StoryEditorOCM
Kultura73. IGRE

Izvor Pende u Sponzi i Lazaretima otvorio izložbu "Odgovor": ‘Kad čvrsto s obje noge stojite u oblacima onda je ovaj grad predivan za stvarati‘

Piše Bruno Lucić
12. srpnja 2022. - 23:29

Izložbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara započeo je izložbom apstraktnih radova "Odgovor" dubrovačkog umjetnika Izvora Pende u Sponzi i Lazaretima. Ona je rezultat suradnje Igara i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu gdje je izložba predstavljena u veljači, a u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti Branka Franceschija. Izložba obuhvaća najnovije umjetnikove radove, a premijerno je u Dubrovniku izložen drugi dio ciklusa s najrecentnijim slikama, koloristički snažnim apstraktnim uljima velikog formata nastalima od 2018. godine do danas.

image
Božo Radić/Cropix

Intendantica Dora Ruždjak Podolski je na prvom dijelu otvaranja u Sponzi kazala kako je izložba zapravo hommage peripatetici koja je tako svojstvena Festivalu, a u tom je kontekstu podsjetila na predstave poput "Areteja", "Radionice za šetanje, pričanje i izmišljanje" te "Dubrovačkih zrcala: tri struka lovorike, pelina i vrijesa". Otkrila je kako je autora upoznala prilikom izložbe "Užasi zavičaja" koja je otvorena u kolovozu 2018. u sklopu 69. Igara. Ruždjak Podolski je sa svojim pomoćnikom za dramski program, Sašom Božićem, posjetila umjetnika u njegovom ateljeu, a intendantica je prilikom otvaranja izložbe komentirala kako je riječ o "umjetniku koji zaista stvara” te jednom "netipičnom autoru".

Franceschi je u Lazaretima najprije u svom govoru pohvalio "ambiciozno osmišljeni likovni program Igara", rekavši kako bi ga i drugi festivali trebali preuzeti. Također, istaknuo je kako je Nacionalni muzej moderne umjetnosti „spreman, sretan i voljan nastaviti suradnju s Igrama”. Naveo je kako je riječ o izrazitom snažnom koloritu koji je Pende unio u hrvatsku umjetnosti te da nijedan veliki kolorist nije otkrio takvu paletu boja kao što je Pende jer su kod drugih kolorista boje "mutne i zatamnjene". Dodao je da to čak nije uvela ni dubrovačka 'šarena škola' jer su Pendine pastelne boje "intenzivne i nježne".

image
Božo Radić/Cropix

- Jedan od odgovora koji nudi Izvor Pende jest odgovor na to kakva bi apstraktna umjetnost publici danas mogla biti zanimljiva. Njegove kompozicije su fluidne, one teku iz organičke u geometrijske forme, ima tu tragova crteža, slova, riječi, dijelova riječi... Riječ je o jednom od stvaralačkih vrhunaca koji tek slijede, poručio je Franceschi.

Umjetnik je okupljenima zahvalio na dolasku izjavivši kako za njega ne postoji inspiracija kao takva nego on kao profesionalni umjetnik pristupa profesionalno svom radu.

- Kad čvrsto s obje noge stojite u oblacima onda je ovaj grad predivan za stvarati, poručio je Pende kazavši kako je sretan i ponosan.

Izložba ostaje otvorena do 6. kolovoza.

03. srpanj 2024 11:38