StoryEditorOCM
KulturaUMJETNICI U VENECIJI

Hrvatski paviljon oduševio na 60. izdanju "La Biennale del‘ Arte a Venezia"

Piše Tina Violić
25. travnja 2024. - 08:59

Naslov ovogodišnjeg jubilarnog 60. izdanja "La Biennale del‘ Arte a Venezia" je "Stranci posvuda", a teme se dotiču migracija, egzila, kako je biti stranac, kao i različitih skupina umjetnika koji su stranci ili na marginama umjetničkog svijeta poput autohtonih naroda, samoukih narodnih umjetnika, queer umjetnika, umjetnika autsajdera...

Kustos Bijenala je Adriano Pedrosa Brazilac i prvi put u povijesti ove prestižne smotre suvremene umjetnosti izbornik je s južne polutke.

Do studenog možete pogledati Bijenale, ali za obići najzanimljivije izložbene prostore trebat će vam barem tjedan dana cjelodnevnih šetnji.

Veneciju su tijekom predotvaranja za autore, organizatore i medije preplavili osebujni umjetnici u živopisnim outfitima koji žive umjetnost i brišu granice između autora i eksponata.

Dio nacionalnih paviljona je u parku Giardini, povijesni Arsenal je također ogromni izložbeni prostor, a mnoštvo nacionalnih predstavništava i dodatnih programa je raspršeno diljem Venecije.

Hrvatski paviljon migrira po Veneciji i ove godine je u sjevernom kvartu Fondamente Nuove s pogledom na otok San Michele u prostoru "Fabrica 33".

Hrvatsku predstavlja Vlatka Horvat s projektom "Priručnim sredstvima", a tijekom trajanja izložbe autorica će boraviti i stvarati "in situ", te ugostiti preko 200 kolega umjetnika koji žive izvan svojih domovina i s djelima manjeg formata daju svoj osvrt na temu kako je biti stranac.

Paviljon je otvorila ministrica Nina Obuljen Koržinek s riječima da ova izložba otvara jedan prostor suvremenoj umjetnosti baš na onaj način koji je neophodan da bi učeći, surađujući i radeći s drugima suzbijali strahove i upoznavajući druge naučili ih cijeniti i tako se borili protiv predrasuda, a tako nema ni sukoba.

Izbornica Antonia Majača nam je rekla kako je nevjerojatan odaziv umjetnika za sudjelovanje, vrlo dobar odaziv i pokrivenost medija, te da je hrvatski paviljon na listama najboljih, među prva tri. Organizatori su oduševljeni s recepcijom.

Autorica izložbe Vlatka Horvat u intervjuu o projektu:

"Kada je izložba krenula, imali smo inspirativan, ogroman odaziv publike iz Hrvatske i svijeta. Sada ulazimo u drugu fazu projekta, koji će se možda i mijenjati tijekom Bijenala.

Taj osjećaj zajedništva, solidarnosti, prijateljstva san nije više nešto apstraktno kao što je bio u periodu planiranja. Sad dolazi do izražaja, oko 200 umjetnika je pristalo sudjelovati, a 120 radova je već zaprimljeno u tjedan dana.

Projekt je uzajamna razmjena između mene i velikog broja umjetnika, a svi imamo zajedničko to da smo svi stranci u zemljama u kojima živimo.

Činjenica bivanja strancem postaje kao jedan okvir kroz koji upućujem poziv umjetnicima. Poziv je dvostruk. Tražim od umjetnika da napravi jedan novi rad koji dokumentira neki aspekt bivanja strancem, neku perspektivu dijaspore, migracije, pojma doma, odnosa prema jeziku...

Drugi dio poziva je da moraju poslati radove u Veneciju, ali nije dozvoljeno koristiti postu ili transportne službe već radovi moraju stići priručnim sredstvima tako da ih se da nekom prijatelju, poznaniku koji već putuje u Veneciju iz svojih potreba. Projekt se priključuje pomalo parazitski putovanjima koja se već odvijaju i tako ne stvaraju nova putovanja, novi transport, ne doprinosimo tom ekološkom otisku koji je ogroman u vezi Bijenala, turizma Venecije i šire.

image

Venecija

Tina Violić

Kada radovi stignu i Veneciju, ja svakom umjetniku/umjetnici šaljem zauzvrat jedan svoj rad koji nastaje ovdje u paviljonu.

Jedna ključna stvar u projektu je da sam "artist in residence" u paviljonu tijekom čitavog Bijenala. Dakle ovaj prostor je izložbeni, radni prostor, moj privremeni atelier, arhiva u stvaranju jer sve te radove arhiviramo, mjerimo, fotkamo - stvaramo kolekciju umjetnosti dijaspore. To je i moj životni prostor, ja stanujem u paviljonu. I iznad svih tih funkcija mjesto susreta, mjesto konvergencije, mjesto na kojem se umjetnici nađu u jednoj privremenoj zajednici, koju ne karakterizira pripadanje zajedničkoj državi ili nacionalni identitet, već jedna solidarnost zajedničkog iskustva migracije, dijaspore i bivanja strancem.

To postaje logika, okvir kroz koji se ljudi povezuju unutar ovog projekta.

Tijekom Bijenala ja izložbu kontinuirano preslagujem, kako novi radovi stižu, stvaram neke nove konstelacije, neke nove razgovore, dijaloge između radova različitih umjetnika. To je jedan otvoreni sistem u kojem se umjetnici susreću preko svojih radova i ulaze u te neke performativne razmjene i dijaloge."

I zaista iz mog iskustva s kim god sam kontaktirala tijekom boravka u Veneciji, svi su bili oduševljeni Hrvatskom. Imala sam čast popričati s predsjednikom Austrije koji jako voli Hrvatsku i Dubrovnik, te s mnogim svjetskim kustosima i umjetnicima.

image

Tina na ulazu u Giardin

Tina Violić/

Tina Violić sa svojim radom sudjeluje u projektu ‘Priručnim sredstvima‘

Tina Violić diplomirala je  na Likovnoj akademiji u Veneciji smjer slikarstvo, te režiju na Sveučilištu IUAV u Veneciji smjer Znanosti i tehnike kazališta.

Nakon UNESCOVOG seminara novinarstva već 32 godine prati Bijenale, Mostra del cinema i druge kulturne manifestacije u Veneciji za hrvatske i strane medije.

Nakon studija živi i stvara na relaciji Dubrovnik-Venecija uz studijska putovanja po Europi, Aziji i Južnoj Americi.

Sa svojim radom sudjeluje u projektu "Priručnim sredstvima" u predstavljanju Hrvatske na ovogodišnjem Bijenalu.

30. travanj 2024 12:40