StoryEditorOCM
DubrovnikRASTE BROJ STANOVNIKA

Državna tajnica Željka Josić: Dubrovnik ima izvrsne demografske mjere, posebice je dobar program ‘Dubrovačke stanogradnje‘

Piše dv
23. studenog 2021. - 13:30

Broj stanovnika u Dubrovniku raste, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne opada. Demografska slika je dobra, puno bolja nego u ostalim dijelovima Hrvatske, zaključak je sastanaka koji su Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik mato Franković danas održali s državnom tajnicom u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željkom Josić. Inače, tema sastanka bile su aktualne demografske mjere koje se provode na razini grada i županije, aktualne nacionalne demografske mjere, stambeno zbrinjavanje mladih i mladih obitelji, predškolski odgoj, položaj i problemi mladih u zajednici.

- Utvrdili smo kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo relativno dobru demografsku sliku. Svojedobno smo radili Studiju o demografskom razvoju koja je pokazala da nemamo odljev stanovništva no i kako je naše stanovništvo sve starije pa je potrebno poticati demografsku obnovu - kazao je među ostalim župan Nikola Dobroslavić naglasivši kako se treba nastaviti s mjerama jer bez ljudi nema razvoja,pa čak ni opstanka. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković pak pohvalio se kako prema posljednjim statističkim podacima broj stanovnika u gradu raste i sada iznosi 47 tisuća. To je pet tisuća više, kazao je nego prema posljednjem popisu stanovništva kada je Dubrovnik brojio 42 tisuće stanovnika.

- Vidimo to i po broju djece upisane u vrtić jer ih je sve više te je stalno potrebno povećavati vrtićke kapacitete. - Izvijestili smo državnu tajnicu i o posebnom modelu 'Dubrovačka stanogradnja' u sklopu kojeg se planira dodijeliti stanove mladim ljudima, a u budućnosti dodjeljivati financijske iznose po modelu 30 puta 30. Dakle, 30 tisuća eura godišnje za 30 mladih obitelji. Paniramo dodjeljivati zemljišta, za što je potrebno ukloniti određene zakonske barijere – kazao je

Franković dodavši kako Grad, u okviru svojih proračunskih sredstava, izdvaja oko 100 milijuna kuna na godišnjoj razini u svrhu podupiranja mladih obitelji.

Dubrovačke demografske mjere pohvalila je i državna tajnica Željka Josić. - Dubrovnik ima odlične demografske mjere i treba ih i dalje podupirati. 'Dubrovačka stanogradnja' je dobar model no treba suradnju svih drugih državnih tijela. Središnji državni ured za demografiju i mlade je već u nekoliko navrata isticalo kako, uz modele POS-ove stanogradnje i stambenog kreditiranja mladih obitelji, postoji potreba za jednim novim programom, a to je program najma stanova za mlade i mlade obitelji. Zato mi je drago što se u Dubrovniku razmišlja u tom smjeru, pogotovo zato što u gradovima uz more postoji manjak stambenih jedinica – kazala je državna tajnica za demografiju.

20. travanj 2024 03:40