stdClass Object ( [id] => 504782 [title] => Javna garaža je mačji kašalj prema pročistaču! [alias] => javna-garaza-je-macji-kasalj-prema-procistacu [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić je podnijevši izvješće o groblju Dubac rekla da suvlasnički odnos ne prati i financijski:- Bile su nužne izmjene dozvola te hortikulturno rješenje nije kao što je zamišljeno. Tijekom gradnje potpornih zidova dijelom se mijenjao projekt. Kad smo preuzeli vlast to je bila kompleksna priča, a gradilište nameće puno zahvata koji se javljaju na dnevnoj bazi. Problemi će biti potporni zid kao megazahvat, a već sada se javljaju problemi od npr. 9.000 kubika iskopa više nego je planirano te smo zatražili mišljenje od Građevinskog fakulteta i odlučit ćemo o mogućem raskidu ugovora. U budućnosti ćemo o ovome još razgovarati, ali držimo da zahtjev za svako dodatno plaćanje nije opravdan. Tek nas čekaju gradnja sanitarnih i ostalih objekata, grobnica i parkirališnih zona- rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić da bi predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pohvalio takvo detaljno izvješće i naglasio da će Grad Dubrovnik platiti iz proračuna oko 100 milijuna kuna, što je vrlo ozbiljna investicija i pozvao direktora te zaposlenike da se javljao na telefone i odgovaraju na brojne upite sugrađana o sudbini i tijeku realizacije groblja.

-Obzirom na sve probleme rok namjerno nisam spomenula- dodala je Tokić da bi nakon dužeg uvoda direktor Groblja Dubac Đuro Lonza ipak dao neke konkretne podatke i naglasio značaj izgradnje i suradnje općine Župa dubrovačka i gradske uprave Dubrovnika:
- Prema ugovoru grada i općine 76 posto grobnih mjesta pripast će građanima Dubrovnika i analogno tome je i financiranje. Do sada je uloženo 54 milijuna, a od toga oko 24 milijuna kuna u otkup zemljišta- rekla je a vijećnik Vido Bogdanović ukazao da su uvijek problemi neki zidovi:- Ovo je zbog ljudi važan projekt, ali kako ćemo graditi važnije projekte? Ostaje nadati se da će se dovršiti ovo čemu gradnja traje već 15 godina, a realizaciju su kočili vaši koalicijski partneri i o tome se može napisati cijeli roman! Vjerujem da će nova gradska uprava napokon uozbiljiti rješenje ali se ne mogu oteti dojmu da se groblje ne nalazi na pravom mjestu. Ipak vam želim da ga dovršite. Ali, groblja su biznis svugdje u svijetu te se, možda, moglo postaviti i drugačije rješenje!
izvješću je primljeno na znanje i o njemu nije glasovano.

-Začetak svih problema je vjerojatno činjenica da je izvođač ugovor potpisao temeljem idejnog projekta- rekla je Orlanda Tokić u izvješću o stanju Izgradnja crpne stanice sa uređajem za pročišćavanje pitke vode u Komolcu:- Trenutačno stanje dovršenosti radova je samo 13 posto što je nedovoljno nakon cijelu godinu dana! To je u stvari obična betonska kutija! Ugovor smo potpisali ali ćemo naplatiti penale. Nema pročistača cijelu zimu i do proljeća ćemo imati zamućenu vodu, a podizvođač Skladgradnja ima dosta svojih problema koji su rezultat nemogućnosti dovršenja objekta čije su gradilište napuštali i čak jednom blokirali gradilište. Rok za odluku je bio danas a naša je uloga bila uloga arbitra i ni malo laka ali smo dosta toga pospješili i idućeg tjedna se nastavljaju radovi- rekla je zamjenica da bi gradonačelnik Franković naglasio:

-Tražili smo najbolje rješenje da se razriješe odnosi sa Skladgradnjom i tvrtkom Suez, ali smo bili spremni i raskinuti ugovor, što bi značilo da građani iduće dvije godine sigurno neće imati čistu vodu. Nakon intenzivnih razgovora sa središnjicom Sueza u Francuskoj i podružnicom u Italiji, utvrdili smo detalje i danas im je bio krajnji rok da se odluče što i kako dalje jer su znali da smo spremni na raskid ugovora. Danas oko 14 sati stigao mi je potpisani ugovor o raskidu suradnje Sueza i Skladgradnje te vjerujem da ćemo do početka iduće sezone konačno imati pitku voda koja neće biti zamućena kod svake kiše. Uložili smo uistinu veliki napor da ga dovršimo, ali kad uđete u posao bez građevinske dozvole i počnete prije nje raditi. Tada imamo ovo što nam se dogodilo i još uvijek nemamo svu dokumentaciju, a nadzor je upozoravao Suez da su dužni dostaviti dokumentaciju. Nadam se da smo naučili kako ne treba raditi. A volio bih da možemo izbrisati kolektivno pamćenje u prethodne dvije godine unutar kojih se nije napravilo ništa da možemo reći da je dobro- temperamentno je naglasio gradonačelnik.

-Godišnji troškovi održavanja od 10- 20 milijuna kuna su nerealni- odgovorio je tehnmički direktor Vodovoda Zoran Čosić na upit Miha Obradovića da bi Maro Kristić rekao da je javna nabava za pročistač ogledni primjer u Hrvatskoj kako se to ne treba voditi:
- Sudbina je da će pročistač koštati možda 400 milijuna kuna! To je cijeli godišnji proračun, ovo je ogroman problem a radovi se moraju nastaviti i po svemu sudeći EU neće sudjelovati u sufinanciranju, nego ćemo ga mi potpuno platiti.
-Glasali smo za 50 milijuna kuna i čistu vodu, a rečeno nam je da ćemo dići kredit pa će nam EU dati novac i vratiti sve a voda će poskupiti 1- 2 kune po kubiku- podsjetio je Marko Potrebica te naglasio da smo „pristali da nas za održavanje netko može godišnje „derati“ za 10 do 20 milijuna kuna operativnih troškova! Riješit ćemo mehaničke teškoće, ali ne i teške metale! Ali, što nama ostaje? Razumijem se nešto u EU-fondove, ali mi nije jasno koliko će poskupiti kubik vode i koliko je cijena održavanja?

Tehnički direktor Vodovoda Zoran Čosić je ustvrdio kako je u ponudi navedeno da su pod određenim uvjetima troškovi održavanja „samo 1,5 milijuna kuna ako nema troška otpadnih voda“. No, podatak o povratu sredstava je izvučen iz studije Hrvatskih voda ako se strogo pridržavamo uvjeta- inače nema povrata iz EU-fondova. Ako izvođač smatra da ima veća prava, traži veći iznos, što je i tražio, ali mu nismo odobrili ni prvi put 3, ni još milijun i pol kuna! Bili smo u pravu! Jako je teško reći koliko će na kraju iznositi održavanje-rekao je Čosić a vjećnik Vido Bogdanović rezimirao
:-Što sad? Mutnoća vode nije jedini problem kojeg možemo očekivati. Za Omblu, rekao bi naš ministar obrane, postoje ozbiljne ugroze jer će pročistač riješiti samo dio problema, a vodu ćemo plaćati samo Bog zna koliko! Počelo se graditi bez dozvole, kompletne projekte još nemamo niti znamo gdje će ići otpadne vode ni koliko će biti mulja! Neću sad reći da je bez kune moglo biti drugačije, a moglo je! Neću govoriti ni o pravnoj strani, ali treba zamoliti da se što prije dokumentacija dovrši, iako je mulj tehnološki neopasan,! To je samo blato ali gdje će se odlagati? Najvažnije je sve tehnološki zaokružiti- naglasio je Bogdanović, a Čosić mu odgovorio da mulj doista nije opasan, a EU-projekt će i to riješiti. Tehnološko rješenje je načinjeno kako smo tražili ali ćemo odgovore potpuno imati tek po dovršetku dokumentacije:-1,5 milijuna kuna mogu biti troškovi ako nema zbrinjavanja mulja. Naravno, pročistač nije stigao nego stiže kad se ugradi sva oprema koju je izvođač naručio ali to ne znači ništa- odgovorio je Čosić na upit vijećniku Obradoviću.

-Grešaka je bilo i dokumentirane su, radovi su stali ali mi se čini da su stalni problem izvođenje radova i famozni ugovori, ali me zanima što je doista revizija utvrdila. Ne želim nikoga prozivati dok ne vidim taj nalaz- zaključio je vijećnik Mladen Gojun te mu je gradonačelnik Franković uzvratio kako je iznenađen njegovim rezimiranjem:

-Točno je da nije sve crno ni bijelo, ali je istodobno mutno da se ne vidi ni prst pred okom! Provedba ove javne nabave je doista najlošija u Hrvatskoj, radovi su počeli bez građevinske dozvole i tehničke dokumentacije pa ni u tome nema ništa svijetlo, ali se ne može dogoditi da ništa ne valja i da nas Hrvatske vode kazne s 15 milijuna kuna! A imamo mnogo predmeta za koje sumnjamo jesu li uopće izvedeni. Doći će novi podizvođač za kojeg Vodovod Dubrovnik, prema ugovoru, mora dati suglasnost- rekao je Frankovič, a Dolores Luić zaključila da je javna garaža mačji kašalj za pročistač.

-Slušajući izvješće od dogradonačelnice Tokić bilo je kao slušati državnog odvjetnika pa me zanima gdje je bivša uprava Vodovoda i što rade, jesmo li pozvali DORH i policiju ui Vodovod Dubrovnik i kako vratiti povjerenje naroda u tu tvrtku i vodu koju moramo piti a da ne govorim o izvorištu Palata i vodi koju još pijemo- zapitao je Emilio Puljizević rekavši kao da su sve oči uprte u samo jednog čovjeka koijeg neće imenovati:- Ali, jedan ne može biti sam odgovoran pa bih volio znati gdje su bili stručnjaci?

-Nezahvalno je doći u poziciju u kojoj je Vodovod sada, a ne želim prozivati Upravu sve dok Revizija ne dovrši svoj posao! Nisam znao da je bilo ovakvo stanje u tvrtki, a glede kontrole vode mogu reći da Zavod za javno zdravstvo dnevno kontrolira vodu koja je ispravna- rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, a vijećnik Ivan Jelčić nazvao propagandom iznošenje floskula te da se "povjerenje može vratiti samo ovakvim konkretnim i redovitim izvješćima":- Jedino će nam na taj način građani vjerovati! Hoće li ovaj pročistač učiniti da ne moramo misliti na Zavod za javno zdravstvo?
-Stanje uvijek možete dobiti a činimo sve da se to više ne događa- odgovorio je Čosić vijećniku Jelčiću nakon čega jke rasprava zaključena a za izvješće utvrđeno kako je primljeno na znanje.
 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASTAVAK SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-09-01 19:19:37 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-09-01 19:19:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-09-01 19:19:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1510 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/2/Images/2017/09/01/WEB/275702.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x684" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5498284 Threads: 76 Questions: 982623745 Slow queries: 0 Opens: 174108 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8796460 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/javna-garaza-je-macji-kasalj-prema-procistacu-504782 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/javna-garaza-je-macji-kasalj-prema-procistacu-504782?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 290002 [name] => pročistač vode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => procistac-vode [link] => /tag/procistac-vode ) [1] => stdClass Object ( [id] => 326727 [name] => GROBLJE DUBAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => groblje-dubac [link] => /tag/groblje-dubac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 339029 [name] => Gradsk ovijeće Dubrovnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsk-ovijece-dubrovnika [link] => /tag/gradsk-ovijece-dubrovnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASTAVAK SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Javna garaža je mačji kašalj prema pročistaču! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/09/01/WEB/275702.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/09/01/WEB/275702.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić je podnijevši izvješće o groblju Dubac rekla da suvlasnički odnos ne prati i financijski:- Bile su nužne izmjene dozvola te hortikulturno rješenje nije kao što je zamišljeno. Tijekom gradnje potpornih zidova dijelom se mijenjao projekt. Kad smo preuzeli vlast to je bila kompleksna priča, a gradilište nameće puno zahvata koji se javljaju na dnevnoj bazi. Problemi će biti potporni zid kao megazahvat, a već sada se javljaju problemi od npr. 9.000 kubika iskopa više nego je planirano te smo zatražili mišljenje od Građevinskog fakulteta i odlučit ćemo o mogućem raskidu ugovora. U budućnosti ćemo o ovome još razgovarati, ali držimo da zahtjev za svako dodatno plaćanje nije opravdan. Tek nas čekaju gradnja sanitarnih i ostalih objekata, grobnica i parkirališnih zona- rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić da bi predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pohvalio takvo detaljno izvješće i naglasio da će Grad Dubrovnik platiti iz proračuna oko 100 milijuna kuna, što je vrlo ozbiljna investicija i pozvao direktora te zaposlenike da se javljao na telefone i odgovaraju na brojne upite sugrađana o sudbini i tijeku realizacije groblja.

-Obzirom na sve probleme rok namjerno nisam spomenula- dodala je Tokić da bi nakon dužeg uvoda direktor Groblja Dubac Đuro Lonza ipak dao neke konkretne podatke i naglasio značaj izgradnje i suradnje općine Župa dubrovačka i gradske uprave Dubrovnika:
- Prema ugovoru grada i općine 76 posto grobnih mjesta pripast će građanima Dubrovnika i analogno tome je i financiranje. Do sada je uloženo 54 milijuna, a od toga oko 24 milijuna kuna u otkup zemljišta- rekla je a vijećnik Vido Bogdanović ukazao da su uvijek problemi neki zidovi:- Ovo je zbog ljudi važan projekt, ali kako ćemo graditi važnije projekte? Ostaje nadati se da će se dovršiti ovo čemu gradnja traje već 15 godina, a realizaciju su kočili vaši koalicijski partneri i o tome se može napisati cijeli roman! Vjerujem da će nova gradska uprava napokon uozbiljiti rješenje ali se ne mogu oteti dojmu da se groblje ne nalazi na pravom mjestu. Ipak vam želim da ga dovršite. Ali, groblja su biznis svugdje u svijetu te se, možda, moglo postaviti i drugačije rješenje!
izvješću je primljeno na znanje i o njemu nije glasovano.

-Začetak svih problema je vjerojatno činjenica da je izvođač ugovor potpisao temeljem idejnog projekta- rekla je Orlanda Tokić u izvješću o stanju Izgradnja crpne stanice sa uređajem za pročišćavanje pitke vode u Komolcu:- Trenutačno stanje dovršenosti radova je samo 13 posto što je nedovoljno nakon cijelu godinu dana! To je u stvari obična betonska kutija! Ugovor smo potpisali ali ćemo naplatiti penale. Nema pročistača cijelu zimu i do proljeća ćemo imati zamućenu vodu, a podizvođač Skladgradnja ima dosta svojih problema koji su rezultat nemogućnosti dovršenja objekta čije su gradilište napuštali i čak jednom blokirali gradilište. Rok za odluku je bio danas a naša je uloga bila uloga arbitra i ni malo laka ali smo dosta toga pospješili i idućeg tjedna se nastavljaju radovi- rekla je zamjenica da bi gradonačelnik Franković naglasio:

-Tražili smo najbolje rješenje da se razriješe odnosi sa Skladgradnjom i tvrtkom Suez, ali smo bili spremni i raskinuti ugovor, što bi značilo da građani iduće dvije godine sigurno neće imati čistu vodu. Nakon intenzivnih razgovora sa središnjicom Sueza u Francuskoj i podružnicom u Italiji, utvrdili smo detalje i danas im je bio krajnji rok da se odluče što i kako dalje jer su znali da smo spremni na raskid ugovora. Danas oko 14 sati stigao mi je potpisani ugovor o raskidu suradnje Sueza i Skladgradnje te vjerujem da ćemo do početka iduće sezone konačno imati pitku voda koja neće biti zamućena kod svake kiše. Uložili smo uistinu veliki napor da ga dovršimo, ali kad uđete u posao bez građevinske dozvole i počnete prije nje raditi. Tada imamo ovo što nam se dogodilo i još uvijek nemamo svu dokumentaciju, a nadzor je upozoravao Suez da su dužni dostaviti dokumentaciju. Nadam se da smo naučili kako ne treba raditi. A volio bih da možemo izbrisati kolektivno pamćenje u prethodne dvije godine unutar kojih se nije napravilo ništa da možemo reći da je dobro- temperamentno je naglasio gradonačelnik.

-Godišnji troškovi održavanja od 10- 20 milijuna kuna su nerealni- odgovorio je tehnmički direktor Vodovoda Zoran Čosić na upit Miha Obradovića da bi Maro Kristić rekao da je javna nabava za pročistač ogledni primjer u Hrvatskoj kako se to ne treba voditi:
- Sudbina je da će pročistač koštati možda 400 milijuna kuna! To je cijeli godišnji proračun, ovo je ogroman problem a radovi se moraju nastaviti i po svemu sudeći EU neće sudjelovati u sufinanciranju, nego ćemo ga mi potpuno platiti.
-Glasali smo za 50 milijuna kuna i čistu vodu, a rečeno nam je da ćemo dići kredit pa će nam EU dati novac i vratiti sve a voda će poskupiti 1- 2 kune po kubiku- podsjetio je Marko Potrebica te naglasio da smo „pristali da nas za održavanje netko može godišnje „derati“ za 10 do 20 milijuna kuna operativnih troškova! Riješit ćemo mehaničke teškoće, ali ne i teške metale! Ali, što nama ostaje? Razumijem se nešto u EU-fondove, ali mi nije jasno koliko će poskupiti kubik vode i koliko je cijena održavanja?

Tehnički direktor Vodovoda Zoran Čosić je ustvrdio kako je u ponudi navedeno da su pod određenim uvjetima troškovi održavanja „samo 1,5 milijuna kuna ako nema troška otpadnih voda“. No, podatak o povratu sredstava je izvučen iz studije Hrvatskih voda ako se strogo pridržavamo uvjeta- inače nema povrata iz EU-fondova. Ako izvođač smatra da ima veća prava, traži veći iznos, što je i tražio, ali mu nismo odobrili ni prvi put 3, ni još milijun i pol kuna! Bili smo u pravu! Jako je teško reći koliko će na kraju iznositi održavanje-rekao je Čosić a vjećnik Vido Bogdanović rezimirao
:-Što sad? Mutnoća vode nije jedini problem kojeg možemo očekivati. Za Omblu, rekao bi naš ministar obrane, postoje ozbiljne ugroze jer će pročistač riješiti samo dio problema, a vodu ćemo plaćati samo Bog zna koliko! Počelo se graditi bez dozvole, kompletne projekte još nemamo niti znamo gdje će ići otpadne vode ni koliko će biti mulja! Neću sad reći da je bez kune moglo biti drugačije, a moglo je! Neću govoriti ni o pravnoj strani, ali treba zamoliti da se što prije dokumentacija dovrši, iako je mulj tehnološki neopasan,! To je samo blato ali gdje će se odlagati? Najvažnije je sve tehnološki zaokružiti- naglasio je Bogdanović, a Čosić mu odgovorio da mulj doista nije opasan, a EU-projekt će i to riješiti. Tehnološko rješenje je načinjeno kako smo tražili ali ćemo odgovore potpuno imati tek po dovršetku dokumentacije:-1,5 milijuna kuna mogu biti troškovi ako nema zbrinjavanja mulja. Naravno, pročistač nije stigao nego stiže kad se ugradi sva oprema koju je izvođač naručio ali to ne znači ništa- odgovorio je Čosić na upit vijećniku Obradoviću.

-Grešaka je bilo i dokumentirane su, radovi su stali ali mi se čini da su stalni problem izvođenje radova i famozni ugovori, ali me zanima što je doista revizija utvrdila. Ne želim nikoga prozivati dok ne vidim taj nalaz- zaključio je vijećnik Mladen Gojun te mu je gradonačelnik Franković uzvratio kako je iznenađen njegovim rezimiranjem:

-Točno je da nije sve crno ni bijelo, ali je istodobno mutno da se ne vidi ni prst pred okom! Provedba ove javne nabave je doista najlošija u Hrvatskoj, radovi su počeli bez građevinske dozvole i tehničke dokumentacije pa ni u tome nema ništa svijetlo, ali se ne može dogoditi da ništa ne valja i da nas Hrvatske vode kazne s 15 milijuna kuna! A imamo mnogo predmeta za koje sumnjamo jesu li uopće izvedeni. Doći će novi podizvođač za kojeg Vodovod Dubrovnik, prema ugovoru, mora dati suglasnost- rekao je Frankovič, a Dolores Luić zaključila da je javna garaža mačji kašalj za pročistač.

-Slušajući izvješće od dogradonačelnice Tokić bilo je kao slušati državnog odvjetnika pa me zanima gdje je bivša uprava Vodovoda i što rade, jesmo li pozvali DORH i policiju ui Vodovod Dubrovnik i kako vratiti povjerenje naroda u tu tvrtku i vodu koju moramo piti a da ne govorim o izvorištu Palata i vodi koju još pijemo- zapitao je Emilio Puljizević rekavši kao da su sve oči uprte u samo jednog čovjeka koijeg neće imenovati:- Ali, jedan ne može biti sam odgovoran pa bih volio znati gdje su bili stručnjaci?

-Nezahvalno je doći u poziciju u kojoj je Vodovod sada, a ne želim prozivati Upravu sve dok Revizija ne dovrši svoj posao! Nisam znao da je bilo ovakvo stanje u tvrtki, a glede kontrole vode mogu reći da Zavod za javno zdravstvo dnevno kontrolira vodu koja je ispravna- rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, a vijećnik Ivan Jelčić nazvao propagandom iznošenje floskula te da se "povjerenje može vratiti samo ovakvim konkretnim i redovitim izvješćima":- Jedino će nam na taj način građani vjerovati! Hoće li ovaj pročistač učiniti da ne moramo misliti na Zavod za javno zdravstvo?
-Stanje uvijek možete dobiti a činimo sve da se to više ne događa- odgovorio je Čosić vijećniku Jelčiću nakon čega jke rasprava zaključena a za izvješće utvrđeno kako je primljeno na znanje.
 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/javna-garaza-je-macji-kasalj-prema-procistacu-504782 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ccc587257ee2bce6fdae07b20d2435d18e1354e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Javna+gara%C5%BEa+je+ma%C4%8Dji+ka%C5%A1alj+prema+pro%C4%8Dista%C4%8Du%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fjavna-garaza-je-macji-kasalj-prema-procistacu-504782 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fjavna-garaza-je-macji-kasalj-prema-procistacu-504782 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASTAVAK SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikNASTAVAK SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA

Javna garaža je mačji kašalj prema pročistaču!

1. rujna 2017. - 21:19

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić je podnijevši izvješće o groblju Dubac rekla da suvlasnički odnos ne prati i financijski:- Bile su nužne izmjene dozvola te hortikulturno rješenje nije kao što je zamišljeno. Tijekom gradnje potpornih zidova dijelom se mijenjao projekt. Kad smo preuzeli vlast to je bila kompleksna priča, a gradilište nameće puno zahvata koji se javljaju na dnevnoj bazi. Problemi će biti potporni zid kao megazahvat, a već sada se javljaju problemi od npr. 9.000 kubika iskopa više nego je planirano te smo zatražili mišljenje od Građevinskog fakulteta i odlučit ćemo o mogućem raskidu ugovora. U budućnosti ćemo o ovome još razgovarati, ali držimo da zahtjev za svako dodatno plaćanje nije opravdan. Tek nas čekaju gradnja sanitarnih i ostalih objekata, grobnica i parkirališnih zona- rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić da bi predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pohvalio takvo detaljno izvješće i naglasio da će Grad Dubrovnik platiti iz proračuna oko 100 milijuna kuna, što je vrlo ozbiljna investicija i pozvao direktora te zaposlenike da se javljao na telefone i odgovaraju na brojne upite sugrađana o sudbini i tijeku realizacije groblja.

-Obzirom na sve probleme rok namjerno nisam spomenula- dodala je Tokić da bi nakon dužeg uvoda direktor Groblja Dubac Đuro Lonza ipak dao neke konkretne podatke i naglasio značaj izgradnje i suradnje općine Župa dubrovačka i gradske uprave Dubrovnika:
- Prema ugovoru grada i općine 76 posto grobnih mjesta pripast će građanima Dubrovnika i analogno tome je i financiranje. Do sada je uloženo 54 milijuna, a od toga oko 24 milijuna kuna u otkup zemljišta- rekla je a vijećnik Vido Bogdanović ukazao da su uvijek problemi neki zidovi:- Ovo je zbog ljudi važan projekt, ali kako ćemo graditi važnije projekte? Ostaje nadati se da će se dovršiti ovo čemu gradnja traje već 15 godina, a realizaciju su kočili vaši koalicijski partneri i o tome se može napisati cijeli roman! Vjerujem da će nova gradska uprava napokon uozbiljiti rješenje ali se ne mogu oteti dojmu da se groblje ne nalazi na pravom mjestu. Ipak vam želim da ga dovršite. Ali, groblja su biznis svugdje u svijetu te se, možda, moglo postaviti i drugačije rješenje!
izvješću je primljeno na znanje i o njemu nije glasovano.

-Začetak svih problema je vjerojatno činjenica da je izvođač ugovor potpisao temeljem idejnog projekta- rekla je Orlanda Tokić u izvješću o stanju Izgradnja crpne stanice sa uređajem za pročišćavanje pitke vode u Komolcu:- Trenutačno stanje dovršenosti radova je samo 13 posto što je nedovoljno nakon cijelu godinu dana! To je u stvari obična betonska kutija! Ugovor smo potpisali ali ćemo naplatiti penale. Nema pročistača cijelu zimu i do proljeća ćemo imati zamućenu vodu, a podizvođač Skladgradnja ima dosta svojih problema koji su rezultat nemogućnosti dovršenja objekta čije su gradilište napuštali i čak jednom blokirali gradilište. Rok za odluku je bio danas a naša je uloga bila uloga arbitra i ni malo laka ali smo dosta toga pospješili i idućeg tjedna se nastavljaju radovi- rekla je zamjenica da bi gradonačelnik Franković naglasio:

-Tražili smo najbolje rješenje da se razriješe odnosi sa Skladgradnjom i tvrtkom Suez, ali smo bili spremni i raskinuti ugovor, što bi značilo da građani iduće dvije godine sigurno neće imati čistu vodu. Nakon intenzivnih razgovora sa središnjicom Sueza u Francuskoj i podružnicom u Italiji, utvrdili smo detalje i danas im je bio krajnji rok da se odluče što i kako dalje jer su znali da smo spremni na raskid ugovora. Danas oko 14 sati stigao mi je potpisani ugovor o raskidu suradnje Sueza i Skladgradnje te vjerujem da ćemo do početka iduće sezone konačno imati pitku voda koja neće biti zamućena kod svake kiše. Uložili smo uistinu veliki napor da ga dovršimo, ali kad uđete u posao bez građevinske dozvole i počnete prije nje raditi. Tada imamo ovo što nam se dogodilo i još uvijek nemamo svu dokumentaciju, a nadzor je upozoravao Suez da su dužni dostaviti dokumentaciju. Nadam se da smo naučili kako ne treba raditi. A volio bih da možemo izbrisati kolektivno pamćenje u prethodne dvije godine unutar kojih se nije napravilo ništa da možemo reći da je dobro- temperamentno je naglasio gradonačelnik.

-Godišnji troškovi održavanja od 10- 20 milijuna kuna su nerealni- odgovorio je tehnmički direktor Vodovoda Zoran Čosić na upit Miha Obradovića da bi Maro Kristić rekao da je javna nabava za pročistač ogledni primjer u Hrvatskoj kako se to ne treba voditi:
- Sudbina je da će pročistač koštati možda 400 milijuna kuna! To je cijeli godišnji proračun, ovo je ogroman problem a radovi se moraju nastaviti i po svemu sudeći EU neće sudjelovati u sufinanciranju, nego ćemo ga mi potpuno platiti.
-Glasali smo za 50 milijuna kuna i čistu vodu, a rečeno nam je da ćemo dići kredit pa će nam EU dati novac i vratiti sve a voda će poskupiti 1- 2 kune po kubiku- podsjetio je Marko Potrebica te naglasio da smo „pristali da nas za održavanje netko može godišnje „derati“ za 10 do 20 milijuna kuna operativnih troškova! Riješit ćemo mehaničke teškoće, ali ne i teške metale! Ali, što nama ostaje? Razumijem se nešto u EU-fondove, ali mi nije jasno koliko će poskupiti kubik vode i koliko je cijena održavanja?

Tehnički direktor Vodovoda Zoran Čosić je ustvrdio kako je u ponudi navedeno da su pod određenim uvjetima troškovi održavanja „samo 1,5 milijuna kuna ako nema troška otpadnih voda“. No, podatak o povratu sredstava je izvučen iz studije Hrvatskih voda ako se strogo pridržavamo uvjeta- inače nema povrata iz EU-fondova. Ako izvođač smatra da ima veća prava, traži veći iznos, što je i tražio, ali mu nismo odobrili ni prvi put 3, ni još milijun i pol kuna! Bili smo u pravu! Jako je teško reći koliko će na kraju iznositi održavanje-rekao je Čosić a vjećnik Vido Bogdanović rezimirao
:-Što sad? Mutnoća vode nije jedini problem kojeg možemo očekivati. Za Omblu, rekao bi naš ministar obrane, postoje ozbiljne ugroze jer će pročistač riješiti samo dio problema, a vodu ćemo plaćati samo Bog zna koliko! Počelo se graditi bez dozvole, kompletne projekte još nemamo niti znamo gdje će ići otpadne vode ni koliko će biti mulja! Neću sad reći da je bez kune moglo biti drugačije, a moglo je! Neću govoriti ni o pravnoj strani, ali treba zamoliti da se što prije dokumentacija dovrši, iako je mulj tehnološki neopasan,! To je samo blato ali gdje će se odlagati? Najvažnije je sve tehnološki zaokružiti- naglasio je Bogdanović, a Čosić mu odgovorio da mulj doista nije opasan, a EU-projekt će i to riješiti. Tehnološko rješenje je načinjeno kako smo tražili ali ćemo odgovore potpuno imati tek po dovršetku dokumentacije:-1,5 milijuna kuna mogu biti troškovi ako nema zbrinjavanja mulja. Naravno, pročistač nije stigao nego stiže kad se ugradi sva oprema koju je izvođač naručio ali to ne znači ništa- odgovorio je Čosić na upit vijećniku Obradoviću.

-Grešaka je bilo i dokumentirane su, radovi su stali ali mi se čini da su stalni problem izvođenje radova i famozni ugovori, ali me zanima što je doista revizija utvrdila. Ne želim nikoga prozivati dok ne vidim taj nalaz- zaključio je vijećnik Mladen Gojun te mu je gradonačelnik Franković uzvratio kako je iznenađen njegovim rezimiranjem:

-Točno je da nije sve crno ni bijelo, ali je istodobno mutno da se ne vidi ni prst pred okom! Provedba ove javne nabave je doista najlošija u Hrvatskoj, radovi su počeli bez građevinske dozvole i tehničke dokumentacije pa ni u tome nema ništa svijetlo, ali se ne može dogoditi da ništa ne valja i da nas Hrvatske vode kazne s 15 milijuna kuna! A imamo mnogo predmeta za koje sumnjamo jesu li uopće izvedeni. Doći će novi podizvođač za kojeg Vodovod Dubrovnik, prema ugovoru, mora dati suglasnost- rekao je Frankovič, a Dolores Luić zaključila da je javna garaža mačji kašalj za pročistač.

-Slušajući izvješće od dogradonačelnice Tokić bilo je kao slušati državnog odvjetnika pa me zanima gdje je bivša uprava Vodovoda i što rade, jesmo li pozvali DORH i policiju ui Vodovod Dubrovnik i kako vratiti povjerenje naroda u tu tvrtku i vodu koju moramo piti a da ne govorim o izvorištu Palata i vodi koju još pijemo- zapitao je Emilio Puljizević rekavši kao da su sve oči uprte u samo jednog čovjeka koijeg neće imenovati:- Ali, jedan ne može biti sam odgovoran pa bih volio znati gdje su bili stručnjaci?

-Nezahvalno je doći u poziciju u kojoj je Vodovod sada, a ne želim prozivati Upravu sve dok Revizija ne dovrši svoj posao! Nisam znao da je bilo ovakvo stanje u tvrtki, a glede kontrole vode mogu reći da Zavod za javno zdravstvo dnevno kontrolira vodu koja je ispravna- rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, a vijećnik Ivan Jelčić nazvao propagandom iznošenje floskula te da se "povjerenje može vratiti samo ovakvim konkretnim i redovitim izvješćima":- Jedino će nam na taj način građani vjerovati! Hoće li ovaj pročistač učiniti da ne moramo misliti na Zavod za javno zdravstvo?
-Stanje uvijek možete dobiti a činimo sve da se to više ne događa- odgovorio je Čosić vijećniku Jelčiću nakon čega jke rasprava zaključena a za izvješće utvrđeno kako je primljeno na znanje.
 

11. svibanj 2024 17:22