StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJEDLOG UZ NOĆ MUZEJA

Dubrovački HSLS podsjeća na muzej vatrogastva na sadašnjoj lokaciji, dok čekamo ucrtavanje nove lokacije ispod Srđa

Piše DV
27. siječnja 2022. - 10:39
sjedište JVP Dubrovačkiih vatrogasaca trebalo bi u novi vatrogasni dom jednog dana preseliti ispod Srđa, dok bi u ovoj zgradi bio muzej vatrogastvaTonći Plazibat/cropix

"Ususret Noći muzeja u sklopu koje će se 28. siječnja u Muzeju hrvatskog vatrogastva održati poseban program, a uoči donošenja izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika u kojem će se, kako je to najavio gradonačelnik Mato Franković, na lokaciju na magistrali podno Srđa ponovo ucrtati lokacija za novi vatrogasni dom, dubrovački HSLS predlaže da se, nakon izgradnje i preseljenja, u postojećem vatrogasnom domu otvori Muzej dubrovačkog vatrogastva te da u novom GUP-u na toj lokaciji odredi i ta namjena te lokacije." - piše u priopćenju predsjednik dubrovačke podružnice HSLS-a Miho Baće.

"Naime, povijest dubrovačkog vatrogastva seže još od 1272. godine kada se u Statutu Dubrovačke republike upisane dvije protupožarne odredbe, od kojih je i ona da se unutar zidina zbog opasnosti od požara ne smiju graditi drvene i slamnate kuće i jedne su od najstarijih pisanih vatrogasnih zakona u Europi. 1309. godine uvedena je i odredba o organizaciji i načinu gašenja požara koja bi se mogla smatrat i Prvim Zakonom o vatrogastvu i to ne samo u Dubrovniku, a nabavljena je i oprema za gašenje požara. Zakon je čak predviđao rušenje susjednih kuća u slučaju opasnosti širenja požara. Navedeno je tek 'kap' u bogatoj arhivskoj povijesnoj građi Dubrovnika koja svjedoči o povijesti razvoju vatrogastva u našem gradu. 

Držimo da bi takvo bogato povijesno naslijeđe trebalo prezentirati široj javnosti, a boljeg mjesta od sadašnjeg vatrogasnog doma kao Muzeja dubrovačkog vatrogastva ne vidimo. Obzirom da mnoge zemlje baštine i ponose se svojom poviješću vatrogastva, koja je, bez podcjenjivanja, zasigurno siromašnija od dubrovačkog primjera, ne sumnjamo da bi interes za Muzej dubrovačkog vatrogastva na toj lokaciji bio izniman, posebice jer bi, kako se planira, tu bio stacionira određeni broj vatrogasaca zbog mogućih intervencija u povijesnoj cjelini pa bi se vidjelo kontinuirana organizacija vatrogastva do danas. Svakako u sklopu Muzeja trebala bi biti i suvenirnica u kojoj bi, obzirom na popularnost vatrogasaca , svaki posjetitelj pronašao svoju uspomenu na dubrovačke vatrogasce. Time bi suvenirnica, po uzoru na američke vatrogasce, bila i dodatni izvor financiranja Dubrovačkih vatrogasaca. 

Dubrovački HSLS ovom prigodom iskazuje punu podršku za lociranje novog vatrogasnog doma na magistrali kao i za dosadašnje ulaganje u dubrovačko vatrogastvo." - zaključuje Baće.

07. svibanj 2024 15:49