StoryEditorOCM
KulturaU godini UNESCO-ve svjetske baštine

U Kneževu dvoru predstavljen katalog izložbe ‘DUBROVNIK I UNESCO‘

Piše DV
21. listopada 2024. - 14:02

U sklopu obilježavanja Godine UNESCO-ove svjetske baštine, Dubrovački muzeji i Državni arhiv u Dubrovniku u ponedjeljak, 21. listopada 2024. u Kneževu dvoru predstavili su katalog izložbe „DUBROVNIK I UNESCO“ urednica Ivone Michl i Paule Zglav.

Dvojezični katalog na 155 stranica obrađuje građu koja je prezentirana na središnjoj godišnjoj izložbi „DUBROVNIK I UNESCO“ koja se do 31. listopada ove godine može pogledati u Kneževu dvoru. Godina 2024. donijela je značajne obljetnice za dubrovačku povijest: 45. obljetnicu upisa Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i 15. obljetnicu uvrštavanja Feste svetoga Vlaha, nebeskoga zaštitnika Dubrovnika, na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Nedavni upis arhivskoga gradiva Dubrovačke Republike (1022. − 1808.) na UNESCO-ov registar Sjećanje svijeta, u studenome 2023., potvrda je Dubrovniku i njegovu stanovništvu za predanost u očuvanju i dijeljenju svojih povijesnih dokumenata.

U katalogu je predstavljena izuzetno vrijedna građa iz vremena Dubrovačke Republike, a 34 odabrana izloška koja predstavljaju kategoriju „Sjećanje svijeta“ upotpunjena su predmetima iz muzejskog fundusa. Navedeni predmeti kroz sedam kategorija i 32 muzejska predmeta čine poveznicu s arhivskim zapisima i prezentiraju zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu nastalu i sačuvanu na našim prostorima. Dubrovačka Republika 1278. uspostavila je stalnu (notarsku) službu koja je svakodnevno bilježila sve trgovačke, kupoprodajne, ženidbene i druge ugovore, razne potvrde, oporuke i sve ono što je obilježavalo svakodnevni život pučana i vlastele, sve do njezina ukidanja 1808. Gradivo koje se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku služi kao bogat povijesni izvor koji omogućuje detaljno proučavanje dubrovačke prošlosti i načina života starih stanovnika te pruža mnoštvo podataka o pravnom i državnom ustrojstvu.

Na predstavljanju kataloga govorili su ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Marija Šiša-Vivek, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak, viši arhivist Zoran Perović, urednice Ivona Michl i Paula Zglav te dr. sc. Ivica Martinović.

Katalog izložbe „DUBROVNIK I UNESCO“ koji je realiziran uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, moći će se kupiti u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.

21. listopad 2024 14:02