StoryEditorOCM
DubrovnikPet friendly grad

Dubrovčani su ludi za psima: Sve više građana odlučuje se na udomljavanje, broj registriranih kućnih ljubimaca stalno raste

Piše Silvia Rudinović
29. prosinca 2023. - 11:50

Nikad nije bilo popularnije ni poželjnije imati psa za kućnog ljubimca nego što je danas. U Dubrovniku su registrirana 4.224 psa. Dakle, jedan pas na svakog desetog stanovnika Dubrovnika. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji su 14.443 ‘aktivna‘ psa, službeni su podaci Ministarstva poljoprivrede.

Dok je tijekom 2022. u Dubrovniku mikročipirano 210, u 2023. mikročipiran je 221 pas. Udruge za zaštitu životinja ovih dana upozoravaju kako psi nisu blagdanski poklon za pod bor, nego odgovornost, a tko ima uvjete za skrb o životinji, neka posjeti sklonište na Grabovici. Da je sve više pasa u dubrovačkim domovima, potvrđuje veterinar Goran Bobanović-Ćolić.

- Da, to je svjetski trend. Ljudi su sve otuđeniji, a kućni ljubimci uistinu postaju čovjekov najbolji prijatelj. Dubrovčani su vrlo odgovorni vlasnici pasa. Razumiju da pas nije igračka, nego živo biće koje će s njima živjeti 10, 15 godina i tako se uistinu ponašaju. Sve više su skloni udomiti psa iz skloništa. Shvaćaju da ne treba kupovati skupocjene pse s rodovnikom. Danas smo u ambulanti imali kujicu koja je udomljena iz novog skloništa na Grabovici – kaže dr. med. vet. Bobanović-Ćolić.

Koncem godine, konačno je otvoreno Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik koje se nalazi na Grabovici. Svakodnevno su otvoreni za posjetitelje i redovito na društvenim mrežama objavljuju informacije o udomljenu pasa iz ovog azila.

Iako većina vodi računa o svom ljubimcu i poštuje zakone i komunalni red, na dubrovačkim ulicama je uočljivo da postoje i oni koji ne skupljaju izmet za svojim psom. Vlasnici pasa, s druge strane, primjećuju da nema dovoljno spremnika za odlaganje vrećica s izmetom.

- Dok u Zagrebu imaju nasip i mnogo igrališta namijenjenih psima, Dubrovnik je mali grad u kojem nema dovoljno parkova i površina za šetanje i istrčavanje pasa – kaže Bobanović-Ćolić.

Uz jedan park u Mokošici, Dubrovnik ima i ‘pet friendly‘ kupalište Mandrač.

28. travanj 2024 04:31