StoryEditorOCM
KulturaHrvatsko-turske kulturne veze

U Etnografskom muzeju otvorena izložba ‘A la turka 2‘

Piše L. V.
26. lipnja 2024. - 10:21

Gostujuća izložba „A la turka 2– orijentalni utjecaji na hrvatske narodne nošnje i nošnje drugih naroda“, otvorena je u utorak, 25. lipnja 2024. u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“, javljaju iz Dubrovačkih muzeja.

Na izložbi koju su zajednički organizirali Dubrovački muzeji, Kulturni centar Travno - Centra za tradicijsku kulturnu baštinu i Turski kulturni centar Yunus Emre pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, prikazana je brojna i vrijedna tekstilna građa iz Centra za tradicijsku kulturnu baštinu, čiji fundus broji više od 38.000 predmeta, kao i dio građe koji se nalazi u fundusu Dubrovačkih muzeja.

„Iznimno nam je drago da možemo ugostiti ovu bogatu i kompleksnu izložbu koja pokazuje povijesnu slojevitost tekstila i utjecaj osmanske kulture na odijevanje naših krajeva. Orijentalno – levantinski utjecaji posebno su vidljivi na muškom odijevanju dubrovačkog kraja od Konavala do Dubrovačkog primorja, ali i na ženskim prslucima – jačermama iz Konavala, oglavljima kao što su barete, dok su pojedini elementi vidljivi i u načinu ukrašavanja vezenih ubrusaca ili marama oko vrata s područja Dubrovačkog primorja. Na izložbi je prisutno bogatstvo materijala, boja i tehnika, koje zaista zadivljuju. Tim predmetima i naše je područje uključeno u širi kulturni krug Mediterana i Europe te se osim različitosti pokazuju i brojne sličnosti koje dijelimo s drugim narodima i etničkim zajednicama“ istaknuo je kustos dubrovačke izložbe Ivica Kipre te još jednom zahvalio autorima izložbe Josipu Forjanu i Ivani Mihajlić iz Centra za tradicijsku kulturnu baštinu, koji nisu mogli prisustvovati otvorenju.

Kroz postav izložbe predstavljene su i nošnje koje pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu na prostoru Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Srbije i Kosova, kao i one naroda i etničkih skupina koje žive u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

„Ova vrijedna izložba je izvrstan pokazatelj hrvatsko turskih kulturnih veza što i nastojimo približiti hrvatskim građanima kao Turski kulturni centar Yunus Emre. Izložba je nastala u suradnji našeg kulturnog centra i Centra za tradicijsku kulturnu baštinu te uz pomoć Dubrovačkih muzeja, kojima želim još jednom zahvaliti na iznimnom doprinosu i radu“ dodao je ravnatelja Turskog kulturnog centra Fuat Korkmaz.

„Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe. Ovo je nastavak još jedne uspješne suradnje sa spomenutim institucijama koja traje već duži niz godina. Iznimno nas veseli što je ova izložba, posvećena tradicijskom ruhu koje se oblikovalo pod orijentalnim utjecajem, na svom putovanju, stigla i u Dubrovnik i obogatila kulturni program našega Grada u godini UNESCO-ove svjetske baštine koju slavimo ove godine i na kojoj, uz umjetnički doživljaj, se može štošta naučiti o tradicijskoj kulturi“ zaključila je v.d. ravnateljice Dubrovačkih muzeja, Ana Kaznačić Skurić i otvorila izložbu koja se može pogledati do 8. kolovoza 2024.

26. lipanj 2024 10:22