StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoOptimizam iz Čilipa

Spravljajte postelje i apartmane! Sa Zračne luke najavljuju odličnu predsezonu

Piše Maja Rilović Koprivec
29. siječnja 2023. - 17:51

Dubrovačka Zračna luka očekuje ove turističke sezone rezultate slične onima iz 2018. godine! S obzirom na to da nažalost, rat u Ukrajini još traje pa nema ni aviona s ruskih i ukrajinskih aerodroma kao rekordne 2019. godine, a zbog pandemije daleka azijska tržišta i Australija tek su odnedavno otvorena i pokazuju turistički oporavak, može se reći da je pred nama vrlo uspješna turistička sezona. Kaže to komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać s kojim smo razgovarali o najavama za ljetni red letenja prema Čilipima koji počinje 26. ožujka.

 

image

Ivan Maslać, komercijalni direktro Zračne luke Dubrovnik

Vlaho Car/

- Očekujemo u dolasku 1,3 milijuna putnika i toliko u odlasku. Do ovoga tjedna imamo najavljeno 1,67 milijuna slobodnih sjedala u dolasku tako da uz konzervativne procjene prodaje, možemo očekivati da ćemo prema broju putnika biti na razini 2018. godine.

Ove godine, za razliku od prošle, možemo očekivati puno bolju predsezonu već u travnju, a već smo od prvog tjedna ljetnog reda letenja koji počinje 26. ožujka povezani s velikim brojem destinacija. Zadnjeg tjedna ožujka, prvog tjedna ljetnoga reda letenja imat ćemo 26 kompanija sa 172 leta! Osim nove destinacije, Venecije, ostale su sve ranije destinacije, no ove godine s puno većim brojem tjednih rotacija, naročito u predsezoni. Ne bude li nepredviđenih okolnosti, trebala bi ovo biti jako dobra sezona – govori Maslać.

Zasad nema potvrđenih novih aviokompanija za Zračnu luku Dubrovnik, no ostale su sve kompanije koje su letjele ranije. United Airlines iz SAD-a također leti kao i prošle godine i Fly Dubai. U Zračnoj luci očekuju i povratak putnika iz Australije preko Istanbula. Po brojkama nije ni blizu učinku od prije 2020. godine, ali ipak to dobra najava za naredne godine kad se očekuje povratak putnika iz Koreje, Japana pa i Kine.

image


Izravnom aviolinijom United Airlinesa Dubrovnik je ponovno povezan s SAD-om.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Dodaje kako je Zračnoj luci veliki izazov povećanje troškova poslovanja na svim razinama, no odluka je uprave kako neće podizati cijene svojih usluga.

- Mi smo i prošle godine odlučili da nećemo podizati cijene naših usluga, kao partnerski odnos s aviokompanijama, a i dio ukupne politike oporavka nakon pandemije. Zračna luka nije otok niti se može tako ponašati, nego moramo misliti na cijelo gospodarstvo jer svaki naš putnik donese više cijeloj destinaciji nego što plati takse zračnoj luci – govori Maslać.

Podsjetimo, kako su avio kompanije već ranije dale svoje prve i ambiciozne najave o broju sjedala koje će voziti u ljetnom redu letenja, te da je realno očekivati da će se broj sjedala smanjivati ako po informatičkim platformama i tražilicama bude manja potražnja za Dubrovnikom, pa će se kapaciteti preseliti na neke druge destinacije. Kako bi zadržale povijesne slotove prema Zračnoj luci Dubrovnik, sukladno EU regulaciji aviokompanije moraju ostvariti najmanje 64 posto najavljenih letova.

Prvog dana ljetnoga reda letenja i hrvatske zračne luke ulaze u šengenski režim nadzora granice, a to će značiti i olakšanje za rad u Zračnoj luci gdje je najveći broj putnika iz EU. Osim putnika Turkish Airlinesa, British Airwaysa i Jet2.com., svi putnici iz Europe su sada domaći gosti. - Dubrovačka zračna luka je nova, potpuno rekonstruirana i osim gužvi u vršnom opterećenju ne očekujemo nikakve probleme. I pitanje radne snage je također zadovoljavajuće, i ove sezone zaposlit ćemo više od 200 ljudi, uglavnom su to sve višegodišnji djelatnici aerodroma – govori Maslać.

Međunarodni turistički dolasci bi u 2023. mogli dosegnuti do 95 posto iz 2019. godine, u Europi i na Bliskom istoku i više, no sve će se više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na izazovnu gospodarsku klimu, prognozira Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

Prema tim prognozama, tijekom 2023. godine slijedi nastavak globalnog oporavka turizma nakon snažnijeg od očekivanog u 2022., ali puno će ovisiti o gospodarskih kretanjima, oporavku putovanja u Aziji i Pacifiku te razvoju situacije u Ukrajini, odnosno stalnoj geopolitičkoj nesigurnosti.

Turizam je globalno u 2022. s nešto više od 900 milijuna turista koji su putovali u inozemstvo dvostruko premašio brojke iz 2021., ali i dostigao tek oko 63 posto iz 2019. godine.

17. lipanj 2024 14:43