StoryEditorOCM
DubrovnikSJEDNICa GRADSKOG VIJEĆA

Deraković: Cijene za turističke pristojbe za kruzere trebalo bi povećati, Santorini i Venecija imaju daleko veće pristojbe od Dubrovnika

Piše Dv
26. siječnja 2022. - 12:30
Dubrovnik, 271021. U Luku Dubrovnik uplovila su tri kruzera sa 6000 putnika koji trenutno borave u gradu.Bozo Radic/Cropix

Uslijedio je na 8. sjednici Gradskog vijeća Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju jamstva Hotelu Gruž d.d. i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Hotela Gruž d.d., obje su točke usvojene.

Potom se prešlo na Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području grada Dubrovnika za 2023. godinu.

Jasmin Deraković (DDS) zaželio je sreću u radu novoj pročelnici, a naglasio je da visina turističke pristojbe maksimalna količina jer je tako odnio Sabor. Smatra da bi te cijene trebale biti veće, maksimalna cijena za Dubrovnik 40 tisuća kuna dok Santorini ili Venecija imaju daleko veće pristojbe.

Maro Kristić (Most) je zapitao može li se dogoditi da cruising kompanije traže da plaćaju po broju putnika umjesto po kapacitetu broda te bi se tu trebalo dodatno osigurati.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić kazala je kako se tražilo mišljenje Ministarstva, od kompanije su tražili da ima otkriju kapacitete. Kompanije su očitovale pismeno, a Grad Dubrovnik nije dobio konkretan odgovor može li se ići u naplatu turističke takse na temelju ukrcanih putnika.

Željko Raguž (Dustra) je kazao kako se na Santoriniju plaća samo privatniku, a smatra da ne bi trebalo ići u povećanje jer se u Hrvatskoj pristojba plaća na tri strane.

Krešimir Marković (Hrast) također se osvrnuo na ovu problematiku, za njega je popunjenost kapaciteta realnija slika. Tepšić je naglasila kako se 'kruz-takse' naplaćuju po kapacitetu broda.

Akt je stavljen na glasovanje te je jednoglasno usvojena peta točke Dnevnog reda. Potom je na red došao Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Grada Dubrovnika – šetnica Nika i Meda Pucića koji je također jednoglasno usvojen. Sedma točka, Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi u vlasništvu Grada Dubrovnika – šetnica Solitudo – Hotel President potom se našla pred vijećnicima.

Andro Vlahušić (nezavisni) pozdravio je ovu odluku i zapitao se koliko se kvadrata knjiži ovom odlukom? Pismeno će mu se odogovoriti, a vijećnici su jednoglasno prihvatili točku. 

20. travanj 2024 07:23