StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRAŽI SE DIREKTOR ZRAČNE LUKE DUBROVNIK

Konavoski načelnik Božo Lasić: ‘Novi direktor aerodroma ne treba znati voziti avion, ali mora biti vrhunski stručnjak i domaćin!‘ Evo što kažu kandidati iz prošlog natječaja

Piše Maja Rilović Koprivec
13. travnja 2022. - 13:47

Aktualnom direktoru dubrovačke Zračne luke Franu Luetiću koji je na tom mjestu od 2018. godine hrvatska Vlada je u nekoliko navrata produljivala mandat po šest mjeseci sve do  novog javnog natječaja. U takvoj nezahvalnoj poziciji Luetiću je posljednji puta mandat produljen početkom veljače,  a natječaj za izbor direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik na mandat od četiri godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture konačno je raspisalo 9. travnja.

 Sada se u roku od dva tjedna imaju naći kandidati koji će osim uvjeta propisanih Zakonom o trgovačkim društvima morati imati i završen fakultet, najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaju odgovarajući stupanj stručne spreme, od kojih je najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim položajima i  najmanje pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti.

image

Tonči Peović

Cropix

Upravo su ovi uvjeti  razlog zbog kojeg se ne očekuje da će biti pritiska većeg broja kandidata na ovaj natječaj, mada se u izboru čelne osobe Zračne luke Dubrovnik spominju brojna imena. Aktualni komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać, ove godine još ne ispunjava navedene uvjete, a i sam je u više navrata otklonio mogućnost da će se kandidirati na to radno mjesto.  Na natječaju koji je raspisan 2018. pojavilo se više kandidata mada nikada nije objavljeno koliko je ukupno prijava bilo. Među potvrđenim prijavama bila je i ona Viktora Šobera, tada ministra savjetnika pri Stalnom predstavništvu RH pri Europskoj uniji u Bruxellesu, no iako je njegov navodni izbor tada bio gotova stvar i politički izbor, on je odustao od natječaja, pa je natječaj poništen. Ima li namjeru sada doći doma iz Bruxellesa, nismo uspjeli doznati.  Na ranije raspisani natječaj konkurirala su već i dva bivša direktora ZL  Dubrovnik. Tonći Peović, nekadašnji direktor dubrovačke zagrebačke, a danas bračke zračne luke, odmah je nakon poništavanja zadnjeg raspisanog natječaja, rekao kako se više neće javljati.   Njegov je komentar bio kako je „poruku shvatio“ i da se više neće kandidirati. Drugi bivši direktor  Roko Tolić međutim, javit će se i na ovaj natječaj.

image

Roko Tolić

Bozo Radic/Cropix

- Ovaj  je natječaj raspisan s vrlo ozbiljnim referencama što znači da država ne želi derogirati kvalitetu upravljanja  i mislim da bi zaista svaki kandidat koji udovolji  ovim uvjetima, trebao biti dobro rješenje za Zračnu luku – govori Tolić. -  Država  obzirom na traženo ne daje široki prostor za prijavu velikog broja kandidata. Bilo bi nefer da netko razmišlja da se ovdje pošalje neki zaposlenik Ministarstva ili Agencije za zrakoplovstvo koji ispunjava formalne uvjete, no bez pravog iskustva kakvog ima primjerice neki direktor sektora na Zračnoj luci. Mislim da je direktor sektora prometa u Zračnoj luci sigurno kvalificiraniji za taj posao, nego netko tko radi u uredu – kaže Tolić. On je još uvijek zaposlenik Zračne Luke Dubrovnik iako nije direktor od 2017. Od tada je prošao i političku epizodu kada se kao nezavistan kandidat natjecao za župana dubrovačko neretvanskog, a uz podršku SDP-a i HNS-a. Smatra li da će mu ta politička epizoda narušiti izglede na natječaju budući je bio kandidat protiv  HDZ-a koji je na vlasti u svim razinama vlasti koje su suvlasnici Zračne luke Dubrovnik?

 - Nisam nikada bio protiv nikoga, pokušao sam tada afirmirati menadžerski pristup politici ali  tamo očito vladaju drugačije zakonitosti. Oni iskusniji očito su bili uspješniji, a ja nisam naivan da iz toga ne bih izvukao pouku – kaže Tolić.

image

Konavoski načelnik Božo Lasić

Cropix

Izbor novog direktora poklopit će se s iznimno zahtjevnim procesom organiziranja prometa putnika u trenutku ulaska Hrvatske u šengenski prostor.  Aktualni kapaciteti planirani su prije izlaska Velike Britanije iz EU, pa je potrebno preinačiti putnički terminal, dovršiti nedovršene objekte. K tome tvrtka se bori kako bi što prije ublažila posljedice pandemije koronavirusa, pa će i oporavak turističkog prometa iziskivati i  dodanu organizaciju posla u ljetnom razdoblju, a i nove pregovore s prijevoznicima da Dubrovnik opet ne ostane bez zimskih veza sa svijetom.  Sve to iziskuje menadžera  velikih strateških i izvršnih sposobnosti i vještina o kojem i trebali razmišljati i u Ministarstvu i Županije Gradu Dubrovniku i Općini Konavle koji su suvlasnici.  Na tom tragu razmišljaju u Općini Konavle.

 - Kandidat koji bi za Konavle bio dobar izbor za direktora zračne luke je  menadžer koji zna svoj posao, koji ima znanje, iskustvo, koji je odgovoran i dobar domaćin. I kandidat koji će otići čista obraza s toga mjesta.  To je najvažnije i to su svi uvjeti, a ostalo je manje bitno – govori načelnik konavoske općine Božo Lasić. On kaže kako se tu ne radi o izboru za općinsko vijeće da se može svatko javiti i birati

 - Kada su  u pitanju ovakve tvrtke svuda u svijetu se svijećom traži stručnjak. Takav se čovjek nađe, adekvatno ga se plati i on vodi takve kompanije. Taj čovjek ne treba letjeti avionom nego upravljati tvrtkom, ljudima, financijama – kaže Lasić o natječaju za čelno mjesto Zračne luke.

24. travanj 2024 11:02