StoryEditorOCM
DubrovnikRUPA U KINESKOM ZIDU |

FOTO/IZ GRADSKOG KOTARA MONTOVJERNA PORUČUJU: Dugo guramo taj projekt, gradonačelniku se svidjelo, ali ne događa se ništa!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
20. listopada 2021. - 07:28

Kad bi se ulica Kneza Branimira ili poznatiji 'Kineski zid' spojio s Čokolinom, bilo bi to ogromno olakšanje za ovaj dio grada kroz koji je često jako teško proći automobilom. Navodno je i vozilo Hitne pomoći ondje 'zapelo' u ponedjeljak.

Odavno se priča o povezivanju tih dvaju cesta, što bi značilo odušak za ovaj dio grada i ulicu gdje se stanari parkiraju s obje strane, a okretanje je moguće samo na samom dnu prometnice. Kad Dubrovčanima netko spomene Kineski zid i parkiranje, uhvate se za glavu. Uspoređuju je često s ulicom Janka Bobetka u Gružu (nekadašnjom Stjepana Cvijića), koja je približno tako 'jeziva' kao ova. Koliko je samo ogrebotina i slomljenih retrovizora bilo na ovom potezu, a ljudi jednostavno nemaju drugo rješenje.

Stanovnici Montovjerne već su siti obećanja koja se nikad ne ostvare.

- Ako dođem doma u večernjim satima, mogu se 'slikati' – rekla nam je jedna stanarka Kineskog zida. – O tom projektu već se dugo govori, ali nitko da je došao i prišao. Hoće li, ne znam, ne vjerujem ništa dok ne vidim – rekla je i otišla pješke prema Čokolinu.

image
Zakrčena prometnica u dubrovačkom naselju 'Kineski zid'
Božo Radić/cropix

Zašto se to spajanje dosad nije realiziralo, pitali smo Grad Dubrovnik, ali do navedenog roka nismo dobili odgovor.

Stoga smo kontaktirali predsjednika Gradskog kotara Montovjerna Ariela Žitkovića, koji ni sam ne zna što više učiniti i zašto je projekt, koji im toliko znači, 'zapeo'. 

- Nema ništa novo, a to nisu dobre vijesti – rekao je Žitković. – Taj projekt guramo već dulje vrijeme, ali, na žalost, nema nekog pomaka da ga ja vidim. Gdje je zapelo, ne znam.

Zemlja preko koje bi se izgradio spoj tih dviju ulica ima više vlasnika, otkriva nam Žitković, pa nabraja:

- Jedan dio pripada Sveučilištu, jedan dio nekim zgradama, dio Gradu i dio privatnom vlasniku. No, postoji način kako se nešto rješava ako je od javnog interesa. Samo treba pokrenuti postupak, a za postupak treba neka dokumentacija. Jesu li oni napravili dokumentaciju, iskreno, ne znam – naglasio je Arile Žitković.

image
Zakrčena prometnica u dubrovačkom naselju 'Kineski zid'
Božo Radić/cropix

- Znam da su za dokumentaciju pare bile izdvojene, a je li se stvarno u to pošlo, ne znam. Baš dugo guramo taj projekt, i gradonačelnik je svojevremeno bio na licu mjesta i svidjela mu se ideja koja bi riješila sve. Spominjao je to više puta u afirmativnom smislu i stvarno ne znam zašto se ništa ne događa. Volio bih i ja da znam! Kad god imam priliku, pitam. Ne znam je li to zbog nedostatka novca. Znam da postupak ide da se prvo, nakon elaborata, dobije lokacijska dozvola, jer ne vidim zašto se ne bi dobila. Na temelju toga se radi izvlaštenje i napravi se ta cesta. Svima je to u interesu, svi su to pozdravili i rekli odlična je ideja, ali ne događa se ništa – zaključio je Žitković.

20. travanj 2024 13:07