StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvo‘ZIMMER FREI‘, ALI ‘NEOČIŠĆEN‘

Tko će Dubrovčanima čistiti smještaj za turiste? Vlada prava ‘borba‘ za spremačice, nema tko čistiti vrtiće, a kamoli apartmane! Jedno je već sad sigurno...

Piše Maja Rilović Koprivec
27. ožujka 2023. - 21:07

U više navrata već smo pisali kako su cijene održavanja i čišćenja apartmana poskupile i kako su još lani u Dubrovniku vlasnici apartmana znali plaćati za čišćenje više od 10 eura po satu. Bile su to cijene za čišćenje izvan uobičajenih angažmana i dogovora i usred sezone, no od lani, uz inflaciju i uvođenje eura sve su usluge poskupile, pa tako i one čišćenja. Ako ste proteklog mjeseca bili kod frizera itekako ćete se zapitati koliko će vas koštati čišćenje apartmana? A to je možda i lakše pitanje od onoga kako pronaći osobu koja će čistiti apartmane, odnosno stanove ili urede?

image
/Shutterstock

Na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  trenutno je za dubrovačko područje aktivno gotovo 60 oglasa u kojima se traže čistačice, spremačice, sobarice.  Neke od tvrtki  već u oglasu nude 700 eura bruto plaće za ono što tvrde da je posao čišćenja od 4 do 5 sati dnevno. Je li to zaista tako, tek će se vidjeti u izravnom dogovoru s poslodavcem gdje cijena čišćenja apartmana po satu ovisi o redovitosti posla, frekventnosti izmjene gostiju i veličini apartmana, no koliko doznajemo ne očekuje se da bi, ovisno o tome kakva će biti sezona, do sredine ljeta cijena čišćenja narasla do 15 eura po satu.   Toliko od nove godine naime, iznosi nova cijena drugih usluga, lekcija  za učenike i studente ili otprilike sat vremena usluga frizerskog salona.  Među oglasima Studentskog centra Dubrovnik sobaricama i čistačicama nudi se cijena od 5 i 6 eura po satu, što je znatno više od propisane minimalne cijene studentskoga rada od 4,38 eura. Kao i uvijek kada su u pitanju cijene Dubrovnik prednjači, no potražnja za radnom snagom koja će čistiti hotelski i privatni smještaj ove je godine svuda ogromna.  

No portalu trebam.hr prikupili su približne cijene usluga kako bi vlasnici apartmana lakše mogli planirati buduće projekte, a odnose se na cijelu Hrvatsku. Ako se radi o generalnom čišćenju apartmana, dubinsko čišćenje tepiha, madraca, kauča, čišćenje pločica itd.), servis za čišćenje koji će apartman očistiti u jednom danu naplatit će u prosjeku  2 eura po metru četvornom.

image
/Shutterstock

 To je podnošljivo kada je ta potreba jednokratna i sveobuhvatna. Čišćenje tijekom turističke sezone, jednom tjedno ili češće ovisno o dolasku novih gostiju, kada je potrebno temeljito očistiti sve površine, prozore, presvući plahte i slično, servis za čišćenje apartmana u sezoni naplatit će jedan euro po metru četvornom, tvrde na ovom portalu za posredovanje u traženju posla i posloprimaca. Cijene čišćenja izazvale su niz komentara  na društvenim mrežama i ovih su dana top  tema.

Malo je vjerojatno, kažu neki, kako će vlasnik za čišćenje studio apartmana od 40 ‘kvadrata‘ platiti 40 eura čak i kada je apartman  na vrh Svete Marije, no  kada se taj posao odnosi i na pranje sušenje i glačanje posteljine, dođe se gotovo do te cijene, tvrde drugi. Po postelji i gostu svo pranje, sušenje i glačanje u dubrovačkim praonicama iznosi oko 6 eura – plahta 1,40, donja plahta s gumicom 1,60, jastučnica 0,70, ručnik veliki 1,20 i ručnik srednji 1 euro i to sve bez dostave. Ako su u apartmanu dva gosta, a za čišćenje treba dva sata, to je cijena koja je svakom iznajmljivaču veliki izdatak.

Mnogi su dubrovački hoteli i servisi za čišćenje  radnu snagu za turističku sezonu potražili izvan granica Hrvatske i  Europske unije. Čak i najveći hotelski lanci ne libe se reklamirati da im je najniža isplaćena plaća viša od 650 eura. Jedan bi aktualni oglas mogao zainteresirati i domaće spremačice.  

image

Sobarice su itekako tražene

Matija Djanjesic/Cropix

 Među oglasima u kojima se traže spremačice odskače onaj Dječjih vrtića Dubrovnik koji traže čak šest spremačica na ugovor o radu. Ravnateljica Franica Lasić potvrdila nam je kako zainteresiranih ima, te da unatoč tome što su svjesni velike potražnje za ovom vrstom djelatnika, očekuju popuniti ova radna mjesta. Natječaj još traje pa o tome ravnateljica nije mogla više ništa reći. Od važnosti je istaknuti kako se radi o radnim mjestima u gradskim ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja gdje je novi kolektivni ugovor stupio na snagu 1. ožujka 2023. godine, pa je time i plaća sigurna. Ova su radna mjesta na puno radno vrijeme, gdje se naknada za prijevoz u cijelosti isplaćuje, a potrebna je tek završena osnovna škola, dok radno iskustvo nije važno.

Za kandidate prijavljene na natječaj, koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja, može se provesti intervju, naveli su u oglasu Dječji vrtići Dubrovnik.

Izvjesno je kako će Vrtići popuniti radna mjesta budući da osiguravaju sve povoljnosti kolektivnog ugovora i sigurnog i cjelogodišnjeg poslodavca, a sami posao iziskuje najviše rada poslijepodne kada su vrtići prazni, pa svakoj spremačici ostane dovoljno vremena da ujutro može očistiti još jedan apartman ako to želi. Osim toga, ljetno je vrijeme i kada pola vrtića ne radi pa tako niti spremačice. Idealno doba za zaradu onih koji mogu izdržati taj tempo.

Ususret sezoni čije su najave povoljne, sigurno je jedino kako će se spremačice itekako tražiti pa time morati i više platiti. 

 

      

26. travanj 2024 22:45