Najveća nacionalna manifestacija, Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, inače 20. po redu, ove godine će se održati u dubrovačkom hotelu Rixos Premium Dubrovnik od 23. do 27. ožujka. Sajam će biti otvoren od danas i trajati će do nedjelje. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi domaćih proizvođača danas od 15 sati, a naredna četiri dana od 9 ujutro do sedam navečer.
Stižu zvijezde kulinarstva
Ove godine organizatori Mediteranskog sajma pripremili su i posebnu 'poslasticu', Kulinarski show u sklopu kojeg će se održati Kulinarska radionica mediteranske kuhinje od Turske do Italije a na kojoj će svoje tajne turske mediteranske kuhinje odati Ozgur Donertas, virtuozni glavni šef kuhinje Hotela Rixos Premium Dubrovnik. O talijanskoj kuhinji upoznat će nas Gianfranco Crepaldi, gastro majstor iz Italije, a nastupiti će i Veljko Barbijeri, kulinarski Kanconijer, te Tomislav Špiček, voditelj i ocjenjivač popularnog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' A sva prezentirana jela besplatno će se nakon prezentacije moći kušati.
Naravno, osim Kulinarskog showa o mediteranskoj kuhinji, Sajam je i ove godine pripremi čitav niz stručnih i korisnih radionica za sve koji se bave ili se zanimaju za veće razine ekološke svijesti, održivi razvoj, promocija zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva kroz kvalitetu plasman i marketing.
Uvijek u trendu
Inače, orijentacija sajma usmjerena je prema novim proizvodima, podizanju kvalitete nastupa izlagača, kao i podizanju kvalitete ekoloških i tradicijskih proizvoda. Sve navedene aktivnosti imaju za cilj promidžbu održivog razvoja, zdravog načina življenja, te pozicioniranje gradova i županija u tom pravcu. Konačno naša glavna zadaća je kontinuirano praćenje trendova, te kreiranja pozitivne poduzetničke klime, a samim time ostati ključni čimbenik u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, te obrtništva u svim županijama Republike Hrvatske, kao i poticanje razvoja obiteljskih gospodarstava u smjeru ekološke poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.
Program 20. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva
Rixos Premium Dubrovnik hotel ( 23 -27.ožujka.2022.)
srijeda, 23. ožujka
Velika kongresna dvorana Mistral
Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 15:00
15:00 - 19:00 dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)
PRVI DAN čevrtak, 24. ožujka 2022.g.
09:00 Početak rada Sajma
19:00 Završetak rada Sajma
DRUGI DAN petak, 25.ožujka
09:00 Početak rada Sajma
09:30 RADIONICA:
Hrvatska banka za obnovu i razvitak:
DVORANA Levantera
09:30 RADIONICA:
Naziv radionice: Financiranje malog gospodarstva
Predavačica: dr. sc. Mira Krneta, voditeljica HBOR-ova ureda za Dalmaciju
Naziv radionice: Financiranje malog gospodarstva
Predavačica: dr. sc. Mira Krneta, voditeljica HBOR-ova ureda za Dalmaciju
Teme:
1. Uloga HBOR-a kao nacionalne, razvojne banke,
2.Mogućnosti financiranja malog gospodarstva, uključujući korištenje financijskih instrumenata.
10:00 Radionica Hrvatske gospodarske komore - HGK
DVORANA Boreas
Naziv radionice: „Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) – analiza komponente GOSPODARSTVO i pregled planiranih javnih pozivi na dodjelu bespovratnih sredstava“.
Predavačica: Mr.sc. Danijela Ćenan direktorica je Centra za inovacije i EU projekte HGK.
11:00 - Svečanost otvorenja sajma ispred velike kongresne dvorane Mistral
Voditeljica programa: Suzana Sokol
12:30- 14:00 Kulturno umjetnički program:
KUD "SV. Juraj Osojnik", balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Bonaca Šibenik.
Gastro show popularnih kuhara: Tomislava Špičeka, Veljka Barbijeria, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te Gijanfranca Crepaldia, gastro majstora iz Italije
koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.
19:00 Završetak rada Sajma
TREĆI DAN, Subota, 26. ožujka
9:00 Početak rada Sajma
10:00 PREDAVANJE:
Centar dr. Rudolfa Steinera
DVORANA Levantera
Predavač: mr.sc. Dijana Posavec
Tema: O nastanku i povijest biodinamičke poljoprivrede te njezinoj funkciji u okviru održive poljoprivredne prakse
11:00 PREDAVANJE:
Predavač: Amalka Vukelić
Tema: Osnovne metode i prakse u biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji
DVORANA Levantera
10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik
Kulturno umjetnički program
Klapa Bonaca Šibenik,
Voditeljica programa: Suzana Sokol
19:00 Završetak radnog dana Sajma
ČETVRTI DAN, Nedjelja, 27. ožujka
9:30 Početak rada Sajma
Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima (možebitna iznenađenja)
17:00 Zatvaranje Sajma
ČISTOČA DUBROVNIK PARTNER 20.MEDITERANSKOG SAJMA ZDRAVE PREHRANE, LJEKOVITOG BILJA I ZELENOG PODUZETNIŠTVA U FUNKCIJI JAČANJA SVIJESTI O VAŽNOSTI OČUVANJA OKOLIŠA