StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDirektor Zračne luke Ruđer Bošković

Viktor Šober: Ovu zimu ćemo biti povezani s nizom europskih metropola, a ovo je najveća novost za naš aerodrom

Piše Anđelka Kelava
22. listopada 2024. - 21:22

Za dubrovačkim aerodromom uspješna je sezona, obilježena stalnim porastom prometa i domaćinstvom niskotarifnog avioprijevoznika RyanAir. Uspostava novih linija i u zimskim mjesecima cilj je koji je uprava Zračne luke Ruđer Bošković u cijelosti ispunila. Razloga za optimizam ima više, a direktor Zračne luke Viktor Šober podijelio ih je s nama u razgovoru za prilog Dubrovačkog:

Kako ocjenjujete ovogodišnju sezonu na dubrovačkom aerodromu?

Izrazito smo zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Već u predsezoni, u travnju i svibnju, ostvaren je značajan rast od više od 30 posto povećanja prometa. Uzlazni trend se nastavio i kroz sezonu pa tako do polovice listopada 2024. Zračna luka Ruđer Bošković bilježi rast prometa od 21,7 posto u odnosu na isti period od prošle godine.

Niskobudžetni prijevoznik Ryanair uspostavio je ove godine svoju novu bazu u Zračnoj luci Ruđer Bošković. Bilo je dosta polemike oko gostiju koje dovodi ovaj prijevoznik. Kako vi ocjenjujete suradnju s njima?

Potrebno je istaknuti kako je uspostavljena baza prijevoznika Ryanair, zatim letovi u zimskom redu letenja, a nedavno je najavljena je i nova linija kompanije Ryanair za ljetni red letenja iduće godine, Dubrovnik Göteborg. Kao i s drugim prijevoznicima, kontinuirano radimo na unaprjeđenju mogućnosti i uspostavljanju novih linija. Gosti koji dolaze s Ryanairom uvelike su utjecali na popunjenost kapaciteta, primarno u predsezoni. Puno je putnika koji žele manje izdvojiti na kartu, a više na

sadržaj u destinaciji, tako da izbor prijevoznika s kojim putuju nije pokazatelj kupovne moći putnika.

image
Bozo Radic/Cropix

Na dubrovačkom području fokus se na disperziji gostiju i tijekom zimskog perioda, gdje bi glavnu ulogu trebao odigrati upravo Ryanair. Kakvi su planovi vezani za zimsku povezanost dubrovačkom aerodroma s ostalim gradovima?

Predstavili smo zimski plan letenja, za vrijeme kojeg smo povezani s više međunarodnih destinacija. Uz njih imamo i letove u pred i post sezoni. Do kraja studenog, i već od početka ožujka, povezani smo s Madridom, Dublinom, Londonom i Manchesterom. Tijekom zime imamo nekoliko prijevoznika - uz Ryanair koji nas povezuje s Londonom, Bečom, Bruxellesom imamo LOT Polish Airlines koji nas povezuje s Varšavom, Turkish Airlines s Istanbulom, Vueling s Barcelonom te Croatiju Airlines s Frankfurtom.

Velika novost je i više letova između Dubrovnika i New Yorka?

Tako je, velika i značajna novost za Zračnu luku Ruđer Bošković, ali i cijelu destinaciju, je proširenje sezonske linije Dubrovnik, New York/Newark s prijevoznikom United Airlines. Riječ je o liniji koja će od 1. svibnja 2025. do kraja rujna 2025. godine prometovati svaki dan. Trenutno, s kompanijom United, traju pregovori za potencijalno produženje letova i na listopad, kada bi bio nešto manji broj rotacija.

Dvomilijunti putnik ove je godine u Čilipe stigao mjesec dana prije prošlogodišnjeg, već 25. kolovoza. Ima li prostora za još novih rekorda u prometu?

Uz spomenuti trend rasta u Zračnoj luci Ruđer Bošković, možemo reći kako očekujemo rekordnu godinu. Uz povećanje broja putnika, aktivno se radi i na povećanju broja prijevoznika, kao i destinacija.

image
Bozo Radic/Cropix

 

Kako ste zadovoljni primjenom schengenskog režima u zračnom prometu?

Primjenom schengenskog režima smo zadovoljni jer je naš putnički terminal izvorno zamišljen i projektiran tako da funkcionira u režimu prometa prema Schengen i non – Schengen destinacijama. Ovo je posebno olakšalo putnicima koji putuju iz i prema Schengen destinacija jer nema granične kontrole.

Sukladno Direktivi EU, početkom ove godine Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo najavila je natječaj za izbor pružatelja zemaljskih usluga u dubrovačkoj zračnoj luci. Kako na tom planu stojite u ovom trenutku?

Mi se, u Zračnoj luci Ruđer Bošković, za liberalizaciju tržišta u zemaljskim uslugama pripremamo se već duže vrijeme. Provedene su interne strukturalne i organizacijske mjere kako bi se što bolje prilagodili i uskladili s tržišnim uvjetima.

Poseban naglasak je stavljen na organizaciju rada sukladno standardima rada zrakoplovnih prijevoznika.

22. listopad 2024 21:23