- Izvadili smo jelovnik od prije 10 godina, nismo ga mijenjali, samo plastificirali. Cijene stoje iste koje su bile 2009. godine. Zašto? Zato što nema ljudi – govori iskreno konobar jednog dubrovačkog ugostiteljskog objekta na Prijekome.
Pun pjat
Pitamo ga jesu li snižene cijene sada prihvatljive i za lokalce? Jesu, odgovara. Ručati se može za 70 do najskuplje 150 kuna. Iako to nije ručak od tri slijeda ipak, uvjerava nas, pjati su veliki baš kao i porcije, pa osoba može kvalitetno ručati i u konačnici biti zadovoljna cijenom.
- Možete dobiti kokoš lijepo izrezanu na rikuli s parmezanom i prženim paprikama, file od lista na leći s raznim prilozima, svinjski vrat sa patatama i povrćem... to su nam glavna jela. Nešto dosta slično tome bi nam inače koštalo 160 kuna sad je 70 kuna. Pa imamo razne paste sa grdobinom, piletinom i rižot s gamborima sve od 50 do 70 kuna. Predjela su od 45 do 65 kuna, primjerice pršut i sir što je prihvatljivo za svakoga čak i za naše ljude – kaže nam djelatnik lokala u kojem je, otkriva nam, cijeli dan sjelo tek 13 gosta.
- Što više radim, čini mi se da manje znam – komentira djelatnik susjednog ugostiteljskog objekta, aludirajući na čudnu korona sezonu pa dodaje:
- Restorani na Prijekome su došli na desetak eura za objed.
Lignje i pomfri 75 kuna, proljetne rolice 55 kuna, juha od mrkve s đumbirom 40 kuna, pasta s morskim plodovima ili pak lignji sa žara uz prilog 85 kuna, crni rižot 100 kuna, brancin sa žara 130 kuna... meniji su prepuni raznih mesnih i ribljih specijaliteta po prihvatljivim cijenama, reći će upućeniji. Da su cijene povoljne naslušali smo se ove kratke sezone od turista koji su redom hvalili cijene, od smještaja do ponude u restoranima.
- Meniji su stvarno pristupačni. Zato napišite da mi na Prijekom očekujemo tri tisuće političara da spase sezonu – kroz osmijeh će konobari dok ih ostavljamo u iščekivanju gosta.
Deset ili šest čevapa?
- Mi nismo išli dole, držimo cijene iste, popust 20, 30 posto dajemo našim ljudima. Da sam smanjio cijene kao mnogi imao bi duplo više posla, treb'o bi više osoblja, ovako se snalazimo – računica je krnje sezone vlasnika još jednog ugostiteljskog objekta na Prijekome. Je li pogodio s njom, kaže:
- Freška riba je skupa, kilo prave na ribarnici je 200 kuna, onda je moraš prodat' za 400. Riba s blitvom i kruhom za jednoga je tako 200 kuna. Piletinu možeš pojesti za sto kuna sa pomfrijem i salatom. Ja sam najskuplji i želim to. Odlučio sam se zadržat cijene radi radne snage – pojašnjava nam pa nastavlja:
- Dam ćevape za sto kuna, a ovaj što je kalavo cijene za 70 kuna. Ja dam 10 ćevapa s prilogom, a on šest. Što gost zna koliko će komada dobit. I 'ko je tu na dobitku, a 'ko na gubitku – pita se ugostitelj, a na pitanje o uspješnosti sezone kaže 'izvuklo se, bitno da su ljudi dobili plaće, a do 1. listopada zatvaramo'.
Više personala nego gosta
- Ne moram uvijek ja zaradit, važno je da su ljudi plaćeni. Većinom radim s našim ljudima, u mene dođu pretežno na frešku ribu. Zadovoljan sam. Iako nekad u danu imam više personala nego gostiju u lokalu. A osam je djelatnika. Neka iduća sezona bude 50 posto od 2019. i bit će dobro – kaže nam ugostitelj dok silazimo s Prijekoga.
- Korigiro sam cijene, nekima dam popust, nekoga počastim bocom vina. U mene su cijene 70 kuna otprilike za morske plodove a najskuplji je škamp 130 kuna - kaže nam vlasnik još jednog objekta u Gradu.
U caffe baru na izrazito prometnom dijelu jezgre potvrđuju kao su cijene 'otišle 20 do 30 posto dole'.
- Kava je 17 kuna, bijela 20, kokteli 60 do 70 kuna, a lani je kava bila 22, bijela 25 kuna a kokteli od 80 do 100 kuna. Na količinu je veći popust, recimo na četiri koktela imaš koktel đabe. Boca vina je 240 kuna, digneš popust, ispadne ti boca 180 kuna. Nabavna cijena je 80 do 100 kuna za bocu, tako da to nisu velike zarade – pojašnjava nam konobar pa dodaje:
- Rijetko stranac pita koliko košta bijela kava. Nije primarna cijena, primarna je kvaliteta i usluga, a ljubaznost najbitnija. Možeš ti spustit i 50 posto ako je kava nekvalitetna, ako ne kažeš 'dobar dan' i 'hvala', on se neće vratit. Neki Nijemci su bili u gradu sedam dana, svaki dan su u nas dolazili.
Ova sezona je u minusu što se tiče gostiju, ali u velikom plusu što se tiče kvalitete usluge, smatra ovaj konobar i to potkrepljuje riječima:
- Bilo je manje gosta pa smo im se mogli posvetiti, a ti na masovnost to ne možeš imati i to je izbilo na vidjelo ove sezone.
Iako kod stranaca, kako kaže, cijene ne igraju ulogu ipak kad su domaći u pitanju, gledajući naš famozni standard, cijena je itekako važna. A da je ovosezonska povoljna, kaže ovaj dugogodišnji ugostiteljski djelatnik, potvrđuje što je ove sezone u objektu bilo puno lokalaca a i domaćih gostiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....