StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTARO NORMALNO U ZRAČNOJ LUCI DUBROVNIK

Europski aerodromi u problemima zbog manjka osoblja! Pitali smo u Čilipima imaju li dovoljno zaposlenika da odrade turističku sezonu. Evo koliko su ih već zaposlili i koliko ih još trebaju

Piše Ahmet Kalajdžić
25. travnja 2022. - 21:30

Premda su zbog aktualne situacije na istoku Europe mnogi vrlo brzo zaboravili na pandemiju COVID 19 i razorne posljedice koje je ona imala po gospodarsrtvo, osobito po turizam, naglo oživjeli segment zračnog prometa donio je i neočekivane probleme.

Naime, mediji navode probleme s potrebnom radnom snagom u dijelu zapadnoeuropskih zračnih luka. TPrimjerice, na aerodromu u Dublinu "nastupilo je  takvo ludilo da je šef Ryanaira Michael O'Leary zatražio da im pošalju vojsku koja bi pomogla obavljati sigurnosnu kontrolu dok ta zračna luka ne zaposli nove djelatnike.

Zbog iznimno sporih i neučinkovitih kontrola, tjedno se na stotine putnika nije uspijevalo ukrcati na plaćene letove, a stvari su se s dolaskom Uskrsa samo pogoršavale, koji za većinu Europe označava početak glavne, ljetne sezone". Doznajemo da je slična situacija i u Manchesteru te još nmekim zračnim lukama, a mediji zaključuju kako neke zračne luke nisu spremne dočekale ono za čim su najviše žudjele posljednje dvije godine od pojave pandemije (obustavu restrikcija i povratak normalnom prometu). Zvuči za novinsku rubriku "Vjerovali ili ne", ali je došlo do masovnog otkazivanja nekih letova te ogorčenja putnika jer nisu stiugli do željene destinacije.

image

Zračna luka Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Očekuju 1,8 milijuna putnika!

Sve to je bilo povod da dozunamo kakva je situacija u Zračnoj luci Dubrovnik i je li već započelo zapošljavanje potrebne sezonske te "stalne" radne snage, jesu li za to zadužene službe spremne za željno očekivani pojačani promet putnika kao i to osjeća li se već taj porast zračnog prometa. Odgovorio nam je komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać:

-Trenutačna situacija prometa putnika u Zračnoj luci Dubrovnik je bolja od očekivane, osobito s aspekta popunjenosti zrakoplova tako da je do kraja ove godine realno očekivati ostvarenje prometa od ukupno 1,8 milijuna putnika. Orijentirani smo na naša ključna emitivna tržišta od kojih je potrebno istaknuti britansko, njemačko, francusko, skandinavsko, tržište Beneluxa, te irsko, poljsko, češko, austrijsko, grčko, talijansko i španjolsko tržište. Promet bi prema svim emitivnim tržištima trebao biti značajno veći u odnosu na prošlu godinu, kada smo ostvarili oko 927 tisuća putnika. Također, ističem nastavak operacija američkog prijevoznika United Airlines koji će prometovati za i iz New Yorka-Newark.

Na upit što temeljem dostupnih podataka i načinjenih procjena očekuje do kraja ove godine te hoće li tzv. vršna opterećenja utjecati da to da putnici i u našu zračnu luku moraju dolaziti ne jedan, nego par sati prije polaska nekog leta kako bi se stigle obaviti sve procedure i ispoštovali strogi protokoli u zračnom prometu, Maslać ističe:

image

Zračna luka Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Potreban i Student-servis

-Naša i dosadašnja preporuka svim putnicima u međunarodnom prometu je pravovremeni dolazak u zračnu luku, odnosno minimalno dva sata prije planiranog vremena odlaznog leta. S ciljem kvalitetne realizacije ovogodišnje sezone trenutno smo angažirali oko 380 radnika na neodređeno vrijeme, 200 radnika na određeno vrijeme te očekujemo angažman oko 70 izvršitelja putem student servisa. Prema povećanju prometa i dolasku glavnog dijela sezone planiramo dodatni angažman manjeg broja izvršitelja kako bi osigurali pružanje adekvatne razine usluga- rekao nam je komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać .

23. travanj 2024 11:36