Vlašić je izrazila zadovoljstvo što svi „skupa stvaraju“ jedan takav festival na kojemu je prisutan entuzijazam i umjetnička strast, a uz to je napomenula kako je cilj Turističke zajednice produžiti sezonu.

Festival kojeg organizira Dubrovački simfonijski orkestar traje od 28. kolovoza do 21. rujna, a svih 13 koncerata će se, ne bude li meteoroloških neprilika, održati u Kneževom dvoru s početkom u 21 sat. Na koncertu otvorenja Festivala, kojim će ravnati Milton, sudjelovat će Dubrovački simfonijski orkestar te violinist Aleksey Semenenko, a na programu su skladbe Ludwiga van Beethovena i Jeana Sibeliusa.

Konferenciju za medije glazbeno je uveličala violinistica Veronica Scotti. bLu      

29. lipanj 2024 03:07