StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoStrateški plan

Nastavak provedbe Vinske omotnice: osigurano 10,4 milijuna eura godišnje

Piše PR
30. lipnja 2023. - 17:00

Ministarstvo poljoprivrede sustavno radi na jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti hrvatskih vina, a zahvaljujući sredstvima Nacionalnog programa pomoći sektoru vina kontinuirano potiče ulaganja u vinograde, vinarije, marketing vina te njihovu promidžbu na stranim tržištima.

Nacionalni program pomoći sektoru vina bilježi stopostotnu iskorištenost u 2022. godini u iznosu od 10,4 milijuna eura. Također, 796,3 tisuće eura vrijedan Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara provodi se i ove godine, a osigurava sredstva za rad priznatih regionalnih organizacija i njihovih aktivnosti.

U novom programskom razdoblju u provedbi Strateškog plana 2023. –2027., vrijednog gotovo 3,8 milijardi eura, planiraju se programske prilagodbe s ciljem administrativnog rasterećenja i daljnjeg pojednostavljenja provedbe sektorskih intervencija, a ponovo su osigurana sredstva za provedbu Vinske omotnice te se prvi natječaji očekuju ove godine.

image
Vojko Bašić/Cropix

Novi Pravilnik o Upisniku maslinika kao osnova za unaprjeđenje sektora maslinarstva

U tijeku je izrada Pravilnika o Upisniku maslinika, jedinstvene baze svih ključnih podataka o sektoru, u funkciji osnove za unaprjeđenje stanja u sektoru. Tekst pravilnika komuniciran je u proteklom osmomjesečnom razdoblju s velikim brojem dionika sektora, a nacrt teksta nalazi se u e-savjetovanju do 5. srpnja.

Obvezu upisa imat će uljare i trgovci, poljoprivrednici koji imaju više od 20 maslina, a nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nemaju evidentirane nasade maslina u ARKOD-u, a automatizmom će biti upisani oni poljoprivrednici koji su već evidentirani u Upisniku poljoprivrednika/Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i imaju evidentirane nasade maslina u ARKOD-u.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Naravno, poljoprivrednici koji imaju manje od 20 stabala maslina i ne nalaze se u navedenim upisnicima te nemaju površine evidentirane u ARKOD-u, mogu se dobrovoljno upisati u Upisnik maslinika, a prerada maslina nikome neće biti zabranjena.

Uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava Ministarstvo poljoprivrede izravno podupire investicije koje pozitivno utječu i na cjelokupan sektor maslinarstva; iz godine u godinu bilježi se porast broja poljoprivrednih gospodarstva koja predaju maslinovo ulje i porast predanih količina maslinova ulja.

Maslinarstvo je uvršteno i u mjere državne potpore za iznimno osjetljive sektore, a u ovoj je godini osiguran 1,1 milijun eura. Samo iz Programa ruralnog razvoja za sektor maslinarstva odobrena je potpora u iznosu od 15,2 milijuna eura.

Prerada maslina dopuštena svima

Poljoprivrednici koji imaju manje od 20 stabala maslina i ne nalaze se u upisnicima te nemaju površine evidentirane u ARKOD-u, mogu se dobrovoljno upisati u Upisnik maslinika, a prerada maslina nikome neće biti zabranjena.

07. lipanj 2024 08:32