StoryEditorOCM
DubrovnikŽuto, kafeno a i masno

Fleka na plaštu tvrđave sv. Ivana: Iz DPDS-a objašnjavaju što se dogodilo i kako će se riješiti nečistoće

Piše Kristina Filičić
17. rujna 2024. - 13:20

Na plaštu tvrđave sv. Ivana u staroj gradskoj luci, na dijelu s kojeg su nedavno dignute skele postavljene zbog radova čišćenja i fugiranja, pojavila se poveća žutosmeđa mrlja. Čuđenje sugrađana nije izostalo pa smo u Društvu prijatelja dubrovačke starine koje skrbi o dubrovačkoj baštini provjerili uslijed čeka je došlo do onečišćenja dijela plašta iza drvenih klupa.

Na Svetom Ivanu su u tijeku dva zahvata koja se odvijaju istovremeno. Prva faza čišćenja plašta, promjene fuga i eventualno, ako je potrebno, zamjena klesanaca je završena, kaže nam predsjednik DPDS-a Vedran Kosović. Skela je pomaknuta prema Porporeli kako bi se nastavilo sa spomenutim projektom, a ovaj drugi je promjena hidroizolacije na taraci tvrđave.

image
Kf/

- Prva faza hidroizolacije je napravljena, maknuta je stara bitumenska izolacija i stavljena je nova, krenulo se u drugu fazu. Taraca je velika i ne može se pristupiti radovima odjednom, nego su se odvijali u logičnim etapama kako bi se posjetiteljima omogućio kružni prolaz zidinama. Kiša je došla u najgorem mogućem trenutku kad se otvorilo kameno popločenje a ta stara bitumenska izolacija ostala izložena. Jaka kiša prošlog tjedna je isprala tu staru izolaciju koja je pala dole i šporkala očišćeni dio zida – kaže Kosović. Pojašnjava kako se u sanaciju izolacije išlo jer se onečišćenje plašta događalo i prije samo ‘malo pomalo na svim izljevnim mjestima s tvrđave‘.

image
Kf/

- Ta stara bitumenska izolacija je jednostavno dotrajala, pomalo se topila i šporkavala zidine. Nakon prve oborine pristupilo se odmah čišćenju plašta sv. Ivana, probalo se metodama koje su dopuštene od strane konzervatora i uspjeli smo očistiti, ali nakon toga smo imali još jednu kišu koja je dodatno šporkala zidine – kaže prvi čovjek DPDS-a pa nastavlja:

- Pristupit će se čišćenju plašta i uspješno će se očistiti, znam nije lijepo za vidjet ali to je operativna stvar koja se dogodila i sanirat će se. Radimo na tome da nam se to više ne događa pa trenutno izvođač poduzima sve što treba na tvrđavi. Stara bitumenska izolacija je bila otvorena, zato je i došlo do ovoga, to je rizik posla ali smo i išli u izmjenu izolacije da nam se više ne događa šporkavanje plašta, da ubuduće tih problema nemamo.

17. rujan 2024 13:21