StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNISU JE PREPOZNALI?

Hrga ‘oplela‘ po gostiteljima, nazvala ih jadnicima: ‘Nisu problem turisti, ne poštujemo ih jer ne poštujemo ni mi sebe‘

Piše MOZAIK SD
2. srpnja 2023. - 11:31

Nekadašnja novinarka i urednica,a danas poduzetnica Mirjana Hrga iznenadila se kad je ugledala recenziju za svoju konobu Mare. Ne zato što je recenziju ostavila neka zvijerzda, već novinarka. Hrga se ugodno iznenadila i odlučila njen komentar staviti na svoj facebook profil, donosi Slobodna Dalmacija


‘Lijepo je biti primijećen po dobru. Sad će reći neki: "Lako Hrgi, to je naručila". A upravo suprotno. Iako sam bivši novinar, da sam znala da nam je u restoranu novinarka koja će dati neku ocjenu, umrla bih od nervoze. Lijepo je dan krenuo. Neka se tako nastave. Da savladamo sve ove nemale izazove i u veselju jednog od najljepših poslova poživimo koliko nam je suđeno - napisala je. Nedavno je kazala i kako gost ima pravo da komentira, ali i da druga strana drugačije gleda na goste.
-  Sutra bih potpisala koliko treba manje, samo da nigdje i nikada ne srećemo zajedljive likove. Takvi se ne hrane ni hranom ni ljepotom. Njih "hrani" samo negativa. Vidjet ćete ih i osjetiti svugdje oko sebe. I nisu za osudu. Nije to lako‘, napisala je među ostalim.
image
Joško Šupić/Cropix

Nekadašnja savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prije nekoliko danas se osvrnula i na situacija u Splitu koji se bori s razularenim turistima.
- Žale se u Splitu da teško alkoholizirana horda turista povraća i urinira po povijesnoj jezgri gdje su smješteni noćni klubovi/barovi za takve, dok su finjaka restorani poluprazni. U prijevodu: Malo sreće od takvih turista. Neka. Zaslužili smo.

Nisu oni problem. U svojim zemljama poštuju i čuvaju što imaju. Ponose se. I skupo nam naplaćuju svaki ulazak u crkvu, muzej, pogled na sliku. Zarađuju. Tamo se ne žalimo na cijene jer ima smisla. Ne nude nam bljuvotine nego - priču. I to pristajemo platiti.

Ali kad dođu kod jadnika, stanovnika prelijepog komada svijeta i bogate povijesti i shvate da je domaćinima draži euro iz plastične tende sa sumnjivim mješanim mesom nego sama Dioklecijanova palača, onda po istima - uriniraju.

S pravom. Jer to im sugeriramo: Ne poštujte nas jer ne poštujemo ni mi sebe.

Pohlepni, primitivni, neodgojeni i neobrazovani ne možemo ni biti svjesni bogatstva koje smo naslijedili nego sukladno svom dometu - koljemo tele zbog šnicle. Nastavimo li ovako, propast nam je zagarantirana.

image

Turisti na suncu u gradskoj jezgri


 

Sasa Burić/Cropix
27. travanj 2024 07:57