StoryEditorOCM
DubrovnikTESTIRANJE U ORDINACIJAMA

Dom zdravlja radi na kompromisnom rješenju, a dubrovački liječnik poručuje Berošu: Pravi general gine sa svojim vojnicima na terenu!

Piše Silvia Rudinović
14. siječnja 2022. - 19:00
Reakcija predsjednika KoHOM-a DNŽ, dr. Orsata Johna na testiranje na COVID-19 po ordinacijama liječnika obiteljske medicineCropix

Liječnici obiteljske medicine dobili su naputak Ministarstva zdravstva da od ponedjeljka, 17. siječnja, kreću s antigenskim testiranjem svojih pacijenata na COVID-19. Dubrovački liječnici primarne zdravstvene zaštite na ovu vijest reagirali su kao i kolege u čitavoj zemlji, ogorčeni na ministra zdravstva Vilija Beroša, upozoravaju kako su i bez testiranja preopterećeni. Uz skrb o svojim pacijentima, kroničnim bolesnicima, zaraženima, izdavanje kojekakvih potvrda, cijepe stanovništvo protiv gripe i COVID-19 bolesti, a epidemiolozi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sad su im još prenijeli svoj dio posla praćenja bliskih kontakata oboljelih od koronavirusa.

Znaju li uistinu tko koliko radi?

- To je još jedna obveza liječnika primarne zdravstvene zaštite koja nema smisla prvenstveno s obzirom na obim posla, a onda i činjenicu da nemamo uvjeta za testiranje pacijenata. Nažalost, naša politička i zdravstvena organizacija ne razumije da ne uspijevamo adekvatno zbrinjavati svoje pacijente. U normalnim zemljama su liječnici obiteljske medicine izostavljeni od ovakvih stvari kako bi mogli skrbiti o zdravlju stanovnika dok se bolnice štite od prodora virusa. Dnevno imamo između 100 i 180 kontakata dnevno, plus cijepljenje, pucamo po šavovima. Nemoguće je to više fizički, psihički ni tehnički prožvakati - komentira dr. Orsat John, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

image
Dr. Orsat John, specijalist obiteljske medicine i predsjednik KoHOM-a DNŽ
Božo Radić/HANZA MEDIA

Liječnici obiteljske medicine u Dubrovniku tijekom jutra cijepe na punktu u Sportskoj dvorani, a u popodnevnim satima rade u ordinacijama. Ministar Beroš je izjavio da je odluka donesena temeljem kalkulacija obavljenih pregleda i telefonskih konzultacija u ordinacijama, pa poručio: „…Znamo tko i koliko radi“.

- Ministar Beroš je u jednoj izjavi rekao da je on general. Pravi generali su sa svojim vojnicima na terenu i s njima ginu. Gospoda Beroš, Capak i ostali kritičari obiteljske medicine bi trebali ići po ordinacijama, vidjeti kako se i koliko radi. Treba ih pustiti da sedam dana rade u punom opsegu ovaj posao, vjerujem da bi nakon toga promijenili mišljenje, kao i gospođa Bubaš koja je sinoć u emisiji 'Otvoreno' neodgovorno rekla da su liječnici obiteljske medicine indirektno odgovorni čak i za veliki broj hospitaliziranih od COVID-a. To su strašne izjave! – izjavljuje dr. John i upozorava da suprotno dojmu koji se želi ostaviti u javnosti, ne postoji dijalog između ministarstva i liječnika na terenu.

Preostaje i noćenje u ordinaciji

Županijskom predstavniku doktora obiteljske medicine učlanjenih u KoHOM neshvatljiv je potez Zavoda za javno zdravstvo da posao praćenja bliskih kontakata zaraženih osoba prebace na odabrane liječnike kad za taj posao ne treba biti liječnik. Naime, epidemiolozi su u ovoj županiji digli ruke od praćenja kontakata, jer ne stignu kontaktirati ni zaražene. U danu s 5.550 aktivnih slučajeva zaraze u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Stožer civilne zaštite izvještava o samo 2.095 osoba u samoizolaciji, što je posve nerealna brojka.

image
Hoće li se od idućeg tjedna moći testirati na COVID-19 u Solitudu?

 
Nikola Vilic/Cropix

- U pravilu, oni sad zavedu samo osobu koja je pozitivna na PCR testu, a kontakte su prebacili nama. Uz ostale poslove, gubi se jako mnogo vremena na evidentiranje kontakata u Centralnom repozitoriju, osobito sad kad imamo ogroman broj pozitivnih i još veći broj kontakata. Pa, to je nemoguć posao! Ja još jedino mogu spavati u ordinaciji, a ne vjerujem da bih i tada sve stigao – kaže dr. John.

Dubrovački liječnik upozorava kako bi se testiranjem pacijenata sa sumnjom na COPVID-19 u čekaonicama miješali bolesni i zdravi ljudi, a medicinsko osoblje dovelo u rizik. Ukoliko bi jedna ordinacija bila primorana otići na bolovanje, dvije tisuće pacijenata ostaje bez skrbi, a godinama upozoravaju na nedostatak liječnika obiteljske medicine.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan se slaže kako je teško ispuniti tehničke uvjete za testiranje na COVID-19 po samim ordinacijama i da će preporuku koju su jutros primili od Ministarstva zdravstva nastojati do idućeg tjedna riješiti na drugačiji način.

image
Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA

I pedijatri testiraju

- Ne postoje tehnički uvjeti za testiranja u našim ordinacijama s obzirom na to kako su one koncipirane. Izuzetak su pedijatrijske ambulante koje imaju zasebne prostorije za izolaciju, a oni i sad testiraju djecu sa sumnjom na COVID-19. Kod obiteljskih liječnika, najčešće se radi o zajedničkim čekaonicama više ordinacija, bez posebnih prostora za testiranja. Na sreću, imamo svoj izdvojeni punkt u Solitudu, koji je registriran kao izdvojena ordinacija, pa ćemo najvjerojatnije testiranje organizirati tamo. Moram napomenuti da to još uvijek nije do kraja definirano – napominje Bazdan.

Ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja kaže kako je primljeni dopis o testiranju u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite naslovljen kao preporuka, iz čega bi se dalo zaključiti kako liječnici nisu obvezni provoditi testiranja. Kako navodi Bazdan, odluka se odnosi i na pedijatre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali dodaje da su prema zaprimljenoj preporuci zasad od testiranja izuzeti stomatolozi.

19. travanj 2024 22:24