StoryEditorOCM
DubrovnikVIJEĆNIČKA PITANJA

Franković o jučerašnjoj presici SDP-a: ‘Toliku nevjerodostojnost nisam vidio dosad, vjerujem da su se stari eminentni SDP-ovci jučer sramili‘

Piše kf
8. ožujka 2022. - 10:55

Počela je deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika sa točaka dnevnog reda. Prisutno je  21 vijećnika, s tim da je Krešo Marković online. Predsjednik GV Marko Potrebica na početku je čestitao Međunarodni dan žena, izrazio sućut obitelji preminulog don Stanka Lasića te uputio podršku ukrajinskom narodu.

Nakon jednoglasnog prihvaćanja dnevnog reda uz nadopunu s točkama o dodatku ugovora o zakupu vile Čingrije i davanje ovlasti gradonačelniku u postupku izdavanja građevinske dozvole da može dati suglasnost za rekonstrukciju Vile Čingrije, imenovanje ravnatelja javne ustanove dubrovačke knjižnice te prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja Dubrovačkih muzeja.

Početak sjednice rezerviran je za vijećnička pitanja.

Vijećnika Blaža Peza zanimalo je sve o kupnji TUP-a. Nakon što je čestitao dan žena gradonačelnik Mato Franković najprije je naglasio kako je u 'gradskoj upravi 57 posto zaposlenica, 60 posto pročelnika su žene, u javnim ustanovama 54 posto je ravnateljica.

- Definitivno u našem gradu rukovodeće pozicije u gradskoj upravi, društvima i u školama ženska snaga vlada.

Potom se osvrnuo na kupnju TUP-a:

- Jučer je bio tužan dan za SDP u Gradu. Svjedočili smo presici te stranke u kojoj se citirao zakon koji više nije na snazi. 1. siječnja je stupio novi zakon o proračunu i svi stavci i članci koji su citirani na presici su neistiniti. Toliku nevjerodostojnost nisam do sada, vjerujem da su se stari eminentni SDP-ovci jučer sramili. Predsjednik SDP-a je poslao priopćenje vjerojatno zaboravio nešto reći na presici. Što se tiče teza je li kupnja društva UTD Ragusa odnosno davanje zadužnica od strane NO društva UTD Ragusa kao potvrdu kupnje bilo legitimno, bilo je opravdano, legitimno i zakonito. Je li prvi put da je neko društvo dalo zadužnice, nije. Je li se to događalo u mandatu mog prethodnika Andra Vlahušića, jest. Kada? Zadužnice koje su dane a o njima nije dalo suglasnost Gradsko vijeće nego Nadzorni odbor društva Libertas je zadužnica na pet milijuna kuna, nakon toga je isto to društvo Libertas u istom mandatu Vlahušića dalo zadužicu na 8 milijuna kuna isto to društvo je dalo treću zadužnicu na 5 milijuna kuna. Libertas je otvorilo minuse po računima kako bi izbjeglo davanje suglasnosti GV-a za kapitalnu investiciju prelaska u Komolac i zadužilo se za iznos 21 milijun kuna, sve sukladno zakonu. Za zadužnice društvima nije trebala suglasnost GV-a osim kad su dio kreditnog zaduženja onda idu na GV. Zakonito i ispravno sto posto. Iz kojeg razloga neki ljudi to ne žele ne znam.

Sljedeće Pezovo pitanje bilo je o vrtićima i dostatnom kapacitetu.

- Što se tiče vtića ono što moramo reći je da imamo velike potrebe za upisom u vrtiće iako smo otvorili 13 novih grupa i vrtićke kapacitete. Imamo veća traženja što je slatki problem. Kako bi kratkoročno riješili taj problem ulazimo u najam prostora u Pilama proširujemo Vrtić Pile u suradnj is čansima iz Pila i tamo ćemo vrlo skoro obnoviti te prostore i riješiti piutnje ptoblema vezanog za liste. S time se neće riješiti cijeli problem međutim novo europsko programsko razdoblje donosi i nova sredstva. Grad ima ishođenu građevinsku dozvolu za vrtić u Mokošici čim dobijemo sredstva idejno rješenje za vrtić u Komoluc ministarstvo će financirati propjektu dokumentaciju i izgradnju. S HEP-om imamo dogovor da otkupimo njihovu zgradu u Gružu i tamo jednom napravimo vrtić.

Olgu Muratti (SUH) zanimalo je kako napreduju radovi na izgradnji škole u staroj gradskoj jezgri hoće li biti spremna na jesen?

Franković: Radovi odlično napreduju. Imali smo dodatne zahtjeve konzervatora prilikom izvođenja radova i škola neće biti gotova do rujna. Ni kroz planove i kroz ugovor nije bilo planirano da bude gotovo u rujnu, možda oko listopada. Preseljenje djece smo planirali nakon polugodišta iduće školske godine, međutim postoji razmišljanje da bi preseljenje trebalo početi s početkom školske godine.

Andro Vlahušić (nezavisni): Svjedoci smo lošeg stanja gradskih zidina, Hoćete li tražiti od DPDS da uputi GV na uvid pet godina rada i hoće li komunalneslužbe napravit zapisnik o stanju zidina

Mato Franković: Ima jedna stara poslovica 'žuri polako'. Vaša zaljubljenost prema njima je donijela uz manji niz negativnih stvari i pluseve. DPDS je došao u fokus promatranja i jednim dijelom je to omogućilo da imamo bolje financijske uvjete. Dobar ste put prokrčili ali mi moramo raiti fino uljepšavanje svega kako bi u konačnici bilo na korist grada. Društvo je dobro održavalo spomeničku baštinu i od njega ne smijemo odustati jer je DPDS potreban i dobar za grad kao takav.

Vlahušića je zanimalo zašto je obnova gruške tržice sada stoji 18 milijuna kuna. O tržnici Gruž Franković je podsjetio da je tvrtka Sanitat 2017. raspisala javnu nabavu za tržnicu bez da je tada imala građevinsku dozvolu.

- Nije pobijedio Valentin Dujmović nego ja i prekinuto sve. Što se tiče procijenjene vrijednosti postoje ovlaštene osobe koje procjenjuju ja nisam taj. Uistinu sam zatražio od direktorice Sanitata detaljan izvještaj zbog čega je došlo do korekcije cijene i čekam da mi se kaže zašto je procijenjena virjednost povećna u odnosu na onu prije. Što se to promijenilo na tržištu? Pročelnica UO za izgradnju kaže kako je cijena čelika u odnosu na razdoblje od mjesec dana još više skočila. Sve se povećava. Energenti divljaju. Procijenjena vrijednost je procijenjena vrijednost. Nije prvi put da je Grad odustao od javne nabave jer mu se činilo da je preskupo.

20. travanj 2024 05:26