StoryEditorOCM
DubrovnikUređenje ljetnikovca Skočibuha prošlo bez znanja konzervatora

Iznad 500 godina stare balustrade montirali klimu, a stropne oslike - prebojali!

Piše Gabrijela Bijelić
16. studenog 2023. - 11:09

Hrvati iz Australije kupili su na Šipanu ljetnikovac Vice Stjepovića Skočibuhe iz 16. stoljeća i preuredili ga po strogim konzervatorskim smjernicama, pazeći na svaki detalj. Rušenje i nadogradnja, uvođenje novih materijala i otvora nisu dolazili u obzir na nekretnini i interijeru pod zaštitom. Priča o adaptaciji ladanjskog zdanja u Suđurđu kao pohvalan primjer očuvanja baštine proteklih dana pozitivno je odjeknula u javnosti. No, nisu baš svi dobro prihvatili zahvate na vrijednom kulturno-povijesnom nasljeđu.

Odvodne cijevi na fasadi

Nedugo nakon objave vijesti u prilogu Jutarnjeg Dom&dizajn, skupina mještana Šipana u otvorenom je pismu kritizirala radove na povijesnom zdanju, iskazavši sumnju da je (pre)uređenje odrađeno bez konzultacija sa strukom i mimo propisanih uvjeta:

image

Ljetnikovac Vice Stjepovića Skočibuhe iz 16. stoljeća u Suđurđu

Ahmet Kalajdžić

- Družeći se s izvođačima radova prilikom uređenja doznali smo da oni nemaju dozvole za rad na zaštićenim objektima, te da ih nitko ne nadgleda. Pitamo se koje su institucije dale odobrenje za uređenje ljetnikovca, koji su uvjeti određeni tim odobrenjem i jesu li ih se izvođači pridržavali za vrijeme novog uređenja. Točnije, jesu li nadležni dopustili štemanje i ispunu neprimjerenim materijalima cijelog južnog fasadnog zida koji gleda na kapelicu. Jesu li dopustili uklanjanje originalnih drvenih vrata na zidnom ormaru, odnosno zidnog očuvanog frižidera iz 16. stoljeća u donjoj saloči do velikog pila? - negoduju potpisnici pisma kojima je zasmetalo i vješanje cijevi za odvodnju po fasadi te bojanje jedinih očuvanih stropnih bordura bojom za zid bez prethodnog postavljanja zaštitnog premaza.

- Postoji li odobrenje nadležnih za bušenje sobnih plafona s ostacima freski radi postavljanja rashladnih uređaja, je li struka odobrila postavljanje klima na jedinu očuvanu balustradu iz 16. stoljeća na Mediteranu ? - pitaju se nezadovoljnici koji ističu kako im je cilj zaštititi kulturnu baštinu od budućih tzv. uređivača. Na prozivke upućene na njezinu adresu, odgovorila je zagrebačka dizajnerica i agentica za promet nekretninama Edita Kelečević kojoj je povjereno uređenje kompleksa.

image

Dio izvorne balustrade iz 16. st ‘ukrašen‘ modernim klima uređajem

Čitatelj

- Angažirali su nas vlasnici, mijenjan je samo namještaj, zamijenjen je novim, funkcionalnim za vlasnike. Svi komadi starog namještaja i određenih pojedinačnih komada su po preporuci Marije Goravice, predstavljena nam kao netko tko je iz restauratorskog dijela, sačuvani. Neki su spremljeni i dalje u ljetnikovcu, a neki su spremljeni na čuvanje u samostan na otoku. Sve je to organizirala i prenijela Marija Goravica. Niti jedan konstruktivni ili fiksni dio ljetnikovca i pratećih objekata te vrta i okruženja nije diran, kao niti postojeće instalacije – poručila je Kelečević.

Ministarstvo kulture: Radimo očevid

Kontaktirali smo i Mariju Goravicu koja se suzdržala od komentara, rekla je tek da je kao kućepaziteljica imala ključeve Skočibuhe i upozorila da se ništa od starine tamo ne smije dirati. O preuređenju ljetnikovca u Suđurđu očitovali su se i iz Ministarstva kulture i medija RH:- Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije bio upoznat s navodnim radovima uređenja ljetnikovca Vice Stjepovića Skočibuhe na otoku Šipanu. Nakon objave članka o preuređenju zdanja u medijima, konzervatori su pokrenuli uobičajeni proces očevida kulturnog dobra. Nakon njihovog stručnog izvida stvarnog stanja kulturnog dobra, odredit će se eventualno potrebno daljnje postupanje – izvijestili su iz Ministarstva na temu radova na Skočibuhi koja se s pripadajućim zemljištem, toretom i manjim objektima vodi kao vlasništvo australskih Hrvata Marca Mitchellea Brajdića i Gordana Marolta. Nije isključeno da će se u dogledno vrijeme promijeniti titular jer nam otočani kažu kako će ljetnikovac uskoro na prodaju.

image

Glasnogovornica Ministarstva kulture i medija Renata Margaretić Urlić: Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije bio upoznat s navodnim radovima

Cropix

Uskoro će na prodaju

Priče Šipanaca o prodaji Skočibuhe posredstvom dubrovačke agencije za nekretnine Libertas inženjering pokazale su se istinitima. Vlasnik agencije Goran Pikunić potvrdio nam je kako će za kompleks od 800 četvornih metara stambenog prostora s više od 3 tisuće ‘kvadrata’ pripadajućeg zemljišta ekskluzivno tražiti novog vlasnika:

- Interes je već iskazalo tri do četiri potencijalna kupca, među njima su i domaći i stranci – rekao nam je Pikunić i dodao kako su, s obzirom da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, dužni prethodno ponuditi Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ljetnikovac na prvokup.

Svidio se i katarskom emiru

Prije australskih Hrvata ljetnikovac u Suđurđu bio je u vlasništvu obitelji Marušić, Gordane i Tončija, stomatologa iz Splita. Oni su ruševni ljetnikovac kupili i obnavljali šest godina. Entuzijazam i trud supružnika Marušić rezulčtirao je nagradom Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice koja je zdanje proglasila najoriginalnijom turističkom ponudom na Jadranu. Marušići su uz dozvolu Ministarstva kulture tada otvorili kompleks za obilazak turistima. Jedan od najreprezentativnijih objekata iz razdoblja vladavine Dubrovačke Republike prije desetak godina je za posjeta Elafitima pohvalio i katarski emir, šeik Hamad Bin Kalifa al-Tania.

26. travanj 2024 17:30