StoryEditorOCM
DubrovnikPUSTOŠ

Brojke novozaraženih u Dubrovniku rastu, ali ne i zanimanje za cijepljenje i booster doze, evo koliko se danas osoba cijepilo u Studentskom domu

Piše dv
29. lipnja 2022. - 10:27

Iako brojke novozaražebih COVID-om  rastu, ne može se reći da ga prati zanimanje građana za cijepljenje. Cijepljenje svih zainteresiranih hrvatskih državljana danas je  organizirano u Studentskom domu u Dubrovniku, od 8:30 do 10:30 sati, no ne može se reći da je bila gužva. Tako se u tom razdoblju cijepilo svega 28 osoba, naveli su nam iz Doma zdravlja Dubrovnik.

Zainteresiranima su na raspolaganju bila cjepiva Comirnaty (Pfizer), Janssen (Johnson&Johnson), Spikevax (Moderna Biotech) i “proteinsko cjepivo” Nuvaxovid (Novavax).

image
Božo Radić/cropix

Uz prvu, drugu i booster dozu, nastavlja se i s drugim docjepljivanjem (4. doza). Preporučljivo je osobama starijim od 80 godina, a primjenjuje se najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo Comirnaty (Pfizer) ili Spikevax (Moderna Biotech).

Iz ŽZJZ-a poručuju kako se  drugo docjepljivanje  preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom. U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).

Važno je napomenuti da nije dozvoljena kombinacija ostalih cjepiva protiv COVID-19 s proteinskim cjepivom Nuvaxovid (Novavax). Cjepivo Nuvaxovid (Novavax) može se primjenjivati samo za prve doze, odnosno druge doze koje se mogu primiti 3 tjedna nakon primanja prve doze istog cjepiva!

image
Božo Radić/cropix

Booster dozu mogu primiti sve osobe kojima je proteklo 3 mjeseca od primanja druge doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna Biotech) i Vaxzevria (AstaZeneca), odnosno 2 mjeseca od primanja jedne doze Janssen (Johnson&Johnson).

18. travanj 2024 12:16