‘Evidentno je proljeće‘, napisao je aktualni glasnogovornik gradskog autoprijevoznika ‘Libertas‘ Nilša Grljević uz fotografije i video pčela u letu oko košnica na svom fb profilu.
Tijekom proljeća, naime, vrijeme je sve toplije, a populacija zajednice ubrzano se širi pa se udio mladih pčela povećava. Pčele sakupljačice sve intenzivnije izlijeću iz košnica i skupljaju nektar i pelud.
Strpljenje
Nikša se u slobodno vrijeme bavi pčelarstvom, a počeo je silom prilika, nakon što mu je otac preminuo, a košnice ostale njemu na brigu. Pčele drži u Dubrovačkom primorju, u selu Ošlje. Udaljeno je 60-tak kilometara od Mokošice, gdje živi, ali mu nije problem skoro svaki vikend sjesti u auto i uputiti se provjeriti pčele i košnice.
Na pitanje koje su vještine potrebne da bi se postalo pčelar, Nikša ističe strpljenje i puno volje, a u svakom slučaju dobro je ne biti alergičan.
- Oko njih treba raditi polako, uvijek smireno. Ne idem u pčele po buri i uvijek koristim dimilicu - odgovara na pitanje kako ih smiri kad im prilazi košnicama koje su im dom.
Drvena žlica
Med koji dobiva je izrazito kvalitetan jer dolazi iz čiste prirode, vrca ga sam i doručkuje svaki dan.
- Med ovisi o paši, o onome što priroda da. Uglavnom je to med od pelina/kadulje, vrijeska, drijena, drače... Jedem ga svako jutro, natašte, po jednu drvenu žlicu - savjetuje iskusni pčelar.