StoryEditorOCM
DubrovnikOGLASILI SE IZ MINISTARSTVA

Ivan Alduk novi je pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Evo iz kojih razlogaje smijenjen Antun Baće

Piše dv
14. travnja 2023. - 16:13

"Kao što smo već izvijestili javnost, podsjećamo da je na temelju Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o državnim službenicima i Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva kulture i medija, ministrica dr.sc. Nina Obuljen Koržinek donijela Rješenje o premještaju državnog službenika  dr.sc. Antuna Baće s mjesta pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju u Upravi za zaštitu kulturne baštine na radno mjesto višeg stručnog savjetnika – konzervatora za nepokretna kulturna dobra u istom Konzervatorskom odjelu.

Ministrica je istodobno donijela i Odluku kojom se ovlašćuje službenik dr.sc. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskome, za obavljanje poslova i zadaća te potpisivanje svih akata iz djelokruga rada pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, s datumom 12. travnjem 2023. do popunjavanja upražnjenog radnog mjesta pročelnika.

Riječ je o internoj proceduri premještaja državnog službenika unutar tijela državne uprave, a kako kolega Baće nastavlja raditi u Odjelu, nismo do sada imali namjeru javno iznositi razloge premještaja. No slijedom medijskih interpretacija, a posebno neprimjerenog istupa jedne lokalne političke stranke u kojem je iznesen niz neistina i spornih interpretacija, prisiljeni smo reagirati.

S obzirom na to da Ministarstvo kulture i medija sve postupke provodi u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, s ciljem zaštite i očuvanja kulturne baštine na području koje je u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, promjena na čelnom mjestu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku provedena je ponajprije s ciljem rješavanja problema postupanja, posebno primjerenije dinamike rješavanja velikog broja postupaka te uspostave odgovarajuće komunikacije i pružanja stručne pomoći vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara. Ministarstvo kulture i medija inzistira na ujednačavanju praksi i postupanja u svim konzervatorskim odjelima zbog čega i upućujemo smjernice i upute o postupanju koje se moraju slijediti u svim regionalnim odjelima. To je važno zbog ujednačenog načina postupanja, predvidljivosti postupanja konzervatorske službe kao i pravne sigurnosti koju smo kao javni sustav dužni pružiti građanima.

U slučaju Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, uz brojna unaprjeđenja rada Odjela uočena u protekle tri godine, pojavili su se problemi vezani uz neargumentirano usporavanje izdavanja akata ili zaustavljanja radova za koja su bila osigurana značajna javna sredstva ili sredstva DPDS-a i druga. Ovakva postupanja su u suprotnosti sa smjernicama koje konzervatorskim odjelima upućuje Uprava za zaštitu kulturne baštine u formi pisanih i usmenih naputaka.  Ministarstvo je u posljednjih godinu dana zaprimilo niz predstavki građana, vlasnika kulturnih dobara vezanih uz nemogućnost dobivanja informacija i nedostupnost Odjela. Uloga Konzervatorskog odjela je donositi stručne odluke. Ukoliko je riječ o složenim predmetima oni se raspravljaju s glavnim konzervatorom, na kolegijima Uprave ili sjednicama Vijeća za kulturna dobra. Nije prihvatljivo stvaranje okruženja neizvjesnosti vezano uz projekte koji traže donošenje odluka, a ni na koji način nisu u neskladu s održivim korištenjem kulturne baštine.

Ministrica kulture i medija ovlastila je stoga Ivana Alduka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Imotskom koji je pokazao iznimne rezultate u dosadašnjem radu i koji ima zadaću pomoći u ubrzavanju procedura i usuglašavanju rada KO Dubrovnik s načinom rada u ostalim konzervatorskim odjelima. Isto tako, očekuje se od pročelnika Alduka unaprjeđenje komunikacije i suradnje Konzervatorskog odjela sa svim tijelima i jedinicama državne uprave i lokalne samouprave, odnosno vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara na području njegove nadležnosti.

Na koncu, iznimno su zlonamjerne interpretacije i insinuacije o pogodovanju investitorima, projektantima ili bilo kome drugome, jer su konzervatori partneri u pronalaženju rješenja na dobrobit očuvanja naslijeđenih kulturnih dobara. Svi djelatnici KO Dubrovnik uključujući dosadašnjeg pročelnika, nastavljaju raditi svoje poslove stručno i predano kao i do sada, a uloga pročelnika Alduka je da taj rad učini učinkovitijim i odgovornijim prema građanima", stoji u priopćenju Ministarstva kulture i medija.

29. travanj 2024 09:59