StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE LJETNE IGRE

TAKO SU GLUMILI MIŠE MARTINOVIĆ, TONKO LONZA, MILKA PODRUG KOKOTOVIĆ I MNOG DRUGI "Na taraci" Iva Vojnovića možete pogledati online!

Piše Dv
18. travnja 2020. - 08:23
Nakon niza predstava, na red je došao i komad "Na taraci". Naime, Dubrovačke ljetne igre odlučile su se, za gledatelje koji su sada doma, snimak inscencije Vojnovićevog djela postaviti online. Inače, premijera je održana u parku Umjetničke škole 2009. godine na 60. Igrama.

Napisana između 1900. i 1902., Dubrovačka trilogija po mnogim obilježjima predstavlja jedno od najznačajnijih i najboljih dramskih djela hrvatske moderne, a u cjelokupnu pogledu na hrvatsku dramu neprijeporno je antologijsko ostvarenje.

Radnja trilogije zbiva se u Dubrovniku, a proteže se zapravo čitavim devetnaestim stoljećem, premda je autor za svaki dramolet točno odredio godinu, a prvom čak i točan dan zbivanja. Tako se Allons enfants događa 27. svibnja 1806. na dan ulaska Napoleonovih četa u Grad-republiku što znači i njen pad, Suton se zbiva 1832., a Na taraci 1900.

Režiju potpisuje Joško Juvančić, a izvedbu Festivalski dramski ansambl koji su predvodili pok. Tonko Lonza kao gospar Lukša, Miše Martinović kao gospar Niko te Milka Podrug Kokotović kao gospođa Mare.

26. travanj 2024 11:22