StoryEditorOCM
DubrovnikDom Maslina

Božidar Šustić, ravnatelj najstarijeg dječjeg doma na svijetu: ‘Nastojimo im biti ono što im nedostaje, obitelj!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
22. svibnja 2024. - 07:34

Božidar Šustić je prije mjesec dana, kada je dotadašnja i dugogodišnja ravnateljica Iliana Stojanović otišla na drugo radno mjesto, izabran za novog ravnatelja Centra za pružanje usluga u zajednici Maslina. Božidar Šustić rođen je 1977. godine u Splitu, gdje je završio Filozofsko-teološki studij.

Što ste dosad radili?

- Radio sam u Osnovnoj školi Mokošica šest godina kao vjeroučitelj, i bio na službi u župi Velike Gospe u Rožatu. Kroz to vrijeme mogu slobodno reći da je moje djelovanje s djecom i mladima bilo prepoznatljivo u Rijeci dubrovačkoj. Prvi put sam bio u Dubrovniku 1998. godine i na prvu se zaljubio u ovaj grad i njegove ljude. Zadnjih šest godina radio sam u Gradu Dubrovniku u Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo na mjestu ‘savjetnik’, ponajviše s braniteljima, braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, kao i udrugama proisteklim iz Drugog svjetskog rata i poratnog razdoblja.

Jeste li odmah pristali prijeći na mjesto ravnatelja Doma Maslina ili je to bio izazov o kojem ste morali razmisliti?

- Odluka da se javim na natječaj za ravnatelja doma Maslina bio je za mene izazov. Isto tako, ona je i duboko promišljena odluka. Vjerujem kako svaki čovjek ima dar od Boga za nešto i na njemu je da taj dar oplemeni u svome konkretnom životu. Tako sam i ja spoznao kako me najviše ispunja rad s djecom i mladima i pomaganje u njihovom dječjem i mladenačkom odrastanju. Sve to je doprinijelo da se javim na natječaj za ravnatelja doma Maslina.

Kako su Vas prihvatila djeca i zaposlenici?

- Dolaskom u Dom od prvoga dana sam dobro prihvaćen, kako od strane zaposlenika, isto tako i djece. Kaže se kako se djecu ne može prevariti, ako voliš djecu ona će to brzo prepoznati i znati cijeniti.

Koje struke su Vaši zaposlenici i u kakvim se smjenama radi?

- U Domu s djecom rade odgojiteljice koje su po zanimanju socijalne radnice, pedagoginje, učiteljice i odgojiteljice za vrtićku dob. Sve one zajedno brinu o djeci u tri smjene, 24 sata dnevno. Želim im zahvaliti na svemu, što iz dana u dan požrtvovno svojim trudom nastoje djeci u Domu biti ono što svakom djetetu nedostaje, mama, tata, obitelj. Djecu dolaskom u Dom, ovisno o dobi, nastoji se odmah upisati u vrtić, školu, neku aktivnost koju su prije imali da bi na taj način što manje osjećali traume koje su doživjeli.

Koliko djece i mladih trenutno živi u Domu Maslina?

- Po statutu Doma primaju se djeca u dobi od 3. do 26. godine njihova života. Trenutno je na brizi Doma 33 djece. U domu Maslina smješteno je 26 djece i mladih, te troje djece na poludnevnom boravku. Inače, smještajni kapacitet Doma je 30-oro djece i mladih. Također, petero mladih od 17 godina i starijih živi u organiziranom stanovanju u 2 stana u Gradu, uz povremenu podršku odgojitelja. Završetkom srednje škole potiče ih se ili na daljnje školovanje ili da pronađu posao i tako se pomalo počnu osamostaljivati i sazrijevati za samostalan život, život izvan Doma. Vrijedno je naglasiti kako i nakon 26. godine života od zaklade Vaša pošta kroz dvije godine imaju plaćeno životno osiguranje.

- Također, u Domu imamo i volontere koji dolaze na tjednoj bazi i nastoje pomoći djeci u učenju, sudjeluju u provedbi slobodnih aktivnosti s djecom školskog uzrasta, organiziraju radionice, sportske aktivnosti i drugo. Za sve one koji žele volontirati mogu se javiti koordinatoru volontera – psihologinji doma.

Udomljavaju li se i posvajaju djeca iz Doma, kamo i je li procedura posvajanja još uvijek mukotrpna kao nekad?

- Što se tiče udomiteljstva djece, Dom je prošle godine u studenome radio promociju udomljavanja djece i tom prigodom tiskan je i letak koji se podijelio na mnoga mjesta. U ovom smjeru dalje nastavljamo, kao i pružanje usluga pomoći onim obiteljima koje su već udomile djecu.

Kako građani mogu pomoći Domu Maslina i djeci?

- Centar za pružanje usluga u zajednici Maslina želi biti otvoren prema javnosti, posebno preko mrežne stranice doma, u skorije vrijeme i facebook stranice, medijskog oglašavanja, kako bi naši sugrađani znali što se zbiva i kako žive djeca smještena u Domu. Želim zahvaliti svima koji gotovo svakodnevnim donacijama na račun Doma pomažu djeci i mladima u Domu. Ovaj namjenski novac se koristi za organizaciju dječjih izleta, za kupnju didaktičkih rekvizita, sportskih rekvizita, opreme i namještaja, kao i svega ostaloga što dodatno poboljšava životni standard korisnika.

Najstarija u svijetu

Centar Maslina nastavak je najveće humanitarne ustanove koja djeluje u Dubrovniku od 1432. godine kao Dječje nahodište, te Zaklonište muške djece od 1881. godine, Zavoda za žensku djecu 1785. godine i dječje zaklonište od 1894. godine.

Kao što je nekada Nahodište bilo osobito briga cijelog Dubrovnika, tako je i dječje Zaklonište postalo ustanovom osobite pažnje najuglednijih Dubrovčana. Zatim u listopadu 1944. godine tadašnja Narodna vlast preuzima i dječji dom, odnosno zaklonište za mušku djecu. U ožujku 1947. godine Dom dobiva ime ‘Ivo Vukušić’, te od 1950. godine Dom prima i žensku djecu, a od 1971. godine pri Domu djeluje dječji vrtić i jaslice zatvorenog tipa. Zatim je 1996. godine promijenjen naziv doma u Dječji dom Maslina.

Dječji dom je najhumanija ustanova osnovana u starom Dubrovniku, stara gotovo 6 stoljeća, Dubrovnik se može podičiti da čuva najstariju ustanovu te vrste u svijetu.

18. lipanj 2024 13:52