StoryEditorOCM
DubrovnikTraje samo tri dana

Festanjuli o ovogodišnjoj Festi sv. Vlaha: Uzeli smo godišnji odmor, drugačije ne bi stigli, ima obaveza!

Piše GB, KF
19. siječnja 2024. - 21:30

Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije održava se po 1052. put. Ove godine traje tri dana što je i najkraće moguće. No bilo je i bit će trodnevnih Festa jer se kalendarski duljina festa ponavlja od tri do najdulje devet dana. Primjerice, Festa 2018. trajala je koliko će i predstojeća, dok je godinu nakon trajala najdulje moguće. Slično će biti iduće 2025. godine, kada će Festa trajati osam dana. No, koliko god duga bila Festa našeg moćnog nebeskog zaštitnika, biskupa i mučenika sv. Vlaha, pripreme oko Feste su iste, a kako bi sve proteklo u savršenom redu o tome, uz pomoć odozgor, brinu festanjuli ili svetkovnici.

Proglas i Program Feste kojeg potpisuju ovogodišnji festanjuli kapetan Perica Baletić i obrtnik Vladimir Buć s rektorom crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom i dubrovačkim biskupom Rokom Glasnovićem je objavljen, a predstoji da ih festanjuli nose po župama Dubrovačke biskupije i raznim institucijama te tako svekoliki puk pozovu na sudjelovanje na Festi. 

image

Festanjuli Vladimir Buć i Perica Baletić

Tonci Plazibat/Cropix

- Pripreme su se zahuktale. Od ponedjeljka krećemo nositi proglas, pozivati na Festu. Tu su i događanja uz sv. Vlaha, sudjelovanje na svim susretima, tribinama, stalno se nešto događa – kaže nam festanjul iz reda obrtnika Vladimir Buć. Na pitanje stižu li ovogodišnji festanjuli uskladiti poslovne obveze i one svetkovnika Feste, odgovara:

- Stiže se sve, uzeli smo godišnji odmor, drugačije ne bi stigli, ima obaveza. Nije ovo mala stvar, puno znači, čast je. A naporno sigurno nije jer kad ti je nešto drago, pri srcu, ništa nije teško – kaže festanjul zanatlija.

Kapetan Perica Baletić, festanjul iz reda pomoraca, među obvezama oko organizacije Feste ističe kako je osnovno pripremiti Proglas i Program za Festu sv. Vlaha.

- To je baš specifično. Uz pomoć rektora crkve sv. Vlaha festanjuli naprave Proglas koji se tiska s Programom Feste i onda ih se nosi od konavoske Prevlake do Ponikava i po Elafitskim otocima. Također, festanjuli i Bratovština sv. Vlaha se sastaju svaki ponedjeljak, raspravlja se o tehničkim i svjetovnim obavezama – kaže festanjul pomorac.

image

Festa dubrovačkog parca

Bozo Radic/Cropix

Dosta toga treba uskladiti da cijela Festa protekne kako treba: od procesije, puka, gostiju, pripreme za doček barjaka, koordinacije s trombunjerima, otvaranja i zatvaranja Feste. Ove je godine posebno izazovno organizirati procesiju gradskim ulicama zbog radova oko Onofrijeve fontane i na Stradunu što će ‘malo poremetiti plan same procesije ali mislim da će biti dovoljno mjesta da procesija prođe svojim uobičajenim putem‘.

- Na ono što možemo utjecati potrudit ćemo se da bude dobro, a dragi Bog i sv. Vlaho će učiniti da vrijeme bude najbolje moguće – kaže Baletić.

Još malo je do Feste svetog Vlaha, a zanimljivo je da počinje i završava baš na dane vikenda, u subotu i nedjelju, 3. i 4. veljače. S obzirom na važeće zakonske propise o neradnim nedjeljama i zatvorenim trgovinama za praznike i blagdane, zanimalo nas je hoće li se omogućiti kakva ekstra prodaja na otvorenom za brojne hodočasnike posjetitelje. Naime, puk i gosti navikli su se za Festu što kupiti na sajmu.

image

Festa dubrovačkog parca

Bozo Radic/Cropix

- Grad Dubrovnik će nedjelju 4. veljače 2024., dan po svetom Vlahu, proglasiti sajmenim danom. Budući da se tradicionalno, o Festi sv Vlaha, organizira sajmena prodaja na otvorenom na više lokacija, iskoristit ćemo mogućnost proglašavanja te nedjelje sajmenim danom. Ovakve odluke donosit ćemo prigodno, u iznimnim situacijama poput ove, u okviru organizacije javnih događanja. Dosad je to učinjeno ovo ljeto za organizaciju Gruške noći – ističu u dubrovačkoj gradskoj upravi i nastavljaju:

- Ne namjerava se donositi odluka koja bi vrijedila za sve nedjelje s obzirom kako u tom slučaju dozvolu za rad isključivo i jedino imaju štandovi na javnim površinama, a kako je Grad prije šest godina smanjio broj takvih gospodarskih subjekata da bi oslobodio pješačke koridore za građane, primjena ove odluke imala bi efekt na vrlo mali broj gospodarstvenika - procijenili su iz Grada Dubrovnika.

28. travanj 2024 14:30