StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPOČELA 6. OFEL ZNANSTVENA KONFERENCIJA

Četvrta industrijska revolucija je već počela!

Piše piše: Ahmet KALAJDŽIĆ
13. travnja 2018. - 14:23

Na dubrovačkom Ekonomskom fakultetu je počela dvodnevna OFEL međunarodna znanstvena konferencija o korporativnom upravljanju, rukovođenju i poduzetništvu. Konferencija je u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku okupila rekordni broj sudionika, skoro 250 znanstvenika i stručnjaka iz ukupno 26 zemalja. Za razliku od lanjske teme paradoksa upravljanja u postmodernim društvima te uloga lidera u postmodernoj ekonomiji, ovogodišnjam šesta OFEL konferencija je posvećena institucionalnom poduzetništvu i novim poslovnim modelima.

- Cilj 6. OFEL- konferencija je analiza fenomena institucionalnog poduzetništva koje je orijentirano na mijenjanje osnovne supstance društva. To su poduzetnici koji nemaju samo revolucionarne inovacije u poslovanju već donose i ogromne instutucionalne promjene kao rezultat svog rada i primjene tih inovacija. Primjeri tih poslovnih inovacija su Uber, PiratBay, Bitcoin, PayPal i slični. Institucionalno poduzetništvo je pokušaj podrivanja postojećih normi i društvenih institucija te izgradnja potpuno novih. Ukazat ćemo znanstveno i stručno na fenomen institucionalnog poduzetništva, prikazati primjere u svijetu te ukazati na značaj promjena koje donosi četvrta industrijska revolucija. A između ostalog, ona podrazumijeva i digitalnu revoluciju te nove vrste organizacije posla koje nosi institucionalno poduzetništvo. Neki od oblika te vrste poduzetništva odnose se na stvaranje novih društvenih poduzeća, odnosno hibridnih organizacija koje kombiniraju institucionalne logike civilnog javnog i privatnog sektora kako bi se stvorila nova vrijednost. To su npr. izbjegavanje uobičajenih bankarskih mreža, razni oblici mikrofinanciranja, novčani transferi za siromašne, proizvodnja medicinske marihuane i slično. Naravno, bit će govora i o mračnim stranama takvog poduzetništva, za što su primjer proizvođači nogometnih lopti koji iskorištavaju radnu snagu do 15 godina. Ovo je prva konferencija ovakve razine u regiji, a kao organizatori smatramo da će pomaknuti razmišljanje o tom fenomenu.

Rekao je to predsjednik programskog odbora 6. OFEL konferencije dr. sc. Darko Tipurić dok su ostali sudionici ukazali na nespornu činjenicu da su posljedične promjene vrlo brze te je, npr. već srednjoj generaciji pučanstva vrlo teško razbiti strah od tih promjena. Inače, OFEL je već stekao ime i ugled u znanstvenom svijetu a sudionici su ukazali da su se promjene nekad događale jednom u stoljeće- dva, dok sada slijede svakih pet godina. Te promjene već sada teško razumiju mnogi stariji od 40 godina koji se još teže prilagođavaju. Starije generacije uopće nemaju izbora i moraju se prilagoditi toj četvrtoj industrijskoj revoluciji i novoj organizaciji, odvijanju poslovnih procesa i stvaranju društvenih vrijednosti. Jer, čulo se na ovom skupu: društvena stvarnost je uzbibana, sve se mijenja, nemoguće se zadržati na uvriježenim načinima ponašanja a prilagodba je nužna.

No, izlaz postoji, a to je naglasio i dr. sc. Želimir Dulčić koji je u kontekstu institucionalnog poduzetništva i novih poslovnih modela govorio o razvoju malih obiteljskih poduzeća te strateškim promišljanjima razvoja malih obiteljskih gospodarstava:

- Ove godine očekujemo značajne benefite ne samo za znanost nego i gospodarstvo jer su mnoge teme vezane za praktični aspekt. Digitalna će revolucija olakšati život i poslovanje, ali ona ne doprinosi odljevu mladih i obrazovanih kadrova. Ona doprinosi njihovu ostanku i razvoju, posebno na otocima i zaobalju, gdje bi upravo obiteljsko poduzetništvo trebalo igrati značajnu i znatnu ulogu. Zadruge su prije postojale, a sada se vraćaju i to u "osvježenom" obliku. Zahvaljujući novim dostignućima može se uspješno poslovati i na zemlji živjeti, a istraživanja pokazuju da mladi imaju taj afinitet ostati i raditi na zemlji - naglasio je pročelnik Katedre za menagament splitskog Ekonomskog fakulteta dr. sc. Dulčić.

04. svibanj 2024 08:54