StoryEditorOCM
KulturaNa današnji dan 2019.

Maestro, falite nam: Dubrovčani se prisjećaju treće obljetnice smrti velikog Đela Jusića

Piše DV
31. svibnja 2022. - 11:06

Dubrovačku i širu hrvatsku javnost na današnji je dan prije tri godine duboko potresla vijest o smrti glazbenog velikana, skladatelja, dirigenta, gitarista i aranžera Đela Jusića. Maestro je preminuo 31. svibnja 2019. u 81. godini života. Godine 1961. osnovao je Dubrovačke trubadure koji su do danas ostali najprepoznatljiviji dubrovački sastav.

image

Omot jednog od uradaka Dubrovačkih trubadura

Samo godinu dana nakon osnutka Dubrovačkih trubadura, 1962. godine Đelo Jusić je osnovao i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik. Među njihove najpoznatije skladbe spadaju: "Gusar s Porporele", "Lula starog kapetana", "Tići Gundulići", "Dobila sam lutkicu na dar" i ostale. Đelo Jusić je zajedno s Malim raspjevanim Dubrovnikom primljen na službenu audijenciju kod Svetog Oca Pavla II u Vatikanu. Snimili su nekoliko albuma, a za album "Božić u Dubrovniku" zbor Mali raspjevani Dubrovnik dobio je Porin u kategoriji najboljeg albuma za djecu 1997. godine.

image

Okupljanje Malog raspjevanog Dubrovnika nakon maestrove smrti

Rođen je 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku koji je uvijek nosio u srcu. S Trubadurima je uspješno nastupio na Euroviziji, a na Splitskom festivalu 1967. osvojili su prvu nagradu publike s pjesmom "Ulicama moga grada".

Maestro Đelo skladao je više od tisuću pjesama, skladbe mu se nalaze na 80 LP ploča i 30 CD izdanja renomiranih diskografskih kuća.

Bio je stalni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra i glazbeni selektor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, drigirao je velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u svjetskim metropolama.

image

S komemoracije u čast Đela Jusića

Maestro Đelo napisao je i veliki broj pjesma za brojne poznate izvođače zabavne glazbe: Terezu Kesoviju, Olivera Dragojevića, Ibricu Jusića, Ivu Pattieru, Nedu Ukraden, Milu Hrnića, Franu Lasića, Klape Ragusa, Maestral i mnoge druge.

Osim po velikim djelima domaće zabavne i dječje, Đelo Jusić ostat će upamćen i kao autor oratorija "Istina o gradu slobode" 1995. godine i "Srebrenički inferno" 2012. godine.

U spomen na velikog glazbenika  je krajem lipnja 2019. na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića preimenovana u Ulicu maestra Đela Jusića.

27. travanj 2024 18:53