StoryEditorOCM
DubrovnikKorona je još tu!

Epidemiolozima je teško predvidjeti kakva nas zima očekuje. Post-COVID kao dijagnoza je s pojavom omikrona u padu, no evo na što treba obratiti pažnju

Piše Silvia Rudinović
4. studenog 2022. - 21:27

Na današnji dan prošle godine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je zabilježeno 237 slučajeva novozaraženih koronavirusom, 56 osoba s COVID-om je bilo hospitalizirano, od toga osmero na respiratoru. Ove je godine situacija značajno povoljnija. Stožer civilne zaštite svakih sedam dana javlja o epidemiološkoj slici u županiji pa smo tako u čitavom prošlom tjednu imali 110 slučajeva, a u dubrovačkoj je bolnici ležalo sedmero zaraženih pacijenata. O COVID-u se sve manje govori. Liječnici kažu kako to ne čudi s obzirom na blažu kliničku sliku omikron varijante koja je prevladala, a polako se poboljšava i stanje s post-COVID sindromom.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Post-COVID kao dijagnoza je s pojavom omikron varijante nešto u padu. Međutim, ranije, za vrijeme epidemije jače viruletnim sojevima, post-COVID je bio dosta čest u smislu dugotrajnog umora, zaduhe, kašlja, glavobolje, smušenosti, gubitka mirisa i okusa i ostalih neuroloških tegoba, ubrzanog rada srca – kaže dr. Orsat John, specijalist obiteljske medicine.

Epidemiolozima je teško predvidjeti kakva nas zima očekuje, sve ovisi hoće li se ponovno javiti neka nova varijanta virusa.

image

Voditelj Službe za epidemiologiju Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić

Denis Jerkovic/Cropix

- Sada uglavnom imamo samo lakše slučajeve pozitivnih na SARS-CoV-2 koji dva, tri dana imaju povišenu tjelesnu temperaturu i grlobolju, a rijetko tko završi u bolnici s upalom pluća. Ukoliko omikron i dalje bude dominirao, imat ćemo povoljnu epidemiološku situaciju. Međutim, dolazi nam zima, manje ćemo se kretati i više boraviti u zatvorenim prostorima, dođe li do promjene soja virusa možemo očekivati veći broj oboljelih. Dobar je znak što smo dosad imali okupljanja većeg broja ljudi, povratak u školu i na fakultete, a nije bilo većeg broja zaraženih. Dosad su nam i vremenske prilike išle naruku – kaže dr. Miljenko Ljubić, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Trenutačno imamo 123 aktivna slučaja zaraze, od kojih je gotovo polovica u Dubrovniku

Duje Klaric/Cropix

Dr. Ljubić podsjeća na važnost cijepljenja. Odaziv je jako mali, samo 30-ak osoba tjedno primi treću ili četvrtu dozu cjepiva protiv COVID-a.

image

Voditelj Službe za epidemiologiju Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić

Denis Jerkovic/Cropix

Inače, Dubrovačko-neretvanska županija bliži se brojci od 50 tisuća slučajeva zaraze od početka epidemije (49.920). U tom razdoblju, u protekle dvije godine i deset mjeseci, u ovoj županiji je preminulo 335 osoba od ili uz COVID. Trenutačno imamo 123 aktivna slučaja zaraze, od kojih je gotovo polovica u Dubrovniku.

Stiglo cjepivo za gripu

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zaprimo je 12.000 doza cjepiva protiv gripe za sezonu 2022./2023. godinu. Od toga, 4.800 doza je za dubrovački epidemiološki odjel, 2.600 ide za Metković, 2.400 za Korčulu, a 1.400 za Ploče. U prošloj sezoni gripe, od 14.720 zaprimljenih doza, utrošeno je 7.535. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje je besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave, odnosno kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta.

29. travanj 2024 18:19